Bewust leven,  Gezondheid,  Uncategorized

6 Natuurlijke remedies voor verkoudheid

Het is nu écht herfst en dat betekent maar 1 ding: verkoudheid! Als ik al verkouden ben, is het eigenlijk altijd op het moment dat het weer omslaat. Van zomer naar herfst, of van winter naar voorjaar. En ik geloof niet dat ik de enige ben. Daarom is dit het perfecte moment om wat beter voor jezelf te zorgen en alvast wat voorzorgsmaatregelen te nemen om die verkoudheid ofwel te voorkomen, ofwel zo snel mogelijk te genezen.

Disclaimer

Voordat we beginnen wil ik even zeggen dat ik absoluut geen dokter ben! Neem mijn adviezen met een korreltje zout, doe je eigen onderzoek en ga bij twijfel altijd langs de huisarts.

1. Veel water!

Water is overal goed voor. Dus ook tegen verkoudheid. Water zorgt er voor dat je afvalstoffen makkelijk kunt afvoeren. Precies wat we willen op dit moment.

2. Gezond eten

Net zoals het drinken van genoeg water is gezond eten eigenlijk een no-brainer als het gaat om je gezondheid. Eet lekker veel groente en fruit, het liefst rijk aan vitamine C. Deze vitamine helpt het functioneren van je lever en immuunsysteem. Probeer junkfood even links te laten liggen.

3. Verschillende kruiden voor thee

Naast koffie hou ik erg van thee. Er zijn veel kruiden die kunnen helpen om je holtes te openen, je keel te smeren en je overall beter te laten voelen. Dit zijn mijn favorieten:

 • Honing
  Oké, we beginnen gelijk met iets wat geen kruid is, maar honing is top! Het smeert de keel en heeft antibacteriële eigenschappen. Perfect als je verkouden bent. Ook maakt het theedrinken voor veel mensen makkelijker.
 • Gember
  Nog steeds geen kruid, maar een wortel. Gember verwarmt en laat je zweten. Het onderdrukt rillingen en het algemene ‘bleh’ gevoel. Ook helpt het goed tegen buikklachten zoals misselijkheid.
 • Tijm
  Het is niet voor niets dat tijmsiroop als hoestdrank wordt gebruikt. Dit kruid heeft sterke antioxidant- en antiseptische werking. Hierdoor helpt het goed bij keelproblemen en verkoudheid.
 • Salie
  Sterk getrokken saliethee kun je gebruiken als natuurlijk antibioticum. Het werkt slijmoplossend en verzachtend bij een zere keel. Saliethee geeft je lever en lymfesysteem een boost.
 • Kardemom
  De geur van kardemom geeft me direct een spa-gevoel. Heerlijk! Kardemom bevrijdt de luchtwegen, geeft energie en is een goede bron van mineralen en vitamines.

Hang lekker met je hoofd boven je theekop, zodat je holtes de kans krijgen om wat te stomen. Dit helpt slijm om los te komen en keelpijn te verzachten.

4. Stomen

Komen we gelijk bij de vierde tip: twee keer per dag je holtes stomen. Dit helpt om slijm op te lossen en af te voeren, waardoor ontstekingen de kans krijgen om op te lossen en je je over het algemeen een stuk beter voelt. Vaak is het namelijk niet alleen de neus, maar ook de oren en voorhoofdsholte die dicht zitten. Dit zorgt voor pijn en een algemeen naar gevoel. Bij mij zorgt het bijvoorbeeld ook voor traanogen, waardoor ik mijn lenzen niet kan dragen. Mijn bril zorgt er voor dat ik me op de een of andere manier niet helemaal ‘klaar’ voor de dag voel en de hele dag achter de feiten aanloop.

5. Rusten

Bij een flinke griep word je gedwongen om op bed te liggen, maar bij een verkoudheid lopen we meestal door. Terwijl ook bij een simpele verkoudheid je lichaam druk bezig is om te vechten tegen virussen en bacteriën. Gun je lichaam dus wat extra rust. Blijf een avondje op de bank hangen, doe die zware klus pas als je weer beter bent en ga lekker vroeg op bed. Geef je lichaam de rust die het verdient, het werkt al hard genoeg voor je!

6. Mijn on-onderbouwde tips

Wat voor mij werkt als ik me naar voel, is om in ieder geval te douchen. Hierdoor voel ik mezelf fris en direct een stuk beter. Ook stoomt het warme water de neusholtes, waardoor slijm loskomt. Dit helpt overigens ook wonderen tegen een kater.
Daarnaast ben ik een groot fan van frisse lucht. Serieus, als ik een hele dag in huis zit, word ik stapelgek! Ook doe ik ‘s nachts vaak het raam open om frisse lucht binnen te laten. Ik probeer dagelijks even een eindje te lopen en adem daarbij bewust de frisse lucht in.

Heb jij nog tips tegen een verkoudheid?

Liefs, Mariska

Bronnen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0