Uncategorized

Winter haarverzorging (haircare routine) 2019

Het is al bijna half januari, maar ik heb het gevoel dat het nu pas winter begint te worden. Vandaar dat ik nu pas nadenk over het beschermen van mijn haar tegen de kou om te voorkomen dat ik droge, afbrekende puntjes krijg.
Ik vind de winter een heerlijke tijd! Van vroeger weet ik nog dat de sneeuw soms tot halverwege mijn bovenbenen kon komen en dat ik uren buiten kon spelen om met kletsnatte kleding en knalorde wangen binnen chocomel te drinken.

Die tijd is helaas voorbij, maar het wintersportseizoen zit er ook weer aan te komen en je weet wat dat betekent: sneeuw in je haar, statische truien en muts-kapsels. Ik ga ze vandaag allemaal tackelen, lees je mee?

Blijven drinken

Hij staat bij ieder lijstje bovenaan: blijf drinken. Ook al is het koud en zou je het liefst een flinke gluh-wein nemen, zorg dat je aan de 2 liter komt. Ik doe dit graag door een pot thee te zetten. Ik kook water, doe het in de theepot, twee theezakjes er bij en deze zet ik op een theelicht. Zo blijft de thee uren heet en hoef ik niet steeds nieuwe theezakjes te gebruiken en water te koken. Daarnaast staat het kaarsje ook nog eens gezellig.

Daarnaast drink ik graag uit grote bekers, zodat ik niet steeds op hoef te staan om een nieuw glaasje water te pakken. Alles voor het gemak hè?

Kammen en oliën

Een maand geledenn kocht ik deze houten kam bij The Body Shop en ik ben verliefd! Door de kam ga ik veel zorgvuldiger met mijn haar om. Fijn pluspunt is dat ik de kam kan insmeren met olie om het op die manier dun en gelijkmatig door mijn haar te verdelen.
Verder zorgt de houten kam er voor dat mijn haar minder pluist en niet statisch wordt. Een absolute aanrader!

Draag het vast en hou het binnen

Je haar heeft al genoeg te verduren door de lage luchtvochtigheid, kou en mutsen. Om het zo goed mogelijk te beschermen kun je je haar het beste vast dragen in knotten en vlechten. Wanneer je naar buiten gaat, draag je vlecht dan in je jas in plaats van er overheen, zo bescherm je de punten tegen de kou. Nadeel is wel dat je vlecht dan langs je rug schuurt. Een knot is daarom de beste keuze deze winter.

Leave in conditioner

Vlak na het wassen doe ik direct een lichte conditioner in. Niet persé een speciale leave in, gewoon een normale conditioner doet het trucje ook.
Op dit moment gebruik ik de kokosconditioner van Inecto, maar zodra die op is ben ik van plan een vervanger te zoeken die niet in plastic zit.
Duurt waarschijnlijk nog wel even, aangezien ik maar een heel klein beetje per keer gebruik (een druppeltje ter grootte van een hazelnoot).

Door de conditioner blijft mijn haar zacht, gehydrateerd, pluist het minder en wordt het minder snel statisch. Een absolute must, aangezien mijn haren het liefst loodrecht op mijn hoofd gaan staan in de winter.

Statisch haar voorkomen en genezen

Statisch haar is voor mij het ergste wat er is. Mijn haar klit als de neten en ik word er stapelgek van!
Om te voorkomen dat je haar statisch wordt, is het belangrijk om te zorgen dat het goed gehydrateerd blijft. Gebruik dus een lekkere dikke conditioner, een leave-in en als je haar het kan hebben een druppeltje olie. Gebruik ook regelmatig maskers.
Verder kan het helpen als je de luchtvochtigheid in huis op peil houdt door een bakje water op de verwarming te zetten.

Je haar wordt eerder statisch wanneer je synthetische kleding draagt. Probeer daarom zo veel mogelijk katoenen shirts en jurkjes te dragen. Vermeid je plastic haarborstel ook zo veel mogelijk, die heeft het zelfde effect. Ga in plaats daarvan voor een houten variant.

Little girl looking into camera with static hair - a photo ...En als het al te laat is…

… zijn er nog een hoop oplossingen om je haar snel weer te temmen:

  • Wrijf met een droogtrommeldoekje over je haren
  • Gebruik een druppeltje olie of conditioner en verspreid dat door je haar
  • Geen conditioner bij je? Handcrème of bodylotion werkt ook als noodoplossing
  • Maak het vast in een knot
  • Echt even een quick fix nodig? Door met natte handen door je haar te gaan wordt het ook getemd, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing.

Dit is hoe ik mijn haar de winter doorhelp. Lang verhaal kort is het vooral veel conditioner en veel knotten dragen. Heb jij nog tips om je haar optimaal te beschermen? Ik hoor het graag!

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0