Bewust leven,  Spiritualiteit,  Uncategorized

Duurzaamheid en spiritualiteit staan zó sterk met elkaar in verbinding!

Spirituality, Sustainability and Corporate Responsibility ...

Het is je vast opgevallen; mijn blog gaat voornamelijk over spiritualiteit en duurzaamheid. Misschien vind je die twee onderwerpen totaal niet bij elkaar passen: duurzaamheid is heel praktisch, down to earth, terwijl spiritualiteit juist zweverig is. Toch zijn het spirituele en het duurzame voor mij heel erg met elkaar verweven en kunnen elkaar ook versterken. Hoe? Dat lees je in deze blog!

Daarom horen spiritualiteit en duurzaamheid bij elkaar

Ze lijken mijlenver bij elkaar vandaan te liggen. Letterlijk. Duurzaamheid bevindt zich op aarde. Je kunt het voelen en het effect direct zien. Spiritualiteit zit ergens hoog in de lucht, je kunt het niet aanraken en het effect is voor iedereen anders. Toch staan deze twee onderwerpen voor mij heel sterk met elkaar in connectie en wel om de volgende reden:

Je wordt er een beter mens door

De belangrijkste reden is dat je door spiritualiteit én duurzaamheid een beter mens wordt. De effecten van duurzaamheid zijn heel praktisch: je ziet dat de aarde een mooiere plaats wordt als er geen zwerfafval op straat ligt en je ziet dat er geen zeehondjes stikken in plastic tasjes als je die niet gebruikt. Ook is duurzaamheid voor jouw eigen lichaam belangrijk: doordat je minder afvalstoffen binnenkrijgt wordt jouw huid mooier en misschien raak je overgewicht kwijt of kom je juist over je ondergewicht heen.

En dan is daar spiritualiteit. Hierbij keer je jezelf juist naar binnen, naar het schijnt. Je gaat in je eentje mediteren of bidden en dan ben je spiritueel, toch? Niets is minder waar! Ook spiritualiteit helpt jou om het beste uit jezelf te halen en de wereld een mooiere plaats te maken. Het helpt je om gezonde keuzes te maken, doordat je op een meer mindfull manier met je leven omgaat. Door spiritueel te zijn, wordt jouw duurzaamheid versterkt.

Op deze manier versterken zij elkaar

Voor mij is spiritualiteit een manier om mijn lichaam en geest de liefde en aandacht te geven die zij verdienen, zodat ik daarna meer liefde heb om aan de wereld om me heen te geven. Van een kale kip kun je niet plukken laten we maar zeggen ;). Spiritualiteit is een manier om je geest te verzorgen, zodat je een duurzamere band met jezelf en je omgeving kunt opbouwen.

Wanneer je jezelf inzet voor duurzaamheid, geef je om de planeet. Je snapt dat er iets moet gebeuren en dat we niet oneindig gifstoffen de aarde op kunnen pompen. Als je daar bovenop ook nog eens geïnteresseerd bent in spiritualiteit, begrijp je dat jij, de mensen om je heen en de aarde waar wij op lopen allemaal op een dieper level met elkaar in connectie staan. Daardoor raak jij weer extra gemotiveerd om jezelf in te zetten voor de bloemetjes en bijtjes!
Ook begrijp je dat het gebruiken van bijvoorbeeld veel te goedkope kleding niet alleen de aarde, maar ook de mensen beïnvloedt. Er zijn duizenden, misschien wel miljoenen kinderen die in armoedige omstandigheden dat truitje hebben gemaakt. Jij begrijpt dat deze kinderen op een dieper level ook met jou in verband staan en support de kledingwinkels die deze sweatshops runnen daarom niet. Jij maakt een bewuste, duurzame keuze.

Voor mij staan spiritualiteit en duurzaamheid zo sterk met elkaar in verband dat het een niet zonder het ander zou kunnen bestaan.

Het besef dat je hier slechts tijdelijk op aarde bent, voornamelijk om lol te maken. Dat zorgt er in mijn geval al voor dat ik niet alleen het beste uit mezelf, maar ook uit de wereld om me heen wil halen. Door middel van duurzaamheid.

En wat moeten we met deze informatie?

Mijn grootste tip als je jezelf bezig houdt met duurzaamheid: probeer ook eens te mediteren. Verdiep jezelf wat meer in het spirituele en je zult zien dat jouw duurzaamheid automatisch ook omhoog gaat. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen! Doordat jij beter in je vel zit ben je sneller geneigd om duurzame keuzes te maken.

Wat is jouw mening over dit onderwerp? Denk je dat duurzaamheid en spiritualiteit apart van elkaar zouden kunnen bestaan? Of staan ze altijd met elkaar in verbinding?

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0