Gezondheid,  Persoonlijk,  Uncategorized,  Werkgeluk

Tips voor de perfecte thuiswerkplek

Sinds een paar maanden heb ik een thuiswerkplek, en jeetje dat is fijn zeg! Éen dag per week mag ik een halfuurtje uitslapen, kan ik tussendoor mijn wasjes draaien, kan ik eindelijk eens van mijn huis genieten en hoef ik niet te socializen. Ohja, en ik kan lekker ongestoord doorwerken. Dat is ook best prettig.
Maar zomaar met een laptopje aan de keukentafel zitten, dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor rug, schouders en concentratie. Daarom deel ik vandaag mijn tips voor een goede thuiswerkplek!

Ruimte

De belangrijkste vraag voor je thuiswerkplek is natuurlijk: wat wordt de plek? Het mooiste is als je een aparte ruimte hebt die je helemaal kunt inrichten zoals jij dat wil. Zo kan je na jouw werkdag de deur achter je dichttreken en is je werkdag ook écht klaar. Maar ook als dat niet mogelijk is kan je bijvoorbeeld een hoekje van de kamer omtoveren tot thuiswerkplek. Aan het einde van de dag sluit je de computer af, schermen uit, muis en toetsenbord uit de weg, maak er maar een klein ritueeltje van. Zo kan je jouw werkdag evengoed goed afsluiten, ondanks dat je er constant mee geconfronteerd wordt.

Ik heb mijn thuiswerkplek voor nu in de woonkamer. Aan het einde van de dag gaan de werkspullen aan de kant en komt er een plantje op het bureau. Zo is het meer een bijzettafel (waar ook schermen en een laptop op staan) dan dat het echt een werkplek is.

Uiteindelijk krijg ik een eigen kantoortje, maar daar zit nu nog geen haast achter.

Ergonomie

Thuiswerken is heerlijk en misschien zou je het liefste wel vanuit je bed werken, maar op de lange termijn gaan je rug en schouders dat niet lekker vinden. Ik denk dat we het er wel over eens kunnen zijn dat je liever geen bochel krijgt toch? Op Pinterest zie je heel veel super aesthetically pleasing foto’s van thuiswerkplekjes met ienimieni bureautjes waar alleen een laptop op staat. Dat werkt toch niet fijn? Ik kan het me in ieder geval niet voorstellen. Ik heb ruimte nodig voor mijn complete setup, papieren, koffie thee én waterglas. En in het geval van werk vind ik functionaliteit toch iets belangrijker dan dat het er perfect uit ziet.

Investeer daarom in een bureau dat in hoogte verstelbaar is en een stoel die je helemaal naar jouw zin kan instellen. Duur hoeft het niet te zijn, Marktplaats is je vriend! En de kans is groot dat je werkgever ook de mogelijkheid heeft om spullen ter beschikking te stellen.
Werken vanaf een laptop kan heel lekker zijn. Ik schrijf dit zelf ook vanuit de tuin in het zonnetje. Maar als je echt 8 uur per dag moet werken kan het fijn zijn om een losse toetsenbord en muis aan te schaffen. Zo krijgen je handen een natuurlijkere houding en voorkom je kramp in de armen. En als je dan nog wat budget over hebt, kijk dan of je een tweede scherm aan kan schaffen. Ergnomisch fijner, omdat je die op de juiste hoogte kunt instellen en sowieso werkt het lekkerder als je twee tabbladen naast elkaar open kunt zetten.

Check deze website voor een duidelijke uitleg hoe je jouw werkplek moet instellen.

Ik heb bijvoorbeeld deze stoel nieuw gekocht en een verstelbaar bureau via Marktplaats voor €50. Nieuw zijn die meestal vanaf €200 te krijgen, dus ik was super blij! Als laatste wil ik nog een monitorverhoger kopen, omdat mijn schermen eigenlijk te laag staan. Maar een pak papier of doos kan natuurlijk ook dienst doen.

Gezelligheid

Werken in een steriel witte kamer, met een wit bureau en een tl-bak; voor sommige mensen zal het een uitkomst zijn qua afleiding en concentratie, maar ik zou alleen maar in slaap vallen. Ik heb mijn plekje daarom aangekleed met een klein aquarium, wat plantjes en een mooie groene muismat.

Mijn eigen kantoor wil ik crème wit schilderen met één accentmuur in groen. Ik heb een donkerbruin bureau en mijn bureaustoel die ik iets anders in elkaar gezet heb om de armleuningen juist te krijgen (Links en rechts omgedraaid, zodat ze schuin naar achteren ipv schuin naar voor staan. Ik heb korte armen). Van mijn werkgever heb ik een laptop en twee extra schermen gekregen, zelf had ik al een toetsenbord en muis. Een prima set-up, al zeg ik het zelf.

In het kantoor komt nog een grote vakkenkast voor hobby spulletjes en belangrijke documenten, zodat die niet meer in een random lade in de keuken rondzwerven, maar gewoon daar zijn waar je ze verwacht. Een kluis lijkt me ook een prettig idee, maar is geen vereiste. De husband is geen fan van Ikea, maar ik denk dat een Kallax perfect is voor wat ik wil.
En dan is het een kwestie van gezellig aankleden met schilderijtjes en snuisterijtjes.

Heb jij ook al een thuiswerkplek? En nog tips om er wat leuks van te maken? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0