Duurzame tips

Sinds kort ben ik bezig mijn leven te verduurzamen. Met babystapjes, want ik heb op dit moment niet de tijd, energie en geld om hele grote veranderingen te onderzoeken en door te voeren helaas. En ik heb nog een hoop oude spullen die ik eerst op maak! Desalniettemin zijn er al een aantal dingen die ik wél doe en die verzamel ik op deze pagina met eventueel linkjes naar een artikel dat ik er over geschreven heb of de plaats waar je het kunt kopen.

Houd deze pagina goed in de gate, want ik vul hem regelmatig aan!

Keuken/koken

 • In huis gebruik ik deze herbruikbare rietjes die je bij Bol.com koopt voor €11,97 voor 8 stuks!
 • Ik gebruik altijd echte kruiden in plaats van pakjes en zakjes. Kies dan wel voor een variant die in een glazen potje zit, in plaats van zo’n plastic potje ;).
 • Onverpakte groenten op de markt/ Turkse winkel kopen
 • Losse thee en organische/fairtrade thee
 • Ik gebruik geen wegwerp koffiefilters, maar een herbruikbare. Die van mij zat bij mijn koffieapparaat, maar ze zijn ook los verkrijgbaar.
 • Ik gebruik zo veel mogellijk een siliconen bakmat en silliconen cupcakevormpjes. Deze gaan bij normaal gebruik járen mee, tegenover alle bakpapiertjes die je anders na 1x weg zou gooien. Bespaart het milieu en geld. Gewoon even in de afwasmachine en hij is weer prima.

Kleding

Dit is meer een wensenlijstje. Momenteel heb ik nog geen nieuwe kleding nodig, maar als het zo ver is zal het een van deze merken zijn.

 • Bovenaan staat natuurlijk de kringloopwinkel! Als je gericht op zoek bent kun je echte pareltjes vinden in de krochten van de kringloopwinkels.
 • Kleding van Dott, gemaakt van biologisch katoen door vluchtelingen
 • Duurzaam ondergoed:
  • Op www.waschbaer.nl vind je allerlei duurzame kledingstukken! Zelfs fairtrade BH’s mét beugel.
  • Saintbasics verkoopt ondergoed gemaakt van eucalyptus. De prijzen zijn hoger dan je van ondergoed gewend bent, maar ik wilde het je toch niet onthouden.
 • NIKIN-clothing is een merk dat zich inzet voor bomen. Je moet wel opletten, want sommige van hun stukken bestaan (deels) uit polyester. Wel hebben ze prachtige mutsen gemaakt van gerecycled materiaal.

Badkamer

 • Ik maak mijn eigen makeup-remover door gelijke delen amandelolie en rozenwater te mengen
 • Wasbare wattenschijfjes. Deze stop ik in een wasnetje en was ze gewoon met de witte 60 graden was mee. Na verloop van tijd worden ze wat grauw, maar doen hun werk nog prima!
 • Ik kocht deze van Lanaluna, €10,- voor 10 stuks. Niet gek als je bedenkt hoe lang je hiermee kunt doen en dat deze schijfjes groter zijn dan de reguliere.
 • Ik gebruik al jaren een menstruatiecup en sinds kort wasbaar maandverband. Dit maandverband kocht ik van deze Etsy-shop. Zodra ik het wat langer in gebruik heb plaats ik een review
 • Make-up van BoHo-cosmetics

Overige zaken

Mijn Wishlist

Naast alle stappen die ik al heb ondernomen, zijn er natuurlijk ook een aantal dingen die ik nog wil veranderen/verbeteren. Om het mezelf makkelijk te maken bepaalde merken en spullen te onthouden (en om jou op ideeën te brengen), hierbij mijn wensenlijstje:
 • Ecoffee koffiemok.
 • Glazen waterflesje. Misschien zelfs een met een edelsteen er in.
 • Safetyrazor. Ik heb er 1 gezien waar meerdere mesjes in konden, maar niet opgeslagen en nu ben ik hem kwijt.. Als iemand weet waar deze te vinden is hoor ik het heel graag!
 • Duurzame panties. Bijvoorbeeld van Swedish Stockings of Erlich Textiel.
 • Een uitwisbaar notitieboek. Bijvoorbeeld van Bambook of Greenbook.
 • The simple elephant planner. Een super schattige planner die helpt om naast je normale planning ook je spirituele planning bij te houden.

Wat doe jij om je leven te verduurzamen? Deel het in de comments 🙂
Liefs, Mariska