Bewust leven,  Uncategorized

Een plasticvrije kerst. Hoe pak je dat aan?

Toerisme Voerstreek: Rond Kerst & Nieuw 2017 - 2018Aahh, kerst. De mooiste tijd van het jaar. Cadeautjes uitpakken, met zijn allen de kerstboom optuigen en gezellig samen eten. Kaarsjes en lichtjes aan en het feest is compleet.

Maar heb je er wel eens bij stil gestaan hoeveel plastic er gebruikt wordt tijdens de kerstdagen? We gebruiken plastic kerstballen in een neppe (plastic) kerstboom. Die ballen zitten in een plastic verpakking die naar huis wordt gehaald in een plastic tas. Om nog maar te zwijgen over het plastic tafelkleed (want die gebruik je de rest van het jaar toch niet), de cadeautjes in plastic verpakkingen en het cadeaupapier dat ook nog eens in plastic zit.

Dat moet toch anders kunnen. Duurzamer. Zonder je schoonmoeder die zo verzot is op het geven van cadeautjes voorbij te lopen.

Ik heb zo’n schoonmoeder. En mijn eigen moeder ook trouwens. Het liefst worden er zo veel mogelijk cadeaus gegeven, uiteraard allemaal in cadeaupapier, plastic verpakkingen, noem maar op. Vanwege de katten en klunzen gebruiken we plastic ballen en bij oma wordt er gegeten van plastic bordjes, omdat het afwassen zo veel werk is. Begrijpelijk hoor, oma wordt ook een dagje ouder en in haar woning heeft ze niet genoeg borden voor de hele familie.

Dit jaar ben ik met duurzaamheid in mijn achterhoofd op zoek gegaan naar cadeautjes en manieren om de kerst toch een beetje duurzamer te maken zonder al te drastische maatregelen te nemen.

De kerstboom

Dit jaar mogen mijn vriend en ik voor het eerst onze eigen kerstboom optuigen en ik heb er zin in! We gaan voor een echte boom, met kluit. Zo kunnen we hopelijk na de kerst er nog iemand anders blij mee maken.
In die boom gaan wel lampjes die in plastic zitten, maar wel LED-lampjes, waardoor het verbruik lager is. Ook hebben we expres gekozen voor glazen ballen die los in het schap lagen. Die zijn alvast plastic vrij. Nu nog een manier om ze goed te bewaren, maar dat zien we in januari wel weer.

Kerstkaartjes

Kerstkaarten | Fairmail | Goed doel | Kerstboom online ...Onwijs gezellig, al die kaartjes in je huis, maar ook hier gaat een hoop plastic mee gemoeid. Je hebt geen invloed op wat een ander jou stuurt, maar wel op wat jij naar hen stuurt! Dat je liever geen e-card wilt versturen is heel logisch. Het is dan wel de meest duurzame manier, maar ook direct de meest onpersoonlijke.
Wat je wel kunt doen, is kiezen voor kaarten die een goed doel steunen en/of op een duurzame manier geproduceerd zijn. Hierbij kun je denken aan kaarten van Fairmail of de zinnige zaak. Nog een tip: kies kerstkaarten waar geen jaartal op staat. Mocht je kaartjes overhouden, dan kun je ze het volgende jaar nog gebruiken.

De cadeaus

Mijn schoonfamilie heeft een heerlijk systeem waarbij je een geldbedrag krijgt en daar voor jezelf cadeaus van mag halen. I-de-aal! Zo heb ik er zelf zich op of ik plastic gebruik of niet en hoe ik mijn cadeautjes inpak.
Het hele jaar door heb ik een lijstje bijgehouden van spullen die ik graag zou willen, maar niet direct nodig had en die heb ik rond de kerst opgehaald.

Wanneer je niet zelf je cadeaus mag uitzoeken, kun je natuurlijk wel allemaal duurzame spullen op je verlanglijstje zetten. Make-up van een duurzaam merk bijvoorbeeld, of herbruikbare rietjes. Op je lijstje kun je ook vermelden dat je liever geen plastic gebruikt. Als mensen er naar vragen kun je rustig uitleggen wat jouw afwegingen zijn wat dat betreft.

Cadeaus voor een ander halen vind ik misschien nog wel het leukste! Hou het lijstje in je achterhoofd, maar kies voor een duurzamere/plastic vrije variant. Op die manier maakt jouw familielid op een hele leuke manier kennis met duurzaamheid zonder iets in te hoeven leveren.

Het kerst diner

Vooral als je uit een familie van vleeseters komt (zoals ik) is het kerst diner een lastig concept. Vlees zit sowieso in plastic en is ook niet altijd even duurzaam “gegroeid”. Nou let mijn familie hier gelukkig wel op, maar er zijn een hoop families die dat niet doen.

In zo’n geval kun je aanbieden om ook een bijdrage aan het diner te leveren in de vorm van een duurzaam stuk vlees (altijd nog beter dan supermarkt) of zelfs een vegetarisch alternatief. Wederom geldt: laat je familie op een voor hun vertrouwde manier kennis maken met duurzaamheid. Laat ze proeven dat een biologisch, lokaal stuk vlees écht vele malen lekkerder is dan de supermarktversie. En laat zien dat een vegetarische maaltijd helemaal niet alleen maar bestaat uit sla en kikkererwten.

Onze oma gebruikt dus altijd plastic bordjes, omdat ze niet genoeg stenen borden heeft voor de hele familie en omdat de afwas te veel werk is. Heeft jouw oma wel genoeg borden, bied dan aan te helpen met de afwas. Anders kun je opperen om deze wegwerpborden mee te nemen, van suikerriet. Voor €6,50 heb je 50 bordjes. Daar kun je een goed diner van geven hoor!

En dan is het feest voorbij

En zit je evengoed onbedoeld met een berg afval. Zorg dat je jezelf op een verantwoorde wijze van dit afval ontdoet. Scheid het papier, glas en plastic, vul je groene bak met restjes en laat je kerstboom ophalen door de buurtkinderen die er een kleine vergoeding voor krijgen. Of zet je kerstboom met kluit in je eigen tuin, zodat je hem volgend jaar weer op kunt graven!

Ruim je kerstballen en verlichting netjes en veilig op, zodat je ze  volgend jaar weer kunt gebruiken. Spaart ook nog eens een hoop geld ;).

Wat doe jij om je kerst wat duurzamer te maken?

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0