Bewust leven,  Persoonlijk,  Spiritualiteit,  Uncategorized

Mindful poepen. Als je écht geen tijd hebt voor meditatie ;)

Laatst sprak ik een goede vriend die stijf staat van de werkstress. Het enige waar hij nog aan kan denken is werk en hoe hij er nog meer van in een dag kan proppen. En dat het eigenlijk ten koste begint te gaan van zijn eigen leven. Ik had hem de tip dat het kan helpen om 2 minuten te focussen op zijn ademhaling. Heel even een momentje voor zichzelf te nemen, maar zelfs voor die twee minuten gunde hij zichzelf geen tijd. Een ademhalingsoefening voelt voor hem als “niets doen”. Daar op dat moment is het idee van Mindful poepen geboren.

De gedachte er achter

Toch typisch: op het moment dat we het het beste kunnen gebruiken, gunnen we onszelf juist geen tijd voor rust, meditatie en mindfulness. We hebben zó veel te doen en die twee minuten hebben we écht nodig! Die zaterdagavond (met een paar biertjes achter de kiezen) was ik vastbesloten om mijn vriend me helpen. Hij is een zeer nuchter persoon, dus ik wist dat praten over meditatie en kalmeren van de geest niet zou gaan werken. Ik moest het praktisch brengen.

“Neem heel even een moment dat alleen van jou is. Richt je op je ademhaling en hartslag voor 2 minuten. Dat moet wel lukken toch?” Maar ook voor twee minuten “niets” was geen tijd. 30 seconden dan? Ook niet. Er was in zijn gedachten geen tijd voor nietsdoen, want hij had het al zo druk.

Oké, we denken verder. Wat is een moment dat we gedwongen zijn om niets te doen? Ontbijt wordt even snel naar binnen gepropt en in het verkeer moet opgelet worden. Dat zijn geen opties. Maar als ik iets geleerd heb van mijn vader, broertje en vriend is het dit: mannen nemen graag de tijd voor hun toiletbezoek ‘s ochtends. Ik zag een kans: laat je telefoon buiten de badkamer liggen en focus je tijdens je wc-bezoek op je ademhaling en/of hartslag.

Mindful poepen was geboren!

Ik stelde het idee voor en hij was enthousiast. Dit zou nog wel eens kunnen werken! Tijdens een toiletbezoek kun je toch niets ‘productiefs’ doen, dus kan je er net zo goed een mindful oefening van maken toch?

Dus nu aan jou ook de uitdaging: laat je telefoon buiten de badkamer als je naar de wc gaat. Focus je op je ademhaling en hartslag. Neem dat moment voor jezelf en laat je niet afleiden door Facebook en spelletjes. Tijdens het poepen zijn we gedwongen om niets te doen, laten we die tijd dan ook zo benutten.

Het volgende level

Als je wil kan je je toiletbezoek zelfs nog een leven upgraden met een visualisatie-oefening. Sluit je ogen en stel je voor dat met jouw fysieke ontlasting ook mentale ontlasting je lichaam verlaat. Spoel je stress, angst en boosheid letterlijk door de wc. Aangezien ik nooit heel veel tijd op het toilet doorbreng werkt dit beter dan de ademhalingsoefening. Maar probeer vooral beide methoden uit en laat me weten wat je er van vindt! Wel achteraf je handen even wassen natuurlijk 😉

Heb jij nog ideeën voor simpele mindful oefeningen? Laat het dan vooral achter in de comments! Of stuur me privé een berichtje op info@ikbenmariska.nl.

Liefs, Mariska

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0