Persoonlijk,  Review,  Uncategorized

De mooiste plekjes van Slovenië (Vakantie 2018)

Deze zomervakantie ben ik samen met mijn vriend op roadtrip door Slovenië geweest. We begonnen bij mijn ouders vandaan, sliepen de eerste nacht in Neurenberg (DE), dwars door Oostenrijk naar Bled om daar echt te beginnen aan onze reis.

We hebben vanalles gezien, gedaan en beleefd. De mooiste en leukste plekjes deel ik vandaag met jullie.

Meer van Bled

We begonnen dus in Bled. Een dorpje met een heel mooi meer in het noorden van Slovenië. Ik heb meerdere reisblogs gelezen om de vakantie te plannen en steeds kwam Bled weer terug. We sliepen op camping Sobec, zo’n 5 km bij Bled vandaan.

Doordat iedereen zo enthousiast was over Bled verwachtte ik er heel wat van. Helaas bleek voor ons het tegendeel waar. Het meer is mooi, begrijp me niet verkeerd, maar alles is compleet uitgemolken. Zelfs om in het meer te zwemmen moet je betalen, de hotels zijn duur en de camping in Bled zelf stond al een paar weken van tevoren volgeboekt. Op onze eigen camping stond het ook vol Nederlanders. Wat leuk is als je jonge kinderen hebt, maar wij gaan juist op vakantie om even helemaal weg te zijn.

Het meer van Bled zou ik dus niet aanraden als je een relaxte, non-toeristische vakantie zoekt.

Vintgar Kloof

Nog zo’n toeristische attractie is de Vintgar Kloof. Deze was echter wél de moeite waard. Om binnen te komen betaal je €5,- en wij zijn zo’n 3 uur binnen geweest. Ja, soms moest je even wachten op een paar mensen die foto’s van het uitzicht maakten, maar er waren geen grote groepen Aziaten en het uitzicht was zo mooi dat we deze korte pauzes zelf ook benutten om foto’s te maken.

De Krizna Jama (grotten)

Om de vele toeristen bij de Postojna grotten te voorkomen, hebben wij besloten om naar Krizna Jama te gaan. Dit zijn het zelfde soort grotten als de Postojna, maar dan wat kleiner, veel minder toeristisch en een deel van de tour gaat per boot! Ontzettend gaaf om mee te maken.

Om bij de grot te komen moet je eerst een bospaadje volgen voordat je bij een klein hutje aankomt. Daar krijg je een paar laarzen en een zaklantaarn waarna je met een gids de grot gaat verkennen. Doordat de paden soms wat lastig begaanbaar zijn voel je je net een ontdekkingsreiziger! Het korte tochtje per boot (zo’n 10 minuten) geeft een heerlijk sereen gevoel en op het moment dat de zaklantaarns uitgaan en het licht onder de boot aangaat krijg je een schitterend beeld van de bodem te zien.

Zeker een aanrader dus!

Wijn proeven in Ajdovščina

Dat Slovenië een echt wijnland is had ik van tevoren eigenlijk niet verwacht. Natuurlijk zijn er veel Italiaanse invloeden, maar ik had gedacht dat Oostenrijk ook zijn stempel had achtergelaten. Niets is minder waar, het Sloveense bier is niets bijzonders. De wijn des te meer. Om een goede indruk te krijgen van de wijncultuur (en omdat we wijn gewoon lekker vinden) hebben we een wijntour geboekt bij The Winestronauts.  Van alles wat we deze vakantie gedaan hebben is dit met ster de grootste aanrader!

De heren haalden ons op bij het hotel, waarna we nog twee andere stellen gingen halen en vervolgens stopten we bij de eerste wijnmaker. Alle wijnmakers in Slovenië zijn klein, vandaar dat je een Sloveense wijn waarschijnlijk nooit in de winkels van Nederland ziet liggen. Er wordt simpelweg niet genoeg geproduceerd. Hierdoor is de kwaliteit wel hoog en krijgen de boeren de kans om te experimenteren.

Al met al hebben we 10 wijnen geproefd bij twee verschillende boeren die ieder een compleet andere manier van werken hadden. Het was erg gezellig en je leerde de boeren, de gidsen en de andere stellen goed kennen. En niet geheel onbelangrijk: de ene wijn was nóg lekkerder dan de andere. Zelfs de rode, waar ik normaal geen fan van ben, was uitstekend en we hebben dan ook 6 flessen meegenomen naar huis. Oepsie, haha!

De Winestronauts zijn nu een paar jaar bezig en het concept is uit hobby en passie ontstaan. Dat merk je absoluut terug in de kennis en verhalen die de heren vertellen. Ook de boeren leken oprecht plezier te beleven aan het bezoek dat wij ze brachten. Ze praatten, vertelden, beantwoordden vragen en aan het einde van de tour werden er een 10 jaar oude fles wijn en een fles vignac (cognac van wijn) opengetrokken. Needless to say dat de sfeer er goed inzat.

Dus, als je in de Vipavavallei verblijft en je houdt wel van een wijntje moet je deze tour absoluut doen! Het lijkt aan de prijzige kant, maar de belevenis is het absoluut 1000% waard. Je krijgt natuurlijk lekkere wijnen te proeven, wat lekkere hapjes, maar je leert ook heel veel over Slovenië zelf.

Verdere highlights

De leukste dingen heb ik nu uitgebreid behandeld, maar we zijn ook nog in Izola, Ljubljana en Olimje geweest.

Izola

Als denkt aan het strand in Slovenië, dan gaan je gedachten waarschijnlijk naar een stad als Koper. Ook leuk, maar Izola is een stuk minder toeristisch. Toen wij er waren was er toevallig een vis-festival aan de gang, waardoor er overal in het stadje bands en dj’s stonden. Het strand was echter anders dan we hadden verwacht. Namelijk geen zand-strand, zoals wij dat kennen, maar een heel dun keienstrandje dat direct de zee in liep. Iedereen had zijn handdoeken op de stoep gelegd en de meesten hadden waterschoentjes aan. Iets om in je achterhoofd te houden. Desalniettemin was het heerlijk om even af te koelen.

Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. Een heerlijk pittoresk stadje waar vanalles te beleven valt. Je merkt echt dat het nog niet door het grote publiek is uitgevonden. In Ljubljana zijn we naar het kasteel op de berg geweest vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Een echte aanrader! Wij zijn naar boven gelopen, maar er is ook een gondel die je brengt.

Olimje

In Olimje zit de grootste en mooiste Therme van Slovenië. Daar moesten we heen! Het plaatsje zelf stelt niet super veel voor, maar de natuur is prachtig en vlakbij zit een herten-ranch. Daar kun je zelfgemaakte producten kopen, eten, overnachten en de hertjes voeren. Erg leuk om een keer mee te maken.

Ook de Therme was prachtig en we zijn compleet tot rust gekomen. Klaar voor het laatste deel van onze reis. We zijn twee dagen in Wenen geweest en hebben een nacht geslapen in Dresden alvorens weer naar huis te gaan.

Dit waren mijn highlights van Slovenië. Een land dat ontzettend veel te bieden heeft op een klein oppervlakte. Een absolute aanrader als je niet te ver wilt reizen, maar wel heel veel bijzondere plaatsen wilt zien.

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0