Bewust leven,  Uncategorized

Ik ga op vakantie en ik neem mee… ~ Citytrip

Paklijstjes voor op vakantie zijn er genoeg te vinden op het wereld wijde web, maar lijstjes met tips speciaal gericht op een duurzame vakantie, die kan ik zo snel niet vinden. Daarom heb ik deze nieuwe serie bedacht, een serie waarbij ik tips en paklijstjes deel voor verschillende, duurzame vakanties. Het wintersportseizoen is al zo goed als over, de zomer laat nog even op zich wachten, dus trappen we af met een vakantie die je het hele jaar door kunt doen: de Citytrip. Even een weekendje of midweekje er tussenuit om een mooie stad te bezoeken. Maar hoe hou je het duurzaam?

Waar gaan we heen en hoe komen we daar?

Iedere vakantie begint met het bedenken waar je heen wilt. Vaak hebben we de neiging om zo ver mogelijk op vakantie te willen, omdat je dan in een zo bijzonder mogelijk klimaat terecht komt. Maar is dat wel zo? Nederland, Duitsland en België hebben ook ontzettend leuke stadjes die je kunt bezoeken.

Vakantie dichtbij

Heb je al eens gedacht over een fietsvakantie? En dan bedoel ik niet de fietsen achterop de auto en fietsen door Zuid-Frankrijk, maar echt met de fiets op vakantie door Nederland, misschien zelfs België of Duitsland als je in de buurt van de grens woont. Of maak er een mini-roadtrip van en bezoek een paar stadjes/dorpjes die dicht bij elkaar liggen.
Kennissen van mij zijn eens een heerlijk weekendje naar een camping op 10 minuten fietsen geweest en hebben de tijd van hun leven gehad!
Hoe goed ken je de dorpen in de buurt nou écht? Laat je eens verrassen en boek een vakantie dichtbij.

Doe er eens wat langer over

Het liefst willen we zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn en nemen het vliegtuig naar bijvoorbeeld Berlijn, maar je kunt er ook eens wat langer over doen door de trein, bus of auto te pakken. Hierdoor stoot je minder uitlaatgassen uit en zie je ook eens iets van de omgeving. Ik vind het heerlijk om door Duitsland te rijden! De heuvels, de omgeving en stiekem vind ik het ook leuk om kleine stukjes zo hard mogelijk te rijden. Niet te veel, want dan rij je weer minder zuinig ;).

Compenseer je Co2

Wil je wel liever vliegen, om wat voor reden dan ook, dan kun je er voor kiezen om je Co2 uitstoot te compenseren. Dat kan bij sommige luchtvaartmaatschappijen direct bij het boeken van de reis en in sommige gevallen ook via je auto- of reisverzekering.
Op milieucentraal.nl staat hier nog veel meer informatie over en verschillende manieren waarop je je Co2 kunt compenseren.

Wat gaan we daar doen?

Als je eenmaal weet waar je heen gaat, kan de voorpret beginnen. Je gaat meer informatie over de stad opzoeken om de échte hotspots te vinden. Gelukkig zijn er genoeg duurzame dingen om te doen in een stad. Kies bijvoorbeeld eens voor een huurfiets om de stad te verkennen, in plaats van een taxi of je eigen auto.

En wat gaan we daar eten?

Qua eten zou ik proberen om zo veel mogelijk lokaal en vegetarisch te eten. Helemaal veganistisch is nog niet overal zo normaal als in Nederland, maar vegetarisch lukt meestal wel. Koop je lunch eens op de plaatselijke markt, in plaats van in de supermarkt of in een restaurant.
Informeer van tevoren ook goed of het water uit de kraan drinkbaar is. Het kopen van flesjes water willen we natuurlijk voorkomen, maar je gezondheid staat voorop.

Wat gaan we allemaal meenemen?

Ik zou beginnen met zo min mogelijk! Een citytrip is meestal een korte vakantie, dus ik zou het proberen te houden bij één handbagage-koffer. Die koffer heb je natuurlijk niet nieuw gekocht, maar geleend of in de kringloopwinkel gevonden. Het stikt van die dingen in kringloopwinkels en op marktplaats en ze zijn ook nog eens hartstikke duur! Dat geld kun je veel beter in je vakantie steken toch?

Neem niet meer mee dan je gaat gebruiken

Mijn grootste valkuil is altijd om veel meer mee te nemen dan ik daadwerkelijk ga gebruiken. 10 shirtjes voor een 3 daags citytrip is gewoon een beetje overdreven, echt waar 😉 Bedenk wat je gaat doen en neem niet meer spullen mee dan je gaat gebruiken. En als je je outfit op het moment supreme nou toch niet zo leuk vindt? Of als er nou iets vies wordt? Of als je het koud krijgt? Of, of of… Ik zorg altijd dat ik 1 outfit extra mee heb, gewoon voor het geval dat. Check van tevoren het weerbericht en geloof mij maar dat je goed zit.

Een ander verhaal zijn mini-shampoos, mini-badschuim en andere mini’s. Altijd verpakt in plastic en je gooit ze bijna altijd na de vakantie weg zonder op te maken. Probeer daarom juist om de grote versie aan te schaffen en neem een klein beetje mee in een klein, oud potje, flesje of bakje.

En natuurlijk niet vergeten:

  • Een hervulbaar waterflesje. Er komen steeds meer vulpunten op straat waar je schoon drinkwater kunt krijgen. Een flesje uit de supermarkt is dan niet nodig.
  • Check van tevoren of je menstruatie er aan zit te komen en neem eventueel je menstruatiecup en wasbare maandverband mee
  • Zorg voor genoeg, maar niet te veel kleding. Het is niet de bedoeling dat je daar spullen moet kopen, maar het is ook zonde als je de helft niet gedragen hebt toch?
  • Neem je herbruikbare tasje mee, zodat je ook op vakantie geen plastic hoeft te gebruiken.
  • Denk ook eens na over een stalen rietje.
  • Gooi je afval in de prullenbak! Het lijkt zo overduidelijk, maar het zal je verbazen hoeveel toeristen niet de moeite nemen om twee stappen om te lopen naar een vuilnisbak. Hou de stad waar je te gast bent schoon, leuker voor jezelf en voor anderen. Dit geldt natuurlijk altijd, maar het lijkt soms wel alsof mensen spontaan niet meer weten hoe ze zich dienen te gedragen als je ze op vakantie zijn.
  • Bedenk ruim van tevoren wat je allemaal mee wilt nemen, zodat je niet op het laatste moment in de stress schiet en dan maar alles meeneemt. Planning is key als het om kleding en spullen op vakantie gaat.

Dit waren mijn tips voor een duurzame citytrip. Heb jij nog tips of ervaring? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0