Persoonlijk,  Uncategorized

Oud en nieuw samen thuis vieren: tips voor activiteiten en diner

Dit jaar vieren mijn vriend en ik oud en nieuw met z’n tweetjes thuis, net zoals veel anderen denk ik zo. Saai, zielig of eenzaam? Helemaal niet! Dit zijn de dingen die we in de planning hebben staan om er een super gezellige avond/nacht van te maken.

Dit bericht heb ik geschreven met stelletjes in het achterhoofd, maar de meeste tips zijn net zo goed toe te passen als je met een gewone vriend of vriendin oud en nieuw gaat vieren.

Tip: Voel je comfortabel als je met z’n tweeën bent

Vriendlief en ik hebben er totaal geen probleem mee om met z’n tweeën dingen te ondernemen, wij hebben geen anderen nodig om ons te vermaken. Zo hebben we al oud en nieuw samen in Berlijn en Brugge gevierd en houden we regelmatig een wijn-avondje samen.

Ik denk dat de eerste stap naar een geslaagde oud en nieuw samen is om jezelf comfortabel te voelen als je met z’n tweeën alleen bent.

Ongemakkelijke situaties voorkomen

Helemaal als je nog niet zo lang samen bent, kan het nog wel eens ongemakkelijk voelen als je alleen samen bent. Een alcoholische versnapering kan je nét dat duwtje geven om wat makkelijker te praten en de stiltes minder ongemakkelijk te laten voelen. Drink je nou geen alcohol, zet dan een makkelijke film, caberet voorstelling of de oudejaarsconference op. Zo is er iets om de stilte te vullen én hebben jullie iets om over te praten.

Dit gaan wij doen

Oudejaarsdag bestond voor mij normaliter uit langsgaan bij familie en veel te veel oliebollen eten. ‘s Avonds gingen we dan naar vrienden om samen het nieuwe jaar in te luiden. Dit jaar blijven we lekker met z’n tweeën thuis. Geen groot feest in het buitenland, geen gezellig feestje bij vrienden, geen vuurwerk en geen zoenfestijn met familie. Maar wat gaan we dan wel doen?

De hele avond eten en drinken!

Ik heb besloten om een vijf-gangen diner te maken. Voor de lockdown ben ik voor de zekerheid nog langs de wijnwinkel geweest, uit angst dat die zou sluiten, waar ik zes flessen wijn heb uitgekozen om ons de avond en nacht mee te vermaken.

De dag van tevoren ga ik zo veel mogelijk spullen in huis halen en voorbereiden, zodat ik op oudejaarsdag alleen de laatste dingetjes nog moet halen en maken. Ook ben ik van plan om een flinke zak oliebollen te halen, die we gedurende de dag lekker kunnen eten.
Zelf bakken heeft natuurlijk de voorkeur, alleen gaat je huis er zo van stinken… Aangezien wij maar een klein appartementje hebben lijkt dat me geen geslaagd plan.

Het menu

Zoals je ziet ga ik bijna alle recepten aanpassen naar mijn eigen wensen. Dat is écht een slechte (of goede?) eigenschap van mij: Ik kan mezelf NIET aan een recept houden. Ik laat altijd dingen weg, of voeg ingrediënten toe.
En ik kan het iedereen aanraden! Als je al wat vaker kookt en gevoel hebt ontwikkeld voor de dingen die je wel en niet lekker vindt, kan je ieder recept zó aanpassen dat het jouw smaak wordt.

Het lijkt alsof we onwijs veel vlees gaan eten, maar alles bij elkaar opgeteld valt het echt wel mee. In totaal zo’n 250 gram. Toegegeven; dit is net zoveel vlees als we normaal in een hele week eten, maar af en toe moet het kunnen. Vanaf twee januari gaan we weer keurig terug naar 2x vlees, 2x vis, 3x vegetarisch/veganistisch.

Amuse

Steak Tartare. Ik gebruik dit recept, maar dan “slechts” 120 gram biefstuk voor ons tweeën. We zullen gedurende de avond nog genoeg te eten krijgen.

Koud voorgerecht

Vitello Tonnato
Officieel wordt dit gemaakt met dungesneden kalfsfricandeau en tonijnmayonaise. Heerlijk!
Mijn vaste slager verkoopt helaas geen kalfsfricandeau, dus gebruik ik een onsje kalfsham. Voor de tonijnsaus gebruik ik dit recept zonder de ansjovis.

Warm tussengerecht

Gevulde portobello met geitenkaas. Ik ga alleen minder geitenkaas gebruiken. Het ui-spinaziemengsel maak ik de dag van tevoren, of in de ochtend alvast klaar, zodat ze alleen nog even de oven in moeten.

Hoofdgerecht

Hertenbiefstuk met cranberrysaus en haricot verts met ontbijtspek. Ik ga dit recept van de AH gebruiken. Het vlees haal ik bij de wildslager in de stad.
De saus en boontjes bereid ik ‘s ochtends alvast voor.

Dessert

Ik kon niet kiezen, dus maak ik een grand dessert met:

De desserts moeten allemaal een nachtje opstijven, dus die maak ik de dag van tevoren.
Het is inderdaad veel werk om voor slechts twee personen een heel grand dessert te maken. Daarom maak ik twee porties. De eerste eten we op oudejaarsavond, de tweede lekker op nieuwjaarsdag. Op 2 januari beginnen de goede voornemens ;).

De planning

Ik begin de dag rond een uur of 9 en haal de laatste spulletjes in huis. Daarna ga ik lekker uitgebreid douchen, net alsof we er wel op uit zouden gaan. Als wij een avondje met zijn tweeën zijn vind ik het écht wat toevoegen om onszelf juist wel leuk aan te kleden en op te maken.
Om vijf uur ga ik de amuse serveren en daarna heel rustig de gangen gaan opdienen. We hebben tenslotte de hele avond de tijd en het is behoorlijk veel wat ik bedacht heb.
Mochten we tóch nog trek hebben in het een of ander, dan heb ik wat spulletjes in huis voor een kaas/vleeswaren plankje.

Ondertussen drinken we lekker een glaasje wijn en ik hoop dat er een leuke film of caberet voorstelling op tv is. Zo niet, dan zetten we op Netflix iets leuks aan. Dus mocht er iemand een voorstel hebben… 😉
Voor Sinterklaas hebben we beiden een staatslot gekregen, dus we zijn van plan om de trekking te gaan bekijken. Ik verwacht dat er ondanks het verbod nog wel een aantal mensen vuurwerk gaan afsteken, dus daar gaan we ook lekker naar kijken.

Afhankelijk van hoe gezellig we nog zitten en hoe dronken ik word, denk ik dat we tussen 2 en 4 naar bed gaan.
Als ik een drankje opheb, heb ik er totaal geen probleem mee om een muziekje aan te zetten en de hele avond te praten over vanalles.

Nieuwjaarsdag

En op nieuwjaarsdag gaan we uitslapen! Ik maak een lekker ontbijtje met afbakbroodjes met geitenkaas en honing en verder de hele dag tv kijken! Misschien even een frisse neus halen, maar dat is het dan ook. Waarschijnlijk wordt er een pizza besteld en daarna de rest van het grand dessert.


Al met al wordt het dus een super rustige avond met vooral veel eten en wijn. De dingen waar wij het gelukkigst van worden, hahaha.
Wat ga jij dit jaar doen met oud en nieuw? Ga je langs bij vrienden, of blijf je ook lekker thuis?

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0