Bewust leven,  Gezondheid,  Persoonlijk,  Uncategorized,  Verzorging

Zo was ik wasbaar maandverband

Het grootste argument dat mensen tegen wasbaar maandverband gebruiken is dat het een gedoe zou zijn om ze schoon te maken. Helaas voor jullie valt dat hartstikke mee en gaat je excuus dus niet op! Ik gebruik al best een tijd wasbaar maandverband en heb een manier gevonden die mij helpt om het zonder problemen weer helemaal schoon te krijgen. Benieuwd? Lees dan gezellig mee 🙂

Tijdens mijn menstruatie

Ik bewaar alle gebruikte verbandjes dichtgevouwen in mijn wetbag die in de wc hangt. Er zijn vrouwen die ze alvast in een emmer water te weken leggen, maar dat doe ik eigenlijk nooit.

Op wasdag

Op de dag dat ik mijn maandverband was, leg ik ze eerst ‘s ochtends allemaal opengevouwen in een teiltje koud water. Het is belangrijk om bloed altijd met koud water te wassen, anders gaan de eiwitten stollen en krijg je het er van je leven niet meer uit.
Ik laat het maandverband ongeveer een ochtend weken en spoel ze dan onder de kraan nog even af om zo veel mogelijk bloed alvast kwijt te raken.

En dan nog in de wasmachine

Ik zet de wasmachine op een lang, koud programma met voorwas. In het wasmiddelbakje voor de voorwas doe ik een klein beetje waspoeder, in het bakje voor de hoofdwas doe ik wat meer waspoeder. Dan laat ik de machine zijn werk doen.

Eigenlijk komt mijn maandverband altijd schoon weer uit de machine als ik het op deze manier was. Het enige dat wat tijd vraagt is het weken, maar als je het bijvoorbeeld ‘s ochtends in de week zet en ‘s avonds na werk in de wasmachine doet, heb je er geen omkijken naar!

Drogen van het maandverband

Ik heb thuis alleen een wasrek en geen droger, dus die keuze is snel gemaakt 😉 Ook blijf ik een wasrek gebruiken als ik later wel een droger krijg, omdat het de levensduur van je maandverband verlengt.

Ik leg de verbanden altijd plat op het rekje, zodat ze mooi recht opdrogen. Als ze helemaal droog zijn berg ik ze allemaal weer op voor de volgende maand.

Hoe was jij je maandverband?

Het artikel was vandaag kort, maar krachtig! Ik ben altijd benieuwd hoe anderen hun maandverband wassen, dus laat me vooral weten hoe jij het aanpakt. Zo leren we van elkaar 🙂

Liefs, Mariska

2 reacties

  • dymphna

    Hoi ik gebruik deze soort maandverbanden voor urine verlies en was ze met de hand en laat ze daarna netjes drogen. Dit om te zorgen dat ze langer meegaan. Ook zijn er stoffen broekjes te koop als maandverband die ik ook gebruik en het werkt heel goed beter als maandverband die urine hoort op te vangen het is een echte aanrader.

  • Jo

    Mijn methode van wassen lijkt op die van jou. Alleen ik doe mijn maanverbanden open gevouwen gelijk in de wasmachine op een kort wasprogramma met koudwater en oxiboost ( vlekverwijderaar). Als het klaar is haal ik ze eruit. De maanverbanden die nog bloedvlekken hebben zet ik in emmer met koud water en oxiboost en laat het een dag staan. En de rest was ik op een kort programma op 60 graden. Het voordeel dat ik ze dan kan wassen met mijn handdoeken, wel in een waszak.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0