Bewust leven,  Gezondheid,  Persoonlijk,  Review,  Uncategorized

Ik liet mijn Mirena vervangen door een Koperspiraal

Zoals je misschien wel weet heb ik vijf jaar een Mirena spiraal gehad. Deze heb ik gisteren laten vervangen door een Koperspiraal. Mijn afwegingen hiervoor lees je in dit artikel. Alles wat kwam kijken bij het vervangen van de spiraal, (van de eerste afspraak tot het zetten zelf) lees je in dit artikel. Dus ben je geïnteresseerd, lees dan snel verder!

De voorbereidende afspraak

Voordat mijn spiraal echt vervangen kon worden, moest ik even langs de huisarts om te bespreken of alles goed was gegaan bij de Mirena, of ik nog vragen heb en voor een soa-test. Ik gaf toen direct aan dat ik een koperspiraal was, wat de huisarts totaal geen probleem vond. Verder vertelde ik hem wanneer ik mijn volgende menstruatie verwachtte, aangezien een spiraal het beste gezet kan worden als je ongesteld bent. Je baarmoedermond is dan iets meer ontspannen, waardoor het minder pijnlijk is.

Bij deze afspraak kreeg ik een soa-test mee om thuis te doen. Toen ik mijn Mirena liet zetten werd die test door de huisarts gedaan, dus het was heerlijk dat ik het gewoon zelf kon doen! Ik weet dat een arts nergens meer van op kijkt, maar als ik het aantal keren dat ik met de broek af hoef kan minimaliseren, dan doe ik dat. Tijdens deze soa-test wordt standaard op chlamydia getest, maar als je meer wilt laten testen kun je dat aangeven. Omdat ik op dat moment al ongesteld was, moest ik even wachten met de soa-test tot ik niet meer bloedde en kon deze daarna inleveren bij de balie van de huisarts. Deze test is om zeker te weten dat de spiraal niet in een ontstoken omgeving geplaatst wordt.

Het zetten van de koperspiraal

Ik liet mijn spiraal vervangen bij de huisarts. Mijn Mirena liet ik ook door de huisarts zetten en dat is me prima bevallen.
Een week van tevoren heb ik de koperspiraal al opgehaald bij de apotheek en ik was ready to go! Ongeveer een uur voordat ik de afspraak had heb ik twee paracetamol 500mg genomen, om de pijn te verzachten.

Natuurlijk was ik een beetje zenuwachtig voor de afspraak, het laten zetten van een spiraal is nou niet echt een ingreep om naar uit te kijken. Maar ik wist wat ik kon verwachten, wat het iets draaglijker maakte. Ik had verder geen vragen, dus zijn we direct begonnen. Gevalletje “Let’s get it over with.”

De huisarts plaatste het speculum (of eendenbek), wat niet helemaal makkelijk ging omdat ik me moeilijk kon relaxen. Pijn deed het niet, de dokter kreeg hem er gewoon niet in, hahaha. Toen die eenmaal zat trok hij eerst mijn oude Mirena er uit. 1x kuchen, een lichte kramp en dat was klaar. Nu de echte ingreep.
Om een spiraal te plaatsen wordt je baarmoedermond vastgepakt met een tang, wat op zijn zachtst gezegd niet zo’n lekker gevoelletje is. Ook hierbij een keer flink kuchen en een wat zwaardere kramp, maar die zat. Als de tang zit, meet de dokter je baarmoeder op, zodat hij weet hoe ver het spiraal er in moet. Dit ging ook gepaard met wat krampen. Niet lekker, maar voor mij niet onoverkomelijk. Vervolgens gaat de spiraal er in, wat ook weer gepaard gaat met wat krampen, allemaal vergelijkbaar met flinke menstruatiekrampen in mijn geval.
Hierna werd de tang weer van mijn baarmoeder afgehaald en werden de touwtjes van het koperspiraal op maat geknipt. Speculum er uit en de kleren weer aan. Al met al stond ik binnen 15 minuten weer buiten.

De pijn en het bloeden

Voor mij was de pijn heel goed te handelen. Natuurlijk, lekker is anders, maar ik kon vrijwel direct opstaan. Ik voelde me alsof ik hele zware menstruatiekrampen had, of heel nodig voor een grote boodschap moet, haha. Op de terugweg van de huisarts naar huis heb ik een doosje ibuprofen en wat lekkers te eten gehaald. Thuis lekker thee gezet, want iets warms op mijn buik geeft bij mij altijd verlichting van menstruatiekrampen. De rest van de dag heb ik me rustig gehouden. De pijn kwam ik vlagen, waarbij het hielp om even op bed te gaan liggen. Heel specifiek: op mijn rechter zij ging dat het beste. Geen idee waarom, maar het kan een tip zijn.
Voor de rest heb ik wat kleine huishoudelijke klusjes gedaan en vooral heeel rustig aan.
Het bloeden valt tot nu toe ook heel erg mee. Doordat ik veel drink moet ik ook vaak naar de wc. Het meeste bloed veeg ik daardoor al weg voordat het op mijn maandverbandje is gevallen. Ik gebruik trouwens nog steeds wasbaar maandverband en dat werkt voor mij fijner dan normaal maandverband, wat gaat broeien en schuren bij mij.

Voel ik mezelf al anders?

Op het moment van schrijven, 6 uur na het zetten, sta ik onder de ibuprofen (gewoon twee, maak je geen zorgen!), en voel ik mezelf nog niet anders. Ik geloof ook niet dat dat zó snel kan gaan. De komende tijd hou ik goed bij hoe ik mezelf voel en zal met enige regelmaat updates over schrijven. Als het zo ver is, link ik ze onder dit artikel.

Nog een laatste tip…

…Iedereen is anders, dus ook je perceptie van pijn. Pijn is een heel relatief dingetje. Wat voor mij als een zware menstruatiekramp voelt, kan voor een ander voelen alsof er een mes in haar baarmoeder wordt gestoken. Maar mensen die een horrorervaring hebben, zijn sneller geneigd om anderen hiervan op de hoogte te willen brengen. Neem deze horrorverhalen daarom met een korreltje zout: er zijn super veel mensen die (bijna) nergens last van hebben, maar die voelen niet de noodzaak omdat aan anderen te vertellen. Ga even bij jezelf na hoe hoog jouw pijngrens is. Is die vrij hoog? Dan zal het zetten van de Koperspiraal volgens mij ook goed te doen moeten zijn. Het belangrijkste is om rustig te blijven ademen in je buik. Ook als je krampen hebt, juist proberen om daar als het ware doorheen te ademen werkt het beste.

Updates

Alle updates die ik plaats over mijn ervaring met het koperspiraal (en hoe het gaat wanneer je je mirena laat verwijderen) worden hieronder gelinkt:

Heb jij een Koperspiraal? En hoe is die bevallen? Deel het in de comments!

Liefs, Mariska

9 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0