Bewust leven,  Uncategorized

Mini-doel- maximaal resultaat

Ambitieuze doelen kunnen heel nuttig zijn, maar vaak ook zó beangstigend dat er uiteindelijk niets van terecht komt. een mini-doel kan dan juist veel effectiever zijn om die grote resultaten te boeken! Waarom en hoe je mini-doelen stelt lees je in dit artikel 🙂

Hoe het werkt

Het stellen van een mini-doel is geen teken van zwakte, of luiigheid. Het is juist een middel om gewoontes te bouwen en vol te houden. Zodat je uiteindelijk veel meer gedaan krijgt dan wanneer je een onwijs groot, beangstigend doel stelt. Het doel van een mini-doel is dus voornamelijk om gewoonte en regelmaat voor jezelf te ontwikkelen en om jezelf niet af te schrikken.

Bijvoorbeeld: het schrijven van een scriptie leek mij ontzettend moeilijk, zwaar en vooral eng. Iedere keer dat ik er mee aan de slag ging werd ik gestrest en angstig. Belandde ik in een mental-breakdown en gebeurde er vrij weinig.
Na dik een halfjaar had ik nog niet eens mijn plan van aanpak geschreven. Toen ben ik het anders gaan bekijken. Ik stelde mezelf als doel om drie keer in de week een kwartiertje aan de scriptie te werken. Al las ik alleen maar door wat ik al geschreven had, gewoon een kwartiertje met de scriptie aan de gang. Soms bleef het bij dat kwartier, maar heel vaak bleef ik ook twee uur achter elkaar werken.

Doordat ik een klein doel stelde werd de scriptie minder beangstigend. Na een kwartier mocht ik immers weer stoppen van mezelf. Maar uiteindelijk kreeg ik binnen drie maanden veel meer werk verricht dan in de eerste 9. Het einde van mijn scriptie is nu in zicht en ik barst niet meer in huilen uit als ik alleen al de laptop opstart. En ik voel mezelf niet schuldig als ik iets anders dan de scriptie aan het doen ben.

Hoe je een mini-doel inzet voor maximaal resultaat

Het stellen van een mini-doel is eigenlijk heel simpel. Bedenk allereerst wat het grote, beangstigende doel is dat je uiteindelijk wilt gaan bereiken. Moet je bijvoorbeeld een scriptie schrijven, wil je dagelijks 30 minuten mediteren, of wil je 10 kilo aankomen/afvallen?

Bedenk dan wat gewoontes zijn die helpen om deze doelen te behalen. En maak die gewoontes vervolgens heel klein. Zo klein dat je er sowieso tijd voor hebt.
Voor mijn scriptie heb ik bijvoorbeeld de gewoonte gesteld om er 3 keer per week 15 minuten aan te werken.
Ook mediteer ik in de tijd dat mijn koffiezetapparaat ‘s ochtends zijn werk doet. Zo’n vijf minuten. En heb je mijn artikel over mindful-poepen al gelezen?
Wil je aankomen of afvallen, bedenk dan wat een kleine aanpassing in je dieet zou kunnen doen. Misschien in de pauze een paar worteltjes eten in plaats van een koekje of je thee zonder suiker drinken voor afvallen. Of roomboter op je brood smeren in plaats van margarine als je wilt aankomen. Of neem de trap wanneer je maar 1 of 2 verdiepingen omhoog hoeft. Het zijn hele kleine aanpassingen, waar je waarschijnlijk niets van merkt. Maar op termijn hebben ze grote effecten.

De effecten

Het idee achter een mini-doel is namelijk dat je door de gewoonte vaker geneigd bent om het zelfde gedrag langer/vaker te vertonen. Het is niet moeilijk om dagelijks 5 minuten te mediteren. Daar heb je altijd wel tijd voor, bijvoorbeeld wanneer je wacht op je koffie. Of in de tijd dat de aardappels koken, om maar iets te noemen. Na mijn 5 minuten mediteren blijf ik vaak nog wat langer zitten en zo mediteer ik soms wel 20 minuten per dag. Terwijl ik dat in eerste instantie als onhaalbaar lang zag.

Als je voor de eerste pauze wat wortels meeneemt, kan je net zo goed voor de tweede pauze een appel meenemen in plaats van dat koekje. Ach, en als je de eerste verdieping met de trap doet, kan je de tweede en derde ook wel meepakken. En misschien zelfs wel de fiets naar je afspraak toe en voor je het weet sta je te beulen in de sportschool.

Die ene kleine verandering zet dus een hele keten aan veranderingen op gang. Zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen. Perfect eigenlijk 😉

Beloning voor kleine moeite

De reden waarom zo’n mini-doel heel goed werkt, is omdat je een beloning krijgt voor een kleine moeite. Je hebt je doel al binnen vijf minuten behaald en je kunt het afstrepen van je to-do lijstje. Het behalen van doelen en het afstrepen van to-do’s zorgt dat er dopamine vrijkomt, een neurotransmitter waardoor je een goed gevoel krijgt en waar we stiekem allemaal een beetje aan verslaafd zijn.

Dus stel dat mini-doel en laat die dopamine-shots maar komen! 😉

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0