Hair-journey,  Uncategorized,  Verzorging

Get summer-ready with me #2 ~ Bescherm je haar!

De afgelopen maanden is mijn haar me heilig geworden. Ik zorg er voor dat het zo veel mogelijk beschermd is als ik ga slapen, op stap ga en dat ik het eens per week volledig in de watten leg.

Probleem is: ik HOU van zwemmen. Als ik even de kans krijg spring ik in het water. En laat mijn haar dat nou niet zo lekker vinden. Dit is de eerste zomer dat ik mijn haar serieus lang kan noemen en ik wil niet dat het in september net stro is.
Daarom vandaag:

Zo bescherm je je haar in de zomer

Tijdens het zwemmen

Zoals je wellicht weet (en anders weet je het nu) worden haren heel breekbaar als ze nat zijn. En laat dat net zijn wat er gebeurt als je in het water springt 😉 Daarnaast droogt het chloor in zwembaden en het zout van de zee ook nog eens uit en beschadigt je haar nog sneller. Dit komt voornamelijk doordat je haren werken als een soort spons. Het water trekt er in, waardoor het beschadigd raakt van binnenuit.
Het is dus zaak om te zorgen dat het water niet in je haar kan trekken. Hier zijn verschillende manieren voor:

    • Zorgen dat het helemaal niet nat wordt
      Bijvoorbeeld door een badmuts aan te schaffen. Niet de meest fashionable manier, maar zeer effectief! Doe wat olie in je haar voor het zwemmen om het direct te verzorgen.
      Ook een knot bovenop je hoofd en zorgen dat je niet kopje onder gaat is een manier, maar niet super effectief. Het is mij in ieder geval nog nooit gelukt om met droge haren uit een zwembad te komen, haha.
      Deze badmuts is nog leuk ook:
      Zwarte badmuts tulband voor dames
  • Een laagje aanbrengen waardoor het water niet in kan trekken
    Dit klinkt misschien raar, maar olie je haar voordat je het water in gaat helemaal in. Olie werkt water-afstotend, waardoor het minder snel in je haar zal trekken. Bijkomend voordeel is dat je haar direct goed verzorgd wordt.
    Ook een leave-in conditioner doet de truc!Wat ook werkt is om je haar vóór het zwemmen al nat te maken met kraanwater. Hierdoor heeft het chloorwater niet de kans om ook nog eens in je haar te trekken.
  • Na het zwemmen verzorgen
    Spoel je haar na het zwemmen ALTIJD uit met normaal water en was het met shampoo en conditioner om de laatste chloor- of zoutresten weg te spoelen. Een masker is geen slecht idee na een lange dag aan het zwembad of strand.Verder is het belangrijk om je haar pas weer door te borstelen als het helemaal droog is.

Tegen de zon

Naast water heeft je haar nog een vijand in de zomer: de zon. Hoe lekker de zon op je bol ook is, hij kan je haar flink beschadigen, uitdrogen en zelfs verkleuren (hoewel verkleuren niet altijd negatief hoeft te zijn). Daarnaast kan je je hoofdhuid flink verbranden, wat weer leidt tot een zere hoofdhuid, schilfers en je kunt zelfs een zonnesteek oplopen.

Het beste zou zijn om je haren compleet uit de zon te houden, maar dat is praktisch gezien onmogelijk. Wel helpt het om een hoed, pet of sjaal in je haar te dragen. De rest kun je in een knot of vlecht dragen, zodat het oppervlak dat in de zon komt kleiner is.

Als je liever geen hoed draagt, smeer dan wel een beetje zonnebrand in je scheiding, zodat je die in ieder geval niet verbrandt.
Ook zijn er een hoop haarproducten met SPF-filter. Zo is je hele haarbos beschermd.
Probeer bijvoorbeeld deze kit van Schwarzkopf:

Bescherming van binnenuit

Je kan nóg zo je best doen met verzorging en crèmes, als je je haren van binnenuit niet voedt, zullen ze nooit mooi worden.
Let er daarom vooral in de zomer op dat je genoeg drinkt. Je zweet namelijk meer, waardoor je meer vocht verliest dan in de winter. Het vocht dat je lokken zo hard nodig hebben om gezond te blijven.
Ik drink dagelijks minimaal 2,5L water. Dat doe ik door altijd een fles water bij me te hebben en daar wat in te doen als munt, gember of citroen. Daarnaast ben ik de grootste theeleut die je ooit tegen zal komen!

Verder is het het hele jaar door belangrijk om voldoende groente en fruit te eten, voor de vitaminen en mineralen die er in zitten, maar dat is een artikel op zich!

Heb jij nog tips om je haren te beschermen in de zomer? Deel ze in de comments, zo leren we van elkaar!

Liefs, Mariska

Bronnen

  • http://blackandwhitebarbershop.nl/haar-verzorgen-voor-en-na-het-zwemmen/
  • https://www.haarshop.nl/blog/2015-06-bescherm-haar-tegen-zon-zee-zwembad/

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0