6 Tips om je uitzet bij elkaar te sparen
Vandaag deel tips om je uitzet bij elkaar te sparen en ideeën voor spullen die je nu alvast kunt verzamelen voor als je het huis uit gaat.
Toen ik 16 was, kreeg ik mijn eerste “serieuze” vriendje. Hij was al 21 en dacht al na over huizen kopen en samenwonen. Verliefd als ik was ging ik er in mee en begon met het verzamelen van mijn eerste uitzet spulletjes. De relatie liep stuk, maar ik heb er een paar handige spullen aan overgehouden! Benieuwd wat ik door de jaren heen verzameld heb? Lees dan gezellig mee!
1. Wat wil je graag hebben?
Neem een schriftje en houd daar je hele uitzet in bij. Begin voorin met een lijstje van spullen die je nodig gaat hebben als je uit huis gaat, maar die wel nog een tijd in de kast kunnen blijven liggen: handdoeken, pannen, servies, glazen, zeeppompjes, kruidenrek, etc. Ik raad aan om elektronica nog even achterwege te laten en daar eventueel geld voor opzij te leggen. Dit in verband met de garantie die ingaat op het moment dat je een product koopt en omdat elektronica ieder jaar verbeterd wordt.
Houd daarna een lijst bij van alles wat je al hebt incl aantallen. Je kunt wel handdoeken en washandjes opschrijven, maar het is belangrijk om te weten of je er nog meer bij wilt halen, of dat je genoeg hebt. Voor je het weet eindig je met 10 super leuke pannenlappen, maar geen enkele pan om ze voor te gebruiken 😉
Denk om de stijl en kleuren
Neem zo veel mogelijk spullen in een neutrale kleur, tenzij je zéker weet dat het in je aanstaande huis gaat staan. Bijvoorbeeld witte handdoeken, zwart/wit geblokte theedoeken en keukendoeken, grijze ovenwanten en messenset etc. Tenzij je al 20 jaar weet dat jouw toekomstige huis fuchsia roze gaat worden en je partner dat ook oké vindt, is het gewoon zonde om spullen in die kleur te kopen. Straks is het zo ver en kom je er achter dat okergeel toch meer jouw ding is. Zit je dan met al je roze spulletjes.
2. Weet wat je wel en niet gaat gebruiken
Het is natuurlijk prachtig om zo’n ouderwetse overcomplete serviesset te hebben inclusief botervloot, melk en suikersetje, serveerschalen en sausschaaltje, maar ga je dat ook écht allemaal gebruiken?
Denk ook aan spullen die elkaar complementeren, zoals een goede messenset én een aanzetstaal.
Mijn moeder was er bijvoorbeeld van overtuigd dat ieder huishouden een punch bowl set nodig had. Ze heeft de set in 30 jaar precies 1 keer gebruikt, terwijl het een dure set was. Prachtig ook. Maar wel doodzonde van het geld.
3. Spaaracties bij de supermarkt
Bij de supermarkt heb je vaak super leuke spaaracties voor bijvoorbeeld servies, bestek of pannen van een goed merk. Hecht je hier waarde aan, dan is het écht de moeite waard om deze acties in de gaten te houden en familie en kennissen in te schakelen om voldoende zegeltjes te verzamelen. Lang leve Facebook!
Zo heb ik mijn stoofpannen van BK bij elkaar gespaard met hulp van familie en kennissen. Mijn moeder heeft deze pannen ook en die gaan al meer dan 20 jaar mee!
4. Verjaar- en feestdagen
Uitzet is uitermate geschikt om te vragen voor je verjaardag of Kerst. Je hebt je lijstje van wat je graag wil hebben, dus het is ook niet moeilijk om iets te bedenken. Geef wel duidelijke instructies! Zeg niet: “Ik wil graag handdoeken.”, maar: “Ik wil graag witte handdoeken van 50x100cm evt van een bepaald merk.” Dan weet je zeker dat je de juiste krijgt en niet teleurgesteld wordt.
Zo heb ik eens aan mijn oma wijnglazen gevraagd. Ik had in mijn hoofd een super mooie, chique set van kristalglas met rode- witte en champagneglazen, maar kreeg van haar de meest simpele saaie glazen, met de boodschap dat het dan niet zo erg is als er eentje stukvalt. Heel lief bedoeld, en ze komen vast een keertje van pas, maar niet helemaal wat ik bedoelde…
Daarnaast zijn verjaardagen en feestdagen een goede mogelijkheid om duurdere spullen te vragen, die je zelf niet zo snel zou kopen. Een tante heeft bijvoorbeeld jaren achter elkaar aan iedereen één bord van een bepaald merk gevraagd dat ze heel graag wilde hebben. Het heeft even geduurd, maar ze heeft nu wel de complete set bij elkaar.
5. Tweedehands/erfstukken
Als je op tijd begint, heb je alle tijd om je uitzet bij elkaar te sparen. Maak daar gebruik van en kijk regelmatig op marktplaats en tweedehandswinkels. Spullen van bijvoorbeeld Brabantia zijn nieuw erg duur, maar wel van goede kwaliteit. Koop je ze tweedehands, dan ben je veel goedkoper uit, terwijl je er nog lang plezier van zal hebben.
Datzelfde geldt voor erfstukken/spullen waar familie niets meer mee doet. Laat tijdens familiefeestjes casual vallen dat je aan het sparen bent voor je uitzet en nog op zoek bent naar servies. Zo heb ik het servies van mijn overgrootoma gekregen dat nog bij mijn oma en tante op zolder stond. Niemand anders gebruikte het en nu heb ik er al drie jaar plezier van.
6. Opbergen
Al die spullen zijn natuurlijk prachtig, maar hoe berg je ze op? In ieder geval zo veel mogelijk in de originele dozen, maar bij tweedehands spullen gaat dat niet altijd. Vraag je moeder of ze bananendozen meeneemt als ze naar de supermarkt gaat, die zijn perfect voor verhuizen! En bewaar grote dozen als je iets besteld hebt. Wij hebben de berging ook vol staan met dozen voor als we over een paar jaar gaan verhuizen.
Pak fragiele spullen zo goed mogelijk in kranten of doeken en hou ze bij elkaar in een doos waar je met koeienletters FRAGIEL op zet aan alle kanten.
Zorg dat de kat of hond niet bij je uitzet in de buurt kan komen, om ongelukjes van alle gradaties te voorkomen. Het liefst op zolder, of achter een luik. Of zet iedere keer als je een doos vol hebt die bij een familielid op zolder als je zelf geen plek hebt.
Dit waren mijn tips om je uitzet bij elkaar te sparen. Deze manier werkte heel goed bij mij en toen het zo ver was dat ik het huis uit ging hoefden we alleen nog de ‘grote spullen’ zoals tafel, bank en bed te kopen.
Liefs, Mariska
P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).