Bewust leven,  Gezondheid,  Uncategorized,  Verzorging

Mijn skincare routine

Het heeft 23 jaar geduurd, maar eindelijk is het me gelukt om een goed werkende skincare routine op te bouwen. Hij is snel, simpel, maar voor mij ook super effectief. Hoe mijn routine er uit ziet deel ik in dit bericht.

Waarom een routine?

Mensen zijn gewoontedieren die erg lekker gaan op routines. Door een routine aan te houden kun je zonder na te denken (en dus met minder moeite) alle stappen afgaan.
Omdat mijn huid er de laatste maanden steeds slechter uit begon te zien, leek het me tijd om mezelf wat meer te verdiepen in skincare. Ik gebruik iedere dag dagcrème en haal mijn make-up er ‘s avonds vanaf, maar gezien de droge plekjes en pukkeltjes was er meer voor nodig om mijn huidje gelukkig te houden.

Het ontwikkelen van de routine

Voordat ik nieuwe producten ben gaan kopen, heb ik eerst onderzocht wat de absolute essentials zijn als het op skincare aankomt. Uiteindelijk ben ik op dit lijstje gekomen:

  • Reinigen
  • Exfoliëren (scrub/peeling)
  • Voeden/moisturizen
  • Zonnebrand

Stap voor stap ben ik producten gaan uittesten en toevoegen. Zo begon ik met mijn huid dagelijks te reinigen. In eerste instantie gebruikte ik een cleansingfoam van Etos die ik met mijn handen aanbracht. Dit werkte voor mij niet goed genoeg. Dat is het moment dat ik besloot de Konjac-sponge nogmaals uit te testen. De eerste keer dat ik deze spons gebruikte was ik er niet zo enthousiast over. Dit keer gebruik ik de spons in combinatie met een stuk zeep en dit werkt wél heel erg fijn! De spons die ik momenteel gebruik gaat al ruim twee maanden mee en kocht ik op douglas.nl. Bij de spons gebruik ik een rozenzeep die ik op een creatieve markt heb gekocht. Let er bij het vinden van de zeep vooral op dat hij zacht voor de huid is, geen parfum, sls en parabenen bevat. Voor de rest is het vooral uitproberen.

Langzaam ben ik producten gaan uitproberen en gebruik op dit moment de volgende routine:

De uiteindelijke routine

Reinigen

Allereerst verwijder ik mijn make-up. Dit doe ik door allereerst mijn gezicht nat te maken en vervolgens met een nat, wasbaar wattenschijfje en wat avocado-olie over mijn gezicht te wrijven. Over het algemeen draag ik alleen oog-make-up, dus ik heb geen hele serieuze remover nodig.

Hierna wrijf ik met de konjac-sponge over een blokje zeep en vervolgens over mijn gezicht. Ik zorg er voor dat ik extra aandacht aan mijn t-zone besteed, omdat ik hier het snelst last heb van puistjes.
Mijn gezicht spoel ik af met water.

Exfoliëren

Twee keer in de week, op de dagen dat ik mijn haar was, scrub ik mijn gezichtshuid. Een tijd lang gebruikte ik hiervoor gebruikte koffie-dik, wat erg goed werkte, maar nu gebruik ik meestal gewoon een washandje waarmee ik voorzichtig over mijn gezicht heen ga. Een washandje heeft meer textuur dan de konjac-sponge, waardoor het beter exfoliëert.

Voeden

Ik probeer eens per week een masker te gebruiken. De ene keer zelfgemaakt, de andere keer gekocht. Dr. Van der Hoog vind ik bijvoorbeeld heel erg fijn. Als ik een masker uitzoek kijk ik altijd naar wat ik op dat moment nodig heb. Voelt mijn huid bijvoorbeeld trekkerig, dan zoek ik iets vochtinbrengends. Heb ik veel schilfertjes, dan zoek ik een masker met lichte peeling.

Om mijn huid dagelijks te voeden gebruik ik een toner op basis van rozenwater en witchhazel van Rata&co. Dit product is nagenoeg niet in Nederland te krijgen, ik kwam het toevallig tegen in een discount winkel en heb het vervolgens nooit meer gezien. De toner breng ik eerst aan op een wattenschijfje en vervolgens op mijn gezicht.

Vervolgens gebruik ik deze dag- en nachtcrème van Holland&Barrett. Ik gebruik hem al jaren ‘s ochtends en ‘s avonds en ben zeker niet van plan om te switchen!

Eigenlijk zou nu de stap moeten komen waar ik een SPF opsmeer, maar om eerlijk te zijn doe ik dat bijna nooit. Wanneer ik weet dat ik de hele dag buiten zal zijn en in de zomermaanden smeer ik wel altijd zonnebrand op, maar nu in de winter verzaak ik. Ik werk binnen en kom alleen ‘s ochtends en ‘s avonds buiten, dus vind ik het niet zo nodig.

Maar we zijn er nog niet

Op dit moment is mijn huid een stuk rustiger dan hij een paar maanden geleden was en dit komt volgens mij echt doordat ik mezelf meer met skincare bezighoud. Echter ben ik nog niet waar ik wil zijn. Ik nog best een ‘bobbelige’ huid, waarbij het voelt alsof ik onderhuidse pukkeltjes heb. Ook heb ik nog best regelmatig een puistje. Waarschijnlijk zou het helpen als ik glutenvrij/-arm zou eten, in verband met mijn Keratosis Pilaris. Ik lees regelmatig succesverhalen van meiden die hier vanaf zijn gekomen door gluten te vermijden.
Ook denk ik dat mijn lichaam nog steeds bezig is haar hormonen te herstellen sinds ik ben overgestapt van de Mirena naar de Koperspiraal.

Al met al doe ik dus mijn best, maar ik ben nog niet waar ik zou willen zijn. But let’s be real: wat had ik dan gedacht na slechts twee maanden? Een wonder?

Heb jij een skincare routine?

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0