Huishouden,  Persoonlijk,  Uncategorized

5 Must-haves als je van koken houdt

Vandaag deel ik mijn absolute must-haves voor als je van koken houdt. Of die het koken leuker maken, als je nog niet op dat punt bent 😉

Sinds ik op mezelf woon ben ik steeds meer van koken gaan houden. In plaats van het standaard AVG’tje maak ik Italiaanse pasta’s, Vietnamese soepen en de lekkerste quiches! Koken wat je zelf lekker vindt maakt het zó veel leuker om te doen.

1. Goede messen-set

Waar ik vroeger de grootste hekel aan had, was het snijden van de groente en het vlees. Ik stond te hakken en zagen (helaas in de keuken, niet op een festival) maar kwam er amper doorheen. Het hielp niet dat bij mijn moeder de meeste messen los in de keukenla lagen, daar worden ze nog sneller bot van.

Toen ik bezig was mijn uitzet bij elkaar te sparen was één van mijn wensen dan ook een goede messen-set. Ik heb nu deze set van Richardson Sheffield in het zwart. De messen zijn fijn, maar ik merk dat de handvatten wat beginnen te bubbelen door de afwasmachine en de zwarte laag op het lemmet laat los.

Maar toen ik stopte bij mijn oude baas kreeg ik een messen-set van Jamie Oliver. Deze messen zijn ook super fijn, onwijs scherp en gaan lange tijd mee. Als ik door mijn huidige set heen ben haal ik mijn Jamie set van zolder!

2. Aanzetstaal!

Misschien nog wel belangrijker dan goede messen: een aanzetstaal! Met deze staaf kan je je messen weer scherp maken, waardoor je er veel meer plezier van hebt. Haal het lemmet simpelweg een paar keer langs het staal en je zal zien dat het snijden ineens weer een stuk makkelijker gaat.

3. Pannen met goede anti-aanbak laag

Niets vervelender dan wanneer de helft van je vlees aan de pan blijft plakken. Of als je stoofpan zo’n vieze donkere kring onderin ontwikkelt van aangebakken vlees.
Je kan nog zo’n goede kok zijn, maar als je rotpannen hebt, dan houdt het gewoon op. Investeer dus in een paar goede pannen en het koken zal nóg leuker worden!

Ik ben fan van het merk BK. Ik heb mijn stoofpannen en één koekenpan van hun en ik merk zó veel verschil met mijn “gewone” koekenpan van de blokker. Mijn vlees bakt nooit aan, hij is haast met een keukenpapiertje schoon te maken en hij is ook nog eens heel handzaam. Hou (spaar) acties in de gaten als je een goede deal wilt vinden, een goede pannenset gaat je leven lang mee!

4. Keukenschort

Ik hou erg van Italiaans eten en de tomatensaus die daarbij hoort. Mijn kleding is echter minder gecharmeerd… Daarom heb ik er nu een gewoonte van gemaakt om altijd een keukenschort te dragen tijdens het koken. Zo hoef ik mezelf niet om te kleden voor het koken, of hardnekkige vlekken te verwijderen.

Ik hou van vrolijke schorten met bijpassende ovenwanten en pannenlappen, bonuspunten als ze ook nog eens bij het seizoen passen! Kies liever voor een katoenen variant, omdat die lekker heet gewassen kunnen worden en makkelijk schoon te maken zijn.

5. Mooie schalen en borden

Als je heerlijk gekookt hebt en lang in de keuken hebt gestaan, is het ook leuk om je gerechten op mooie schalen en borden te presenteren. Het klinkt misschien raar, maar als eten op een mooie schaal gepresenteerd wordt lijkt het nog beter te smaken.

Dat hoeft overigens niet eens duur te zijn. Xenos en Action hebben echt mooie borden! Zelf gebruik ik een hele simpele set die ik ook geërfd heb van mijn overgrootoma (samen met de theepot uit dit bericht). Hij is wit met een zilveren randje. Sweet & simple. Ik gebruik wel zo veel mogelijk de borden die nog helemaal gaaf zijn.

Als ik over een paar jaar een nieuw servies ga kopen, zorg ik dat het een set is uit een lijn die vast in het assortiment van een merk zit. Zodat, mocht ik een bord breken, het makkelijk is om een vervanger te vinden. Deze set vind ik bijvoorbeeld prachtig! Dit soort sets vind ik super leuk in mix&match kleuren, waardoor alles verschillend is, maar toch bij elkaar past. Als je dan een bord moet vervangen valt dat helemaal niet op.


Wat zijn jouw absolute must-haves voor keukenprins(ess)en? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0