dagboek
Bewust leven,  Level up in life,  Persoonlijk,  Uncategorized

Je dagboek gebruiken als een pro

Dat het goed is om dagelijks even in een dagboek te schrijven, dat weten we onderhand wel. Je wordt er mee doodgegooid op blogs, vlogs, tijdschriften, noem maar op! Of misschien ligt dat wel aan het soort blogs, vlogs en tijdschriften dat ik volg….

In ieder geval: ik schrijf nu al lange tijd bijna dagelijks in mijn dagboek en ik merk dat het me heel goed helpt om mijn gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten. Vandaag deel ik de dingen die ik doe om mijn dagboek optimaal te gebruiken.

Je MAG schrijven, je moet niets

Toen we jong waren hebben we vast allemaal wel eens een dagboek bijgehouden. We begonnen er super enthousiast in en schreven over alle leuke jongens in de klas en met wie we ruzie hadden. Die verhalen werden steeds korter tot er bijna iedere dag: “Vandaag was er niet zo veel gebeurd.” geschreven stond. Dat ging nog een paar dagen door, tot het dagboek achter in de kast belandde. Na een paar weken vonden we het weer, wilden niet opnieuw in dat zelfde dagboek beginnen, kochten een nieuwe en begonnen van voor af aan. “Nu ga ik het écht volhouden!”
Klinkt bekend toch?

Om het schrijven in mijn dagboek leuk te houden, hecht ik er geen waarde meer aan of ik iedere dag schrijf of niet. Ik weet onderhand van mezelf wanneer ik het nodig heb om wel even wat vaker te schrijven en doe dat dan ook. Door de druk er vanaf te halen ben ik ook sneller geneigd om juist wel te schrijven. Omgekeerde psychologie?

Creëer een routine

Ondanks dat ik mezelf niet push om iedere dag te schrijven, probeer ik het wel zo vaak mogelijk te doen. Dat doe ik door het in mijn ochtendroutine in te bouwen. Terwijl ik ‘s morgens mijn kop koffie drink, pak ik ook direct mijn dagboek er bij. Dit zorgt er voor dat ik de dag rustig begin en ik mijn gedachten op een rijtje zet voordat de drukte van de dag begint. Ik geef toe dat ik dat niet altijd doe hoor, soms denk ik er pas om 3 uur in de middag aan om nog even in mijn dagboek te schrijven, of de volgende ochtend pas. En dat is prima.

Wat moet ik in mijn dagboek schrijven?

Volgens mij is dit de meest gestelde vraag als het neerkomt op het schrijven in dagboeken. Wat moet je er in schrijven? Wat kan ik beter wel en niet opschrijven? Schrijf ik niet veel te weinig in mijn dagboek? De volgende dingen schrijf ik iedere dag in mijn dagboek:

  • Waar ik dankbaar voor ben;
  • Dingen die ik kwijt wil, dit kan van alles zijn;
  • Wat ik die dag ga doen/heb gedaan aan het behalen van mijn doelen.

Ik probeer het zo simpel mogelijk te houden. Zo wordt het geen opgave om te schrijven.

Maak een doelen lijstje

Ik gebruik mijn dagboek ook om te manifesteren doormiddel van scripting. Hier schrijf ik daar meer over. Daarnaast heb ik een kaartje waar ik al mijn doelen op staan voor de komende periode, die ik als boekenlegger gebruik. Zo zie ik iedere dag precies waar ik naartoe werk, wat me helpt om keuzes te maken om die doelen te behalen. Vandaar dus ook dat ik iedere dag opschrijf wat ik die dag ga doen om mijn doelen te behalen.

Éen van mijn doelen is om een super leuke baan in mijn vakgebied te vinden, een andere is om voldoende geld te hebben om te doen en laten wat ik wil. Op de dagen dat ik werk, werk ik aan het verdienen van voldoende geld. Op de dagen dat ik vrij ben verstuur ik minimaal 1 sollicitatie.
Helemaal bovenaan het lijstje staat: Ik ben gelukkig. Een doel dat we volgens mij allemaal hebben. Op de dagen dat ik eigenlijk niets productiefs doe, kan ik altijd werken aan mijn eigen geluk, door bijvoorbeeld een lekkere douche te nemen, of een goed gesprek te voeren met mijn partner.

Door iedere dag met mijn doelen bezig te zijn, al is het maar een piepkleine actie geweest, zet ik dingen in werking en herinner ik mezelf er aan waar we naartoe werken. Doe ik dat niet, dan heb ik de neiging om als een ongeleid projectiel vanalles te ondernemen, maar uiteindelijk niets gedaan te krijgen.

De laatste, praktische tips

En als laatste nog de super standaard, maar oh zo praktische tips die je overal kunt lezen:

  • Kies een dagboek die je mooi vindt en waar je graag in schrijft;
  • Koop een prachtige pen;
  • Leg je dagboek op een plaats waar mensen er niet zomaar in lezen;
  • Doe wat goed voelt voor jou. Misschien hou jij wel heel graag lijstjes bij, misschien schrijf je liever lange verhalen. Het is jouw dagboek en je moet doen wat jij wilt.

Houd jij een dagboek bij? Zelf gebruik ik dit super simpele, zwarte notitieboek van de Hema, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt.

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0