Persoonlijk,  Uncategorized

Tips om van je huis een thuis te maken

Vanaf februari woon ik officieel samen met het allerliefste vriendje in de mooie stad Groningen. Ons appartementje is piepklein (ongeveer 40 m2), maar van alle gemakken voorzien en gloednieuw. Zo hebben we een super luxe badkamer, afwasmachine en een prachtig uitzicht over de stad. Als we de brug over gaan zitten we in de binnenstad en op niet meer dan 5 minuten  lopen zit Mr Mofongo’s. Wat wil je als student/jongere nog meer?!

Het is natuurlijk allemaal heel spannend, zo’n nieuw appartement, voor het eerst op jezelf wonen, maar na een paar weken is de nieuwigheid er vanaf, moet dit vakantiegevoel over en het moet gezellig worden. Dit ‘huis’ moet een ‘thuis’ gaan worden. En vandaag deel ik tips hoe je dat kunt aanpakken!

Ontdek je eigen stijl

Wanneer je voor het eerst in je nieuwe huis (of kamer of appartement) gaat wonen, is alles nog wit en kaal. Je kunt er alle kanten mee op! Dus bereid jezelf goed voor en begin zo vroeg mogelijk al op Pinterest rond te struinen om jouw eigen stijl te ontdekken. Hou je van een industriële look, of liever wat romantischer? Sla de plaatjes op en maak een moodboard van de mooiste items en kleuren waar jij blij van wordt.

Wanneer je gaat samenwonen is het natuurlijk wel belangrijk om ook even met je partner te overleggen 😉 Niet iedereen houdt namelijk van een steampunk meets Barbie look. Om maar even iets te noemen.

Waar ik achter ben gekomen, is dat mijn vriend en ik verrassend dezelfde stijl hebben. Wij houden alle twee van een industrieel x landelijke look. Hij neigt meer naar industrieel en ik meer naar landelijk. In ons appartement zijn veel hout en natuurlijke materialen te vinden, afgemaakt met industriële eyecatchers, zoals de lampen en veel RVS, maar ook hele romantische kaarsjes. Alles bij elkaar werkt het verrassend goed.

Haal leven in huis

Grow HollyhocksJe hoeft echt niet meteen een roedel honden, een kanarie en een aquarium neer te zetten! Iets simpels als een cactus kan je huis al een heel deel opfleuren. Doordat je wat meer verantwoordelijkheid krijgt (zelfs een cactus moet af en toe water) voelt het veel meer als thuis.

Ons huisje begint onderhand een beetje op een jungle te lijken, tot ongenoegen van mijn vriend. Ik kom nou eenmaal van een boerderij en groen hoort voor mij bij thuis! Daarnaast hebben wij een klein aquarium met een Betta (Fluffie) in een wat donkerdere hoek gezet, om die hoek op te lichten. Betta’s zijn makkelijke vissen, die geen onwijs groot aquarium nodig hebben (Let op, een kom is écht not done voor wat voor vis dan ook!). Daarnaast zijn ze voor vissen verrassend interactief. Onze Fluffie zwemt de hele dag voor de ruit heen en weer om te kijken wat we aan het doen zijn.

Maar een aquarium is natuurlijk niet noodzakelijk. Wat denk je bijvoorbeeld van een mini kruidentuintje in potten? Je hebt je groen, het ruikt lekker, geeft sfeer en is helemaal niet moeilijk.

Maak het persoonlijk

Je kunt jouw persoonlijke stijl natuurlijk wel tonen in je huis, maar zolang er niets van jou staat, zal het nooit zo aanvoelen.
Dus hang een fotolijstje op, zet die beer die je al jarenlang hebt op je nachtkastje en vraag je vrienden om een schilderij te maken. Een paar jaar geleden heb ik voor mijn verjaardag van mijn vrienden een schilderij gekregen met allerlei foto’s die ik nu meegenomen heb naar mijn eigen huis. Ondanks dat het een witte lijst heeft, is mijn witte muur ineens een stuk minder ongezellig.

Maak het gezellig en hou het netjes

Je kunt wel allemaal leuke vaasjes, kussentjes en kaarsjes hebben, maar als je er niets inzet of aanzet, dan voegt het nog steeds niets toe. Dus zelfs als je alleen woont: Zet ‘s avonds die kaarsjes aan en haal eens in de zoveel tijd een klein bosje bloemen in huis. Anders is het nog steeds kaal en zal jouw huis nooit echt als ‘thuis’ gaan voelen.

Een rommelig huis is niet leuk om in thuis te komen. Dus neem eens in de week de tijd om alles op te ruimen en schoon te maken.
Zeg nou zelf: een tafel met wat kaarsjes en een plantje ziet er veel gezelliger uit dan eentje met 3 oude pizzadozen er op toch?

Praat er over

Probeer jezelf te dwingen om over ‘thuis’ te praten, in plaats van ‘mijn huis’. En als je naar je ouders gaat, benoem het dan ook zo in plaats van de zeggen dat je naar thuis gaat. Jouw ouderlijk huis, is je thuis niet meer. Niet officieel in ieder geval en zolang je in woord en geschrift ontkent dat jouw huis je thuis is, zal het niet snel zo aan gaan voelen.

Trick yourself en het zal ook veel sneller als thuis gaan voelen.

Heb jij nog verdere tips om van een huis een thuis te maken? Ben je zelf pas nog verhuisd en ben je met het zelfde proces bezig als ik? Onthoud dat het een proces is: het hoeft niet binnen een week klaar. Maar hopelijk kunnen mijn tips je wel een beetje helpen.

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0