Bewust leven,  Gezondheid,  Uncategorized

Kefir 101 ~ deel 2: recepten

Vorige week deelde ik deel 1 van de Kefir 101: alle informatie. Vandaag deel ik allerlei verschillende recepten die je met kefir kunt maken. Het is namelijk op veel meer manieren te gebruiken dan je in eerste instantie denkt! Wat denk je van een vervanger voor roomkaas, of om brood mee te laten rijzen?

Basis voor smoothies en overnight oats

De makkelijkste manier om kefir te gebruiken is als basis van smoothies. Ik doe het liefst 250 gram kefir, een banaan en wat frambozen. Naar smaak kan je nog honing toevoegen.

Ik gebruik het ook graag als basis voor overnight oats: 250 gram kefir, 50 gram havermout en een nachtje in de koelkast laten staan. In de ochtend doe je er wat honing en fruit naar keuze doorheen.

Kefir ipv yoghurt in recepten

Je kunt heel goed yoghurt vervangen door kefir in recepten. Denk aan tzatziki, saladedressing, groente dip of knoflooksaus.

Pure kefir kan soms iets te dun zijn, dus voor optimaal resultaat laat je het een paar uur uitlekken in een kaas- of theedoek. Zo’n 4 uur zou voldoende moeten zijn.

Kefirbrood

Omdat kefir bacteriën en gisten bevat, kan je er zelfs brood mee bakken! De smaak is vergelijkbaar met zuurdesembrood.
Omdat het brood verhit wordt, verlies je wel de probiotische eigenschap.
Voor onderstaand recept heb je “maar” 24 uur de tijd nodig, maar je kunt kefir ook gebruiken als starter voor je zuurdesem. Je hebt dan direct een goede, stabiele gistcultuur te pakken.

Ingrediënten:

  • 500 gram volkorenmeel of bloem 
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 eetlepel honing
  • 250 ml melkkefir

Instructies:

  1. Meng volkorenmeel of bloem en zout goed in een grote kom. Giet honing en de melkkefir erbij; Meng goed. Voeg eventueel extra melkkefir toe tot het deeg plakkerig is maar van de zijkanten van de kom wegtrekt.
  2. Kneed 5-10 minuten of tot het deeg zacht en glad is.
  3. Doe in een geoliede kom en fermenteer 12-24 uur.
  4. Opnieuw kneden, dan het deeg in de broodbakvorm, dek af met een theedoek en laat op een warme plaats rijzen tot het de bovenkant van de broodbakvorm  bereikt.
  5. Verwarm de oven voor op 180 ° C. Bak 45-50 minuten of tot het gaar is en goudbruin. Laat voor gebruik volledig afkoelen op een rooster.

Geen tijd of is je deeg niet gerezen?

Heb je geen 24 uur de tijd, of kom je er na 12 uur achter dat je deeg niet gerezen is? Maak dan een mini deegje van gist die je samen met een schepje suiker oplost in wat water. Doe hier zoveel bloem bij dat het deeg qua consistentie op je brood lijkt en kneed dit door je brooddeeg. De gist zorgt ervoor dat je brood binnen 2 uur verdubbeld en klaar voor gebruik is.

Je krijgt dan een brood dat qua smaak en structuur lijkt op een zuurdesem, maar waar je niet zoveel tijd aan hoeft te besteden!

Uitgelekte kefir gebruiken

Als je kefir in een kaasdoek/theedoek laat uitlekken scheid je de wei (de doorzichtige vloeistof) en de kefir. Hierdoor wordt het dikker en kan je het op nog veel meer manieren gebruiken. Bijvoorbeeld als kwark of roomkaas!

Voor een kwark-achtige dikte laat ik de kefir zo’n 6 uur uitlekken. Roer regelmatig het dikste gedeelte dat tegen de theedoek zit geplakt weer door de rest heen, zodat de wei er makkelijker kan lekken.

Als vervanger van roomkaas

Laat de kefir 24 uur uitlekken in een vergiet met daarin een kaas- of theedoek. Hoe langer je het laat uitlekken, hoe dikker de kaas wordt. Vervolgens kan je het in een kaasvormpje persen, of gewoon zo door een recept lepelen waar roomkaas gevraagd wordt.
De smaak is vergelijkbaar, maar iets zuurder.

Kefir- citroen crème

De smaak en textuur van deze crème zijn vergelijkbaar met Griekse yoghurt. Lekker bij het ontbijt of na het avondeten als toetje.
In plaats van citroen en honing kan je er natuurlijk ook andere soorten fruit doorheen mixen, zoals banaan en kiwi, appelmoes of mango.

Ingrediënten:

250 ml kefirkaas
1 eetl. citroensap
1 eetl geraspte citroenschil
2 eetl. honing

Instructies:

Meng de kefirkaas, honing en citroensap tot ze goed gecombineerd zijn. Bestrooi vervolgens met verse citroenschil.
De crème is in een gesloten pot in de koelkast 2 weken houdbaar.

Kefirkorrels bewaren en gebruiken

Te veel kefirkorrels over en weet je even niet wat je ermee moet? Op het moment dat ik te veel korrels heb verdeel ik het in tweeën. De ene helft gebruik ik om kefir van te maken, de andere helft zet ik met een laagje melk in de koelkast. De twee porties wissel ik telkens om, totdat ik een huisje voor het overschot heb.

Maak je graag smoothies, dan kan je daar ook prima wat kefirkorrels doorheen mixen. Proef je niets van en het geeft een extra boost aan de probiotische werking.

Je kunt natuurlijk ook een deel weggeven aan familie of de buren. Zet een berichtje in de familie- of buurtwhatsapp, een advertentie op marktplaats of een briefje bij de supermarkt.


Dat zijn de recepten die ik tot nu toe heb kunnen vinden met kefir! Heb jij nog leuke recepten? Deel ze in de comments!

Ben je nou helemaal enthousiast geworden en wil je zelf ook kefir gaan maken? Ik verkoop kefirkorrels op mijn marktplaatspagina!
Binnenkort komt deel 3 online, waarin ik informatie en recepten over wei geef, het water dat uit de kefir lekt.

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0