Bewust leven,  Huishouden,  Tuinieren,  Uncategorized

Wat ik zaai in mijn moestuin 2023

Dit jaar heb ik voor het eerst een grote tuin waar ik een moestuin kan aanleggen! Ik heb er zooo veel zin in en ben al begonnen met het één en ander voor te zaaien op de vensterbank. Ideeën op doen voor gewassen die jij als beginnend moestuinier kan planten? Lees dan gezellig mee! Alles is super beginner-proof 🙂

Zoals ik al zei is alles super beginner-proof, omdat ik zelf ook een beginner in de moestuin ben. Het is ook nog maar afwachten wat er daadwerkelijk op komt en vruchten en groente gaat dragen. Aan de inzet zal het in ieder geval niet liggen. Overal staan linkjes bij, zodat je zelf ook snel aan de slag kunt.

Groente

Fruit

  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Zonnebloemen. Tsja, vallen zonnebloempitten onder fruit? Eigenlijk niet natuurlijk, maar ik vond het zo sneu staan als ik alleen aardbeien en frambozen in het fruit-lijstje had staan dit jaar.

Kruiden

Bonus

Niet écht om te eten, maar wel heel leuk in de herfst zijn Kalebassen. Ook daar heb ik er een paar van gezaaid.
Als laatste hebben wij een baby perenboompje gekregen van de familie toen wij ons partnerschap aangingen. Super schattig en technisch gezien is het een fruitboom, maar de komende jaren zullen we daar de vruchten nog niet van plukken.

Zo ga ik te werk

Je kunt natuurlijk lukraak wat zaden in de tuin strooien en hopen dat er iets op komt, maar ik was van plan om ietsjes geordender te werk te gaan. De groentezaden plant ik voor in wc-rolletjes:

Een tip als je met wc-rolletjes aan de slag gaat: doe een propje papier op de bodem, zodat je ze gewoon kunt oppakken en verplaatsen. #ikspreekuitervaring

Het handige aan de wc-rolletjes is dat je er op kan schrijven wat je geplant hebt!

De kruiden heb ik in oude plastic potjes van kamerplanten geplant. Gewoon volstoppen met stekgrond, zaadjes er overheen strooien, regelmatig water geven en bidden dat er wat opkomt:

De rozemarijn had iets meer aandacht nodig, dus heb ik een mini broeikasje gemaakt met wat plasticfolie

De aardbeienplantjes heb ik gekocht bij een vrouw bij ons in de buurt die een super schattig winkeltje van haar voortuin heeft gemaakt. Met tulpen, slaplantjes, aardbeien en nog veel meer! Toen we daar laatst langsliepen nam ik mezelf voor om later terug te gaan voor aardbeien en dat heb ik dus gedaan :). De aardbeien plant ik in een balkonbak die aan de schutting hangt. Stiekem hoop ik dat ze wat gaan verwilderen, zodat de buren ook lekker van de vruchtjes kunnen snoepen.

En dat is het voor nu, alle dingen die ik in 2023 in mijn moestuin ga planten. Heb jij al het één en ander gezaaid voor jouw eigen moestuin? Of tips om er een succes van te maken? Deel het in de comments!

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0