Hair-journey,  Review,  Uncategorized,  Verzorging

Dit doen verschillende soorten olie voor je haar

Five Salad Dressing Recipes | A Real Food LoverAls je een beetje met haarverzorging bezig bent, weet je dat olie the way to go is. Maar welke soort olie moet je in hemelsnaam kiezen voor jouw haar? En hoe komt het dat de ene soort wonderen verricht, terwijl een andere soort alles alleen maar erger lijkt te maken? Om de beste olie voor jouw haar te ontdekken kun je het beste experimenteren wat voor jou het beste werkt. Probeer eens een maand een bepaalde olie uit. Wat doet het met je haar?

De meest gebruikte oliën en mijn persoonlijke favoriet deel ik in dit bericht.

Algemene voordelen van olie

Olie legt een beschermend laagje om je haar heen. Hierdoor is het minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan een droge lucht, of borstelen. Daarnaast is olie hydrofiel, het vermengd zich niet met water. Dit zorgt er voor dat je haar minder vocht opneemt of verliest, waardoor het minder snel breekt en niet uitdroogt.

Alle oliën die ik in dit artikel behandel kun je ofwel bij de supermarkt kopen, of bij de Holland & Barrett. Ook zijn een aantal te koop bij de Kruidvat.

Kokosolie

De eerste soort olie die altijd geroepen wordt als het om haarverzorging gaat, is kokosolie. Voor sommigen werkt het wonderen, bij mij natuurrampen. Mijn haar is met geen mogelijkheid meer schoon te krijgen en het lijkt er juist droog van te worden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het voor veel mensen echt een geweldig middel is.

Het is niet vreemd dat koksolie nummer 1 bij haarverzorging is. Deze olie is namelijk een triglyseride van laurinezuur. Dit houdt in dat het een drievoudig vet is, grotendeels bestaand uit laurinezuur. Laurinezuur is een vetzuur dat van nature voorkomt in onze eigen huidolie.
Kort gezegd: kokosolie lijkt heel veel op onze eigen huidolie.

Daarnaast kan koksolie ook nog eens heel makkelijk in je haar doordringen en is het een natuurlijke zonbescherming met een spf van 7,1. Door de natuurlijke antibacteriële werking helpt deze olie goed als je problemen met je hoofdhuid hebt, zoals schilfers of wondjes.

Olijfolie

Aah, olijfolie. De meest bekende olie die je vast in je keukenkastje hebt staan. Hoewel je deze olie net zo goed in je badkamerkastje had kunnen hebben.

Net zoals kokosolie heeft olijfolie een antibacteriële werking en zit het vol met antioxidanten. Toch is olijfolie niet de beste olie die je voor je haar kunt gebruiken. Door de grote hoeveelheid vetzuren dringt de olie moeilijk door in je haar. Wel legt het een beschermend laagje om je haar, waardoor het beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Handig als je naar de zee of zwembad gaat. Ook bevat olijfolie vitamine E, welke goed is voor je haar.

Als je besluit olijfolie te gebruiken, zorg dan dat je de extra vierge variant neemt. Deze is het meest onbewerkt en heeft daarom de meest voedende eigenschappen voor je haar.

Avocado olie

Avocado olie is mijn nieuwe favoriet en koop je gewoon bij de Albert Heijn. Deze olie-soort is wat dikker en vetter dan andere soorten olie en daardoor bijzonder geschikt voor droog haar. Ook haar dat regelmatig geverfd wordt en krullend haar kan baat hebben bij deze olie. Kijk uit met stijl haar, avocado olie kan al snel te veel zijn.

Ik merk dat deze olie heel snel in mijn huid trekt en geen vettige laag achterlaat. Waar ik bij Jojoba olie vaak nog drie uur voel dat ik het gebruikt heb, is dat bij avocado olie helemaal niet het geval. Ook voor mijn haar werkt het top! Het is lekker zacht en makkelijk door te kammen.

Avocado olie bevat vitamine A, B, D en E. Hierdoor wordt je haar lekker zacht en gezond.
Breng de olie aan op je hoofdhuid en laat even intrekken, zodat de vitamines in je hoofdhuid kunnen trekken en helpen met de haargroei.

Macadamia olie

Mijn eigen favoriet is al heel lang macadamia olie geweest. Ooit kocht ik een haarserum met 1% macadamia olie waar ik al zó blij mee was dat ik daarna voor the real deal ben gegaan. Ik gebruikte het 3 jaar op mijn haar, voordat ik andere oliën ging proberen. Het heeft wonderen verricht voor de droogheid!
Dit is een lichte olie die niet vettig aanvoelt en zorgt er niet voor dat mijn haar sliertig word wanneer spaarzaam gebruikt.

Deze olie is zo goed  voor je haar en huid, omdat de samenstelling lijkt op de van nature aanwezige huid-olie. Hierdoor wordt het goed opgenomen en blijft het niet als een laagje op je haar liggen.

Jojoba olie

Jojoba olie heb ik een tijdlang gebruikt voor huid en haren en het werkte prima. Wel liet deze olie lang een vettige laag achter op mijn huid en liet het mijn haar wat sliertig er uit zien.

Voor veel mensen is jojoba olie een hele fijne olie, omdat het de zelfde samenstelling heeft als het van nature aanwezige talg. Daardoor wordt het gemakkelijk opgenomen door je huid en haren. Als laatste is deze olie ontstekingsremmend en antibacterieel. Dit maakt het een fijne olie om te gebruiken wanneer je last hebt van roos.

Olie gebruiken

Olie voor je haar is heel gemakkelijk te gebruiken. Je smeert het in je haar, laat het zo lang mogelijk zitten en wast het daarna met shampoo. Ik heb gemerkt dat je de olie er het snelst uit krijgt op de volgende manier: haar nat maken, conditioner gebruiken en even laten zitten, wassen met shampoo, eventueel nog eens conditioner gebruiken.

Hot oil treatment

Nog effectiever is om een hot oil treatment te doen. Hiervoor warm je de olie van tevoren op, door het olieflesje in een kom heet water te leggen. Vervolgens smeer je het in je haar en laat je het zitten met een handdoek om je hoofd heen. De olie trekt namelijk beter in je haar wanneer het warm is.

Als bescherming

Als ik ga zwemmen doe ik altijd olie in mijn haar en vlecht het vervolgens. Op die manier kan het zwembadwater niet in mijn haar trekken, waardoor mijn haar minimaal beschadigt. Na het zwemmen was ik alleen met conditioner en de volgende dag pas met shampoo. Mijn haar was in tijden niet zo zacht en glanzend!

Als serum

Heb je snel last van statisch en pluizig haar? Doe dan iedere ochtend/avond een klein druppeltje olie in je haar. Niet te veel, want dan wordt je haar sliertig en dat ziet er niet mooi uit ;).
Je moet misschien even oefenen om te ontdekken hoeveel olie perfect is, maar ik zou zeggen: Less is more. Het is makkelijker om meer toe te voegen dan om het er weer uit te halen.

Om te scrubben

Van wat suiker en een oliesoort naar keuze maak je heel makkelijk een scrub voor je hoofdhuid. Heb je last van schilfers of jeuk op je hoofdhuid, dan kan het helpen om regelmatig even te scrubben. Was je haar vervolgens gewoon met shampoo en je haar is weer als nieuw! De suiker smelt namelijk gewoon in water, dus je hoeft niet bang te zijn om met een plakkend hoofd rond te lopen ;).

En essentiële oliën dan?

Essentiële oliën zijn een artikel opzich, iedere essentiële olie heeft namelijk zijn eigen werking. Over deze werkingen en hoe je ze het beste kunt gebruiken deel ik binnenkort.

Zijn er bepaalde oliën die jij graag gebruikt?

Liefs, Mariska

Bronnen:
Keis, K., Huemmer, C. L., & Kamath, Y. K. (2006). Effect of oil films on moisture vapor absorption on human hair. Journal of cosmetic science, 58(2), 135-145.
Rele, A. S., & Mohile, R. B. (1999). Effect of coconut oil on prevention of hair damage. Part I. Journal of cosmetic science, 50(6), 327-339.
Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science, 54(2), 175-192.
https://www.esthetichealth.nl/olijfolie-in-je-haar
http://www.beautifulblackhair.nl/favoriete-haarolien/#avocado-olie

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0