Hair-journey,  Persoonlijk,  Uncategorized,  Verzorging

Ik ga beginnen met de Curly-Girl methode

Ik ga het doen; Ik ga beginnen met de Curly-Girl methode. Nu voor het echie. Ongeveer een jaar geleden heb ik wel eens halfslachtig een poging tot- gedaan, maar dat werkte niet en ik stopte er al heel snel weer mee.

Nu ga ik all-in en jullie zijn mijn getuigen! Wil jij ook aan de Curly-Girl methode beginnen, maar weet je niet zo goed hoe? Lees dan dit bericht :).

Mijn haar lijkt steeds onhandelbaarder te worden. Het is een mengeling van stijl, slag en krullende puntjes. Daar wil ik graag vanaf. Ik wil één haarsoort: krullen. Ik weet dat ik in ieder geval golvend (+-2B) haar heb, maar ik hoop dat de Curly-Girl methode me kan helpen het meeste uit mijn haar te halen. Misschien heb ik straks wel een hoofd vol 3C krullen 😉

Wat is de Curly-Girl methode?

Curly-Girl is een manier van haarverzorging, speciaal voor meiden met golvend of krullend haar. Het is een set van “regels” tussen haakjes, want niets is natuurlijk verplicht, en handelingen die er voor moeten zorgen dat jouw haar zo mooi mogelijk gaat krullen.

De regels en handelingen

En dan wil je natuurlijk ook weten wat die regels en handelingen zijn 😉

De volgende ingrediënten en handelingen gebruik je NIET:

 • Sulfaten
  Die strippen je haar van alle natuurlijke oliën, waardoor het super droog wordt.
 • Siliconen
  Leggen een laagje om je haar heen dat je er alleen met sulfaten weer uit krijgt. Gebruik je geen sulfaten, dan wordt je haar vet en zwaar.
 • Minerale oliën
 • Uitdrogende alcohol
  Er zijn verschillende typen alcohol. Sommige drogen je haar wel uit, andere niet. Volg je het nog?
 • Droog borstelen/kammen
  Daardoor gaat het pluizen en trek je al je gevormde krullen weer uit elkaar. Dat willen we juist voorkomen.
 • Stylen en drogen met hitte
  Beschadigt en droogt je haar uit.
 • Niet verven, blonderen, etc.
  Wederom: beschadigt en droogt je haar uit. Henna is wel oké.
 • Een normale handdoek gebruiken om je haar te drogen en al helemaal niet woelen met die handdoek! Een normale handdoek is te hard voor je haar en beschadigt het, net zoals woelen om het droog te maken.
 • Je haar iedere dag wassen.
  Krullend haar is van nature wat droger. Dagelijks wassen kan leiden tot nog droger haar met breken tot gevolg. Ik was mijn haar bijvoorbeeld 2x per week – Woensdag en zaterdag. Als je je haar nu dagelijks wast zal je het moeten trainen door eerst om de dag te gaan wassen en dat langzaam op te rekken.

En deze dingen gaan we WEL doen:

 • Uitzoeken wat je krul- en haartype zijn, zodat je kunt uitzoeken welke producten je haar nodig heeft.
 • Liefst wassen met een co-wash (wassen met alleen conditioner) of in ieder geval een zachte shampoo zonder sulfaten.
 • Je haar alleen borstelen/kammen als je het gewassen hebt en er een masker of conditioner in zit. Dit zorgt er voor dat je de klitten er makkelijk uit krijgt en jouw krullen straks mooi gaan vormen.
 • Een gel of mousse gebruiken. Om die krullen vast te houden.
 • Scrunchen tot je erbij neervalt.
 • Een katoenen t-shirt, microvezel handdoek of hydrofiele doek gebruiken om je haar te drogen. We gaan niet woelen, maar knijpen in het haar, om zo min mogelijk schade aan te brengen!
 • Heel veel uitproberen! Ieders haar is anders en wat de holy grail voor de 1 is, kan voor de ander juist rampzalig zijn. Daarom raad ik je aan om gewoon met een simpele routine te beginnen en van daaruit te gaan bekijken wat je haar verder nodig heeft.

Haartype vaststellen

Om de perfecte was- en style-routine te maken, is het belangrijk om te weten wat je haar nodig heeft. Is mijn haar erg droog, of heb ik snel een proteïne-overschot? Wat is mijn krullenpatroon eigenlijk? Here we go!

Om alles vast te stellen heb ik gebruik gemaakt van deze tests op cgproducten.nl. Daar kwam het volgende uit:

 • Ik denk dat ik krultype 2B heb. De punten van mijn haar krullen namelijk snel op, maar omdat ik er niets speciaals mee doe zakken ze ook snel weer uit;
 • Dichtheid is medium;
 • Fijn/medium haardikte;
 • De porositeit vond ik lastig vast te stellen, dus die hou ik voor nu op medium. Ik weet wel dat mijn haar niet té zware producten, zoals butters en kokosolie moet hebben;
 • Elasticiteit is 45%. Ik zit dus aan de hoge kant en kan wel wat meer proteïne gebruiken.

Dit wordt mijn routine

Ik gebruik al jaren geen sulfaten en siliconen meer. Een final wash heb ik dus niet persé nodig, maar ga ik voor de zekerheid toch doen. Voor mijn allereerste Girly-Girl routine wil ik het zo simpel mogelijk houden en zien hoe ver dat me gaat brengen. Ik heb namelijk geen zin om heel veel producten te kopen en die vervolgens nooit te gebruiken.

 1. Wassen met milde shampoo;
 2. Curly-Girl approved deepconditioner. Royaal aanbrengen en +- een uur laten intrekken. Daarna haren kammen, scrunchen en uitspoelen.
  Ik ben van plan om de ene week met– en andere week zonder proteïne te gebruiken;
 3. Na het uitspoelen een klein kneepje gewone- of leave-in conditioner over de lengte van het haar verdelen en laten zitten. Ik gebruik de kokosconditioner van de Action;
 4. Krullen er in squishen, haar in een badmuts en lichaam nog even extra afspoelen en afdrogen;
 5. Flinke klodder gel pakken en die ook in het haar scrunchen;
 6. Met de hydrofiele doek het overtollige water er uit scrunchen;
 7. Evt. Föhnen met diffuser.
 8. Scrunch out the crunch
  Je handen met een klein beetje olie insmeren en hiermee je haar scrunchen om het crunchy gel laagje zacht te maken.

Zoals je ziet ben ik voor budget vriendelijke producten van de Kruidvat gegaan. Zeker nu in het begin wil ik geen fortuin uitgeven aan producten waarvan ik niet weet of ze me echt gaan helpen. Dus nu eerst dit opmaken en dan besluit ik daarna of ik ze nogmaals koop, of iets anders ga proberen.

En toen die eerste keer Curly-Girl…

Ik waste mijn haar met een shampoo met sulfaten, om alle laatste restjes troep, vet en olie uit mijn haar te wassen. Daarna scrunchte ik het haarmasker van Garnier met proteïne in mijn haar en liet dat zo’n 20 minuten intrekken. Ondertussen deed ik ook een gezichtsmaskertje op, want waarom niet ;).

Na die 20 minuten gebruikte ik mijn Tangle Teezer om de klitten uit mijn haar te halen en spoelde daarna het masker pas uit. Ik kneep een klein beetje water uit mijn haar, zodat het nog goed nat was, maar niet meer droop en scrunchte wat normale conditioner in mijn haar.

Vervolgens nam ik een flinke lik van de gel en scrunchte dat ook in mijn, nog net niet druipend natte, haar. Ik plopte mijn haar voor ongeveer 10 minuten in een oud t-shirt. Ik probeerde het eerst in mijn hydrofiele doek te doen, maar dat lukte niet, dus ik nam het t-shirt. In die tijd spoelde en droogde ik mijn lichaam af.

Toen ik helemaal droog was haalde ik het t-shirt van mijn hoofd en scrunchte nog een paar keer met de hydrofiele doek om het overtollige water er uit te halen.
Toen het laatste gedeelte: Föhnen met een diffuser. Ik nam een pluk haar, legde die voorzichtig in de diffuserkop en zette daarna de föhn pas aan. Even laten blazen, uitzetten en door naar de volgende pluk. Deze manier zorgde ervoor dat de krullen zo veel mogelijk intact bleven.

Als allerlaatste stap nam ik een paar druppels olie op mijn handen om nog een laatste keer te scrunchen.
Dit hele grapje duurde zeker 2 uur. Zie hier het resultaat:

Zonder Curly-Gril, gewoon zoals ik mijn haar altijd deed.
Met Curly Girl. Je ziet dat er al een beetje krullen beginnen te vormen.

Zoals je ziet heb ik echt wel een beetje krullen. Lang niet zo mooi als de dames die al maanden/jaren de Curly-Girl methode gebruiken, maar voor de allereerste keer ben ik niet geheel ontevreden. Volgende keer ga ik wel twee keer zo veel leave-in en gel gebruiken, in de hoop dat mijn krullen dan mooier vormen en minder pluizen.

Kleine side-note tho: ik sliep met een los knotje in de hoop dat mijn krullen de volgende ochtend ook nog aanwezig zouden zijn, maar het was een beetje wonderlijk geworden. Ik heb het vochtig gemaakt, wat conditioner en extra gel er in gedaan en gediffused en opzich zat het toen wel weer aardig. Ik moest de drang om het te kammen écht weerstaan!


En dat was mijn allereerste poging tot de Curly-Girl methode. De grootste uitdaging voor nu is de tijd die ik nodig heb om het te wassen en stylen te verkorten en een manier vinden om met mijn krullen te slapen zonder met een vogelnestje wakker te worden. Een pineapple lijkt niet echt te werken met mijn lange haar. Zijn er meiden die daar tips voor hebben?

Liefs, Mariska

Bronnen:

https://www.aukjeswereld.nl/curly-girl-methode/curly-girl-methode/
https://www.aukjeswereld.nl/curly-girl-methode/curly-girl-producten-kruidvat/
https://www.aukjeswereld.nl/curly-girl-methode/mijn-curly-girl-routine-van-dit-moment/
https://www.thisisfrommathilda.nl/curly-girl/curly-girl-methode-starten/
The curls cult – Een groep op facebook

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0