3 manieren om duurzaam de was te doen
Ik vond dat het tijd was om mijn duurzame levensstijl naar een hoger level te tillen, door op een duurzame manier de was te doen. Hier zijn verschillende manieren voor, met elk hun voor- en nadelen. Vandaag deel ik de drie manieren die ik gebruik: een duurzaam wasmiddel kopen, zelf wasmiddel maken en zeepnoten gebruiken.
Waarom zou je duurzaam wassen?
Om een verandering echt door te voeren in je leven, heb je een sterke ‘why’ nodig. Waarom zou je de moeite nemen om voor duurzaam te gaan? Waarom is dat zo belangrijk? Daarom deel ik allereerst de reden waarom ik duurzaam was.
Allereerst de verpakking: vloeibaar wasmiddel komt altijd in plastic flessen. En je gaat mij niet wijsmaken dat alle wasmiddelfabrikanten hier 100% gerecycled plastic voor gebruiken. Om deze reden was ik al overgestapt naar poeder dat in karton komt, maar ik wilde het nog een stapje hoger tillen.
In veel soorten wasmiddel zitten namelijk schadelijke stoffen. Lees dit stukje maar eens dat in 2016 online kwam op test-aankoop.be:
Het lijkt alsof het niets is, maar één gram schadelijke stoffen in een wasproduct betekent dat er jaarlijks maar liefst 3 100 kg in het afvalwater terechtkomt! En dat is enkel maar in Europa, waar 3 miljoen ton wasmiddelen per jaar wordt geproduceerd. Het merendeel van de bestanddelen is niet of beperkt biologisch afbreekbaar. Ze stapelen zich op in het oppervlaktewater, de bodem en zelfs in levende organismen (vissen … mensen). Het probleem is dat eens ze in de natuur terechtkomen, ze daar voor altijd blijven. Vandaar dat we het gebruik ervan zo veel mogelijk moeten beperkten. Dit zijn de schadelijkste bestanddelen:
- oppervlakteactieve stoffen: opvolgers van de goede oude zeep. Ze zijn doeltreffender, maar vervuilen ook meer. Sommige, zoals LAS, zijn heel giftig voor de waterfauna en -flora. In Zweden is het gebruik van LAS zelfs verboden.
- optische witmakers: om een “wit” effect te verkrijgen, wordt doorgaans percarbonaat of perboraat gebruikt. De eerste is niet schadelijk voor het milieu, de tweede wel.
- vergrauwingsremmers: om te vermijden dat vuil oplost in water, zich vastzet op het textiel en een grauwe kleur nalaat, gebruiken fabrikanten vergrauwingsremmers, zoals CMC (carboxymetylcellulose). Deze stof wordt vaak als milieuonvriendelijk beschouwd, maar veel minder dan andere bestanddelen.
- waterontharders en complexe agentia: deze verzachten het water en verhogen daardoor de doeltreffendheid van de wasbeurt. Sommige zijn niet biologisch afbreekbaar, zoals fosfonaten, polycarboxylaten en EDTA. NTA is een kankerverwekkende stof. Eens ze in een waterloop terechtkomt, kan ze zich binden aan zware metalen in het slib. Die komen daardoor vrij in het water en belanden zo in de voedingsketen.
- solventen: dit zijn giftige stoffen, zoals paradichloorbenzeen, fenol en gehalogeneerde fenolen.
- bewaarmiddelen: sommige wasmiddelen bevatten formaldehyde, een kankerverwekkende stof.
- parfums: heel wat producten bevatten muskus, eene niet afbreekbare geurstof die schadelijk is voor het milieu, maar toch op grote schaal wordt gebruikt. Nochtans bestaan er alternatieven voor.
Duurzaam wasmiddel kopen
De makkelijkste manier om op een duurzamere manier de was te doen, is door een duurzaam wasmiddel te kopen, in plaats van de reguliere die vol met chemicaliën zit. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor Ecover, welke behoorlijk duur is, of voor AH Puur wasmiddel. Deze laatste verraste mij het meest, omdat het goedkoop is, goed wast en de Certificering van Nordic Swan (eco) en Danish Astma och Allergy heeft. Wouw, Albert Heijn is goed bezig! Ik gebruikte van Ecover een vloeibare variant, die best lekker maar wel sterk ruikt. Van Albert Heijn heb ik zowel poeder als de vloeibare variant gebruikt en ze doen hun werk beiden erg goed! De was komt neutraal ruikend en schoon uit de machine.
Het voordeel is dat een regulier, duurzaam wasmiddel tegenwoordig makkelijk te verkrijgen is. En de versie van AH is ook helemaal niet zo duur! Nadelen zijn dat andere merken vaak wel veel duurder zijn en daardoor niet voor iedereen bereikbaar. Ook komt het vloeibare wasmiddel altijd in een plastic fles, waardoor je helaas toch nog bijdraagt aan de plastic soep. Dit kan opgevangen worden door een waspoeder te gebruiken.
Wasnoten gebruiken
Ik zag ze al een paar keer voorbij komen, maar heb pas afgelopen week de stap gezet om wasnoten in huis te halen. Dit zijn de schillen van noten waar saponine inzit, een natuurlijk sop. Echter schijnen wasnoten de was niet super goed schoon te maken, dus gebruik ik ze alleen voor kleine, snelle wasjes van spullen die niet super vies zijn. Hier doen ze hun werk (tot nu toe) naar behoren.
Wasnoten gebruik je door 3 noten in het bijgeleverde katoenen zakje te stoppen en dit in de wasmachine te gooien. That’s it. Op dit katoenen zakje druppel ik nog een beetje essentiële olie, zodat de was lekker ruikt. Met 3 wasnoten kun je 3 keer de was doen, daarna is de saponine op.
Het voordeel aan wasnoten is dat ze vrij simpel te verkrijgen zijn, bij de Ekoplaza. Ook kun je ze na gebruik gewoon in de groene bak of op de composthoop gooien. De nadelen zijn dat deze wasnoten vrij prijzig zijn: €7,49 voor 200 gram. Ook zitten de wasnoten in het doosje nog extra in plastic verpakt. Gemiste kans, als je het mij vraagt.
Zelf wasmiddel maken
Toen mijn moeder twee weken geleden vertelde dat ze had geprobeerd om zelf wasmiddel te maken, kon ik natuurlijk niet achter blijven! Ik ging op zoek naar een recept dat zo milieuvriendelijk is als mogelijk en ging aan de slag.
Het recept
Ik gebruikte dit recept als uitgangspunt, maar heb het met de verhoudingen niet zo nauw genomen.
Ingrediënten:
- 20 gram aleppozeep*
- 8 gram soda (voor de witte was)
- 1 liter gekookt water
- Etherische olie naar smaak. Ik deed 12 druppels sinaasappelolie
Zo deed ik het:
- Begin met het raspen van de aleppozeep. Ik was hier binnen 2 minuten mee klaar.
- Doe 1 liter koud water in een pan en voeg de zeeprasp toe. Breng aan de kook en roer goed om alle zeep op te laten lossen. Let op, dit goedje kookt snel over! (I learned it the hard way…)
- Voeg de soda toe als je wasmiddel voor witte was wilt maken. Kijk echter uit als je een oudere wasmachine hebt. Deze hebben soms nog een aluminium trommel die niet tegen soda kan.
- Ik goot het hierna direct in de fles die ik wilde gebruiken en voegde de sinaasappelolie toe. Gedurende de dag schudde ik deze regelmatig.
*Ik gebruik aleppozeep die ik kocht bij de Ecoplaza. Ik koos speciaal voor deze zeep, omdat het zo snel de enige pure, vegan zeep was die zonder palmolie en dierlijke vetten geproduceerd is.
En zo was het:
Het wasmiddel bleef bij mij helemaal waterig en geen dikke drap, zoals in het recept stond. Hier blijken meer mensen last van te hebben, dus ik maakte me er niet zo veel zorgen over. Mijn witte wassen komen kraakhelder weer uit de machine, maar van de sinaasappelolie ruik ik nauwelijks iets terug. Voor mij geen probleem, maar als je een sinaasappelwasje verwacht kan dit tegenvallen.
Het maken van dit wasmiddel duurt op zich niet lang, maar je moet er wel even tijd voor maken. Ik was binnen een kwartier klaar.
Hoe mijn was-routine er nu uit ziet
Op dit moment gebruik ik drie soorten wasmiddel: het gekochte waspoeder, van de Albert Heijn voor gekleurde kleding die erg vies is. Mijn zelfgemaakte wasmiddel voor de witte was die erg vies is. En als laatste de wasnoten voor wasjes die een opfrisbeurt nodig hebben.
Wasverzachter gebruik ik al een jaar niet meer, omdat ik niet van de chemische geur hou en ik het stiekem een beetje een overbodig product vind. Misschien dat ik ooit azijn als wasverzachter ga herintroduceren, maar voor nu vind ik het helemaal prima.
Op welke manier doe jij de was? Ben je hier bewust mee bezig, of staat dit klusje nog niet boven aan jouw prioriteitenlijstje?
Liefs, Mariska
P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).