Bewust leven,  Review,  Uncategorized

Review Wakuli koffie

Koffie = life! Maar niet alleen dat van mij, ook het leven van talloze boeren over de hele wereld. Echter krijgen deze boeren lang niet altijd genoeg geld voor hun bonen om een normaal leven te lijden. Best gek hè? Dat dachten de heren van Wakuli ook. Een duurzaam en eerlijk koffiemerk was geboren.

Ik als koffieliefhebber en hippie kon natuurlijk niet achterblijven en heb afgelopen week mijn eerste Wakuli koffie besteld. Vandaag is het tijd voor de review.

Iets meer over Wakuli

Voordat we doorgaan met de review wil ik eerst iets meer over Wakuli vertellen. Het is namelijk niet voor niets dat ik dit merk boven de reguliere supermarktmerken heb verkozen.

Allereerst de transparantie. Wakuli vertelt precies wat ze doen met het geld dat zij verdienen en hoeveel de boer daarvan krijgt. Zo krijgen de boeren per kilo koffie €4,20. Dat ligt ver boven de wereld koffieprijs van €1,60 per kilo!
Daarnaast zegt Wakuli op haar site het volgende over duurzaamheid, milieu en circulariteit:

Wakuli gelooft sterk in het promoten van de principes van circulaire economie om afvalstromen te herwaarderen en de milieu-impact van het ‘farm-to-cup’ principe te verminderen. We kiezen dan ook alleen de allerbeste groene bonen van boeren die hun koffies duurzaam verbouwen en waar ze ecosystemen in stand houden. We ondersteunen coöperaties die gericht zijn op het verbeteren van de sociale en economische situatie van lokale samenleving met behoud van cruciale traditionele kennis.

https://www.wakuli.com/home

Het bestelproces

Zoals je leest is Wakuli een eerlijk en duurzaam merk, maar hoe is het bestelproces en de smaak? Ik testte het uit!

Wakuli bestel je door online een abonnement af te sluiten. Allereerst kies je wat voor koffie je wilt hebben: hele bonen, filtermaling of espressomaling. Capsules zijn op dit moment nog niet verkrijgbaar, maar daar wordt aan gewerkt.
Vervolgens kies je hoe vaak je de koffie wilt ontvangen. Wanneer je 4 koppen op een dag drinkt, gebruik je iedere week ongeveer 250gr koffie. Ik drink 2 koppen op een dag, dus koos ik er voor om om de week een zak koffie te ontvangen.
Daarna kies je voor een blend van verschillende koffies, of een Wakuli New Origin, waarbij je maandelijks een andere koffie krijgt. Hier zit een prijsverschil van een euro in. Ik koos daarom voor de Blend.
Als laatste nog even je gegevens invullen en betalen. De koffie zat 2 dagen later al in de brievenbus! De heerlijke koffiesmaak kwam me dwars door de verpakking al tegemoet…

En de smaak?

Dat is uiteindelijk waar het om gaat natuurlijk! Wakuli brandt haar koffie minder sterk dan veel andere koffiemerken. Hierdoor is de koffie veel minder bitter.
Dat was wel even wennen voor mij, ik kies namelijk juist altijd de sterkst gebrande koffie. Toch ben ik erg te spreken over deze koffie. Door de zachte smaak krijg ik het gevoel alsof ik thee drink, maar dan met koffiesmaak en zonder de bittere nasmaak. Best lekker eigenlijk! Dit heeft me ook aan het denken gezet: waarom willen we eigenlijk een zo sterk mogelijk smakende kop koffie? Het liefst zo bitter dat je mond er van vertrekt. Is het stiekem niet veel lekkerder om een wat zachtere koffie te hebben, zodat je meer proeft dan alleen het bittere? Zouden andere merken hun koffie soms zo sterk branden, omdat het anders helemaal niet te drinken is?
Dat is bij Wakuli wel het geval. De koffie smaakt zacht en haast een tikkeltje zoet!

Dus allemaal aan de Wakuli?

Wakuli is makkelijk, het is eerlijk, het is duurzaam. Het enige wat een nadeel kan zijn is de prijs. Natuurlijk is het belangrijk dat koffieboeren een eerlijke prijs krijgen, maar Wakuli is met €5,99 per 250gr. duurder dan bijvoorbeeld Fairtrade Original van €3,29 per 250 gr. Ik heb gelukkig de middelen om dit zonder problemen te betalen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die dit niet redden. Maar als je dan tóch voor een duurzame, eerlijke koffie wilt gaan, overweeg Wakuli dan eens!

Helemaal enthousiast geworden? Als je de code mariskakoffie gebruikt krijg je 50% korting op je eerste bestelling!

Drink jij bewust een duurzame koffie? Of ben je daar eigenlijk niet mee bezig? Deel het in de comments!

Liefs, Mariska

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0