Bewust leven,  Uncategorized

Na 1 maand zonder wegwerptasjes ~ Duurzame voornemens 2019

Moe zijn is zooo.. | Blog: Mijn voornemen voor het nieuwe jaar

@fiboni.com

Mijn doel voor de maand februari was om helemaal geen wegwerptasjes te gebruiken. Geen plastic, maar zeker ook geen papier! Waarom, dat legde ik uit in dit artikel. Vandaag is het 1 maart en dus tijd om te evalueren hoe de maand is verlopen. Ik moet eerlijk toegeven: niet altijd makkelijk en ik ben helaas niet altijd geslaagd. Wel ben ik me veel bewuster geworden van het aantal wegwerptasjes dat we gebruiken en dat er erg goede alternatieven te vinden zijn.

Eigen tasjes meenemen

Iets wat me wel heel goed gelukt is, is het zelf meenemen van tasjes. Zo heb ik in mijn handtas altijd een klein opvouwbaar tasje zitten en neem ik voor de boodschappen altijd een extra grote tas mee. Had ik zelf geen tasje mee, dan had ik pech en hield ik de producten gewoon in mijn handen of probeerde ze toch in mijn overvolle tas te proppen. Tot zo ver dus geen problemen, alleen wat ongemak. Eigen schuld, dikke bult zeggen we dan maar. Ook maakten deze ervaringen me weer bewust van het aantal wegwerptasjes dat we gebruiken en waarom ik deze uitdaging ook alweer met mezelf aan ben gegaan.

Wanneer de verkoopster te snel is

Wanneer mij gevraagd wordt of ik een tasje nodig heb, heb ik er geen problemen mee om ‘nee’ te zeggen. Maar wanneer een verkoopster zonder het te vragen al een tasje heeft gepakt vind ik het moeilijk. Dit is me 1 keer gebeurd op de markt, maar ik weet wel hoe ik het de volgende keer ga voorkomen! De volgende keer zeg ik wanneer ik ga betalen betalen direct dat ik zelf een tasje mee heb. Vaak pakken marktkooplieden pas na het betalen de spulletjes in, dus dit zou moeten werken!

En wanneer ik toch niet op tijd ben? Dan moet ik mijn innerlijke activiste naar boven trekken en het tasje teruggeven. Wanneer iedereen dat doet, moet het kwartje toch wel een keer gaan vallen bij winkeliers?

Bij het bestellen

Mijn tweede tasje van deze maand was bij het eten bestellen op thuisbezorgd.nl. Er was geen optie om dit zonder tasje te bestellen. Een goede oplossing zou natuurlijk zijn geweest om af te halen of ergens anders te bestellen, maar we kwamen net terug van vakantie en hadden geen energie om af te halen en ontzettende trek in sushi.
Over het algemeen lukt het me bij bestellen heel goed om eten zonder tasjes uit te zoeken, zoals pizza’s.
Een manier om dit dus te ondervangen is door eten gewoon af te halen, of nog beter: niet bestellen maar zelf maken. Vaak is dat nog veel lekkerder ook, maar soms heb je gewoon even trek in een vette, makkelijke hap. In dat geval is het dus beter om te kiezen voor een plaats waar je zeker weet dat je geen plastic tasje krijgt.

Aan de andere kant snap ik de bedrijven ook heel goed hoor! Als je bijvoorbeeld sushi bestelt is het onmogelijk om dit allemaal los aan de bezorger mee te geven.

Conclusie

Over het algemeen vond ik het niet moeilijk om een hele maand geen wegwerptasjes te gebruiken. Alleen wanneer ik zelf weinig invloed had op het al dan geen tasje gebruiken ging ik de mist in. 2 keer om precies te zijn. Dit vind ik om eerlijk te zijn best een nette score voor iemand die vroeger zo’n 15 plastic tasjes in de maand kocht! Toch heb ook ik nog een lange weg te gaan om helemaal vrij van wegwerptasjes te kunnen leven.

Voor nu bewaar ik al mijn plastic tasjes, in de hoop ze ooit op een dag een juiste eindbestemming te kunnen geven.

Duurzaam doel voor maart

Mijn duurzame doel voor maart is om helemaal geen wegwerp menstruatieproducten meer te gebruiken. Alleen nog maar cups en wasbare verbanden voor mij! Gelukkig is dit totaal geen probleem, omdat ik toch al bijna geen tampons/wegwerpmaandverband meer gebruikte. Halverwege deze maand kun je een artikel verwachten met alternatieve menstruatieproducten. Geloof mij, je hebt veel meer opties dan alleen broeiende tampons en schurende maandverbanden! Van de menstruatiecup heb je natuurlijk al eens gehoord, maar wat dacht je van sponsen en menstruatieondergoed?

Houd mijn blog goed in de gaten als je nieuwsgierig bent geworden.
Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0