Bewust leven,  Huishouden,  Persoonlijk,  Uncategorized

5 Leuke manieren om geld te besparen

Geld besparen hoeft helemaal niet moeilijk of vervelend te zijn. In plaats van jezelf van alles te ontzeggen kan je bijvoorbeeld nieuwe hobby’s starten die ook nog eens geld besparen. Vandaag deel ik de dingen die ik doe om wat extra geld te besparen!

1. Kringloopshoppen

Zoek alle kringloopwinkels in de buurt op en ga ze één voor één af, op zoek naar mooie kleding en handige spulletjes. Onthoud bij welke winkels je de beste vondsten hebt gedaan en bezoek die eens per maand.

Naast fysieke winkels vind ik het heerlijk om marktplaats.nl af te struinen! Ik gebruik de optie “in de buurt” en laat me verbazen door de leuke dingen die mensen verkopen. Meestal koop ik niets, maar gebruik ik het als ‘mindless scroll tijd verdrijf’. Ook Vinted en United Wardrobe vind ik hele leuke apps om te gebruiken voor het kopen én verkopen van tweedehands kleding.

2. Maak/doe het zelf

Niets zo leuk als een hobby waar je ook nog eens geld mee bespaart!
Door je taarten, koekjes en brood zelf te bakken weet je niet alleen precies wat er in gaat, maar bespaar je ook nog eens een hoop geld. En als je het slim aanpakt kun je zelfs plastic voorkomen!
Daarnaast is zelf koken veel goedkoper dan uiteten, bestellen of kant-en-klaar eten en ook gezonder. Een dubbele win dus! Ik vind mijn recepten op Pinterest

Bakken, naaien, DIY projecten

De donkere dagen zijn alweer begonnen. We zitten meer binnen en willen de gezelligheid in huis halen. Een perfect moment om DIY hobby’s op te pakken! Leer zelf koekjes en cakes bakken als je een zoetekauw bent, of leer hoe je je eigen kleding kunt repareren.

Als je écht creatief bent, kan je je bij alles wat je wilt kopen afvragen of je dat ook zelf kunt maken. Ook kan je, als je erg goed bent in je hobby, je werkjes verkopen op bijvoorbeeld marktplaats of etsy.com.

Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te borduren en heb mijn appartementje al opgeleukt met een aantal werkjes. Als ik er straks meer gemaakt heb en er beter in word, ben ik ook van plan om ze op marktplaats te zetten. Ook ben ik van plan om (ooit) helemaal zelf zeep te gaan maken. Gewone hand- en lichaamszeep en een mildere variant om als shampoo te gebruiken. Nu gebruik ik een zeepbasis om shampoo-bars mee te maken.

3. Groei je eigen groente en kruiden

In het zelfde rijtje past het groeien van je eigen groente en kruiden. Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de prut te zitten, maar helaas heb ik geen tuin of balkon. Dat maakt het groeien van groente en fruit een stuk moeilijker. Op dit moment heb ik alleen een potje met basilicum voor het raam staan. Ik gebruik basilicum regelmatig en de verse variant vind ik veel lekkerder dan de gedroogde, dus koos ik voor dit kruid. Dit plantje heeft me al zeker 3 potjes gedroogde basilicum bespaard!

4. Ruil/weggeef-sessies met vrienden

Iedereen heeft spullen thuis liggen die hij/zij niet meer gebruikt, maar die eigenlijk nog prima zijn. Organiseer eens per seizoen een ruil- en weggeefparty met vrienden en familie en neem allemaal spullen en kleding mee die niet meer gebruikt worden. Alles gaat op een grote hoop en de rest mag uitkiezen wat ze willen hebben. Ook leuk om het verhaal achter spullen te vertellen. Bijvoorbeeld dat ene beeldje dat je op vakantie in Turkije hebt gekocht, of dat jurkje dat je op de bruiloft van een tante droeg.

Maak er een gezellige middag van met hapjes, drankjes en muziek. Of doe een cadeautjesspel met spulletjes die meerdere mensen willen hebben. De spullen die aan het einde nog over zijn kan je op marktplaats zetten om de hapjes en drankjes van terug te betalen aan de gastvrouw.

Aan het einde van de dag heb je gratis nieuwe spullen, ben jij van oude spulletjes af en heb je een super gezellige middag gehad!

5. Maak er een uitdaging van

Maak er een uitdaging van om bijvoorbeeld een item zo goedkoop mogelijk te vinden, of om een zo goedkoop mogelijke maaltijd te maken. Je kunt dit tegen jezelf doen, door iedere maand bij te houden hoeveel je aan huishoudelijke producten en eten uitgeeft, maar nog leuker is om dit tegen vrienden of huisgenootjes te doen.

Iedereen maakt om de beurt een maaltijd en degene die dit zo goedkoop en lekker mogelijk voor elkaar heeft gekregen hoeft die week de WC niet schoon te maken.
Of ga met z’n allen op zoek naar de beste deal voor huishoudelijke producten. Iedereen krijgt een product(groep) toegewezen en degene die de beste deal kan vinden (bijvoorbeeld grootste percentage korting) heeft gewonnen.


Dit waren mijn tips om op een leuke manier geld te besparen en zelfs verdienen! Heb jij nog tips? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0