Bewust leven,  Persoonlijk,  Uncategorized

Wat huisvrouw zijn voor mij als millennial betekent

Op dit moment ben ik onbedoeld een beetje huisvrouw geworden. Of nouja, een beetje… Ik run het hele huishouden terwijl mijn partner 40 uur per week werkt. Door de pandemie is mijn contract in 0-uren veranderd en ondanks dat ik druk aan het solliciteren ben is daar helaas nog niets uitgekomen. En als ik heel eerlijk ben vind ik het niet eens zo erg.

Vandaag deel ik wat het voor mij betekent als een jonge vrouw er voor kiest om huisvrouw te zijn.

Voorafgaand aan het schrijven van dit bericht ben ik eens gaan Googlen of er nog meer Nederlandse meiden (vrouwen) van mijn leeftijd zijn die al dan niet gedwongen meer thuis zijn en zich als huisvrouw nuttig maken. Gek genoeg kon ik er erg weinig over vinden. Natuurlijk heeft niet iedereen de ambitie om te bloggen, maar niemand? De enigen die ik kon vinden waren de welbekende mommy-bloggers en vrouwen die al ouder zijn.

Ben ik te beroerd om te werken?

Ik denk dat het ambiëren van een leven als huisvrouw tegenwoordig niet meer als ambitie, maar als lui zijn wordt gezien. Want wie geen baan heeft, is te beroerd om te werken toch? Daarom zal iemand van mijn leeftijd, een millennial, niet zo snel toegeven dat hij/zij eigenlijk een rustiger leven wil hebben. We blijven maar meedoen aan de ratrace die we onszelf aanpraten.

Want als je niet werkt, wat doe je dan wel? Een beetje koken en stofzuigen? Dat huishouden kan toch niet zóveel tijd kosten? Daar ben ik het niet mee eens. Ik zie huishouden als een ambacht.

Huishouden of Thuismaken?

In het Engels worden huisvrouwen Homemakers genoemd. Letterlijk vertaald betekent dat iemand die het gezellig en huiselijk maakt. Je kan het huishouden zo uitgebreid doen als je wil. Inderdaad, als je eens per week de stofzuiger er even doorheen trekt en de wc schoonmaakt is het huishouden gedaan. Maar is het ook gezellig?

Heb je slechts een huis waar je slaapt en eet, of een thuis waar je relaxt en je creativiteit los kan laten?

Volgens mij is er een verschil tussen een huis dat ‘gewoon netjes en schoon is’ en een huis waar dagelijks aandacht en liefde aan wordt besteedt. Met de eerste is absoluut niets mis, helemaal als beide partners 40u per week werken. Maar het gevoel dat je krijgt als je het huis van een toegewijde huisvrouw inloopt, dat is toch ongeëvenaard. Waarschijnlijk komt de geur van versgebakken koekjes je al te gemoed en voel je je direct thuis.

Homemaking is veel meer dan schoonmaken

En dat is precies waar het voor mij om draait. Huisvrouw zijn draait om zó veel meer dan schoonmaken. Het is een ambacht dat langzaam aan het verdwijnen is.
Huisvrouwen maken inderdaad schoon, maar koken ook iedere dag een verse maaltijd, zorgen dat er een fijne seizoensgebonden sfeer in huis hangt en proberen zo veel mogelijk zelf te doen/maken in plaats van kant en klaar te kopen.

Alleen voor Christelijke vrouwen?

Tijdens mijn zoektocht naar Nederlandse huisvrouwen ben ik wel een hoop Amerikaanse meiden tegengekomen. Opvallend was dat zij overwegend Christelijk waren. Dat zal er wellicht mee te maken hebben dat in hechte Christelijke gemeenschappen de traditionele man-vrouw rollen veel meer leven dan in de moderne, westerse samenleving.

Ik vind dat iedereen huisvrouw zou moeten kunnen worden, als dat is wat je écht leuk lijkt. Waarom niet? Er lopen vast ook nog mannen rond die meer van de traditionele rollen houden en het fijn vinden als hun vrouw thuis alles regelt.

Alles voor de man?

Dat brengt me direct bij mijn volgende punt, want de internationale homemaking accounts besteden veel aandacht aan de man en om het hem naar de zin te maken. Ze brengen het alsof je alles wat je doet voor je man doet, maar niets is minder waar. Ik kan er oprecht van genieten als ik thuis alles op orde heb en het gezellig is. Dat mijn partner het ook fijn vind is alleen maar heel mooi meegenomen.

Laatst kreeg ik een compliment dat het in tijden niet zo ruim en netjes in huis is geweest!

En dat deed me zó goed! In eerste instantie ben ik deze uitdaging voor mezelf aangegaan, maar dat het hem ook opvalt deed wel iets met me.

Huishouden voor een sterkere relatie

Uiteindelijk denk ik dat een fijn thuis zorgt voor een sterkere relatie. Ongeacht of je het overwegend voor je partner of voor jezelf doet. Een gezellig huis zorgt er voor dat beide partijen zich geliefd en veilig voelen. Daarbij, als je bij thuiskomst niet eerst nog moet koken, stofzuigen, afwassen, opruimen en een was draaien, blijft er veel meer tijd over voor romantiek 😉

Conclusie

Dus lieve meiden uit de millennial generatie, als je liever niet of minder werkt zodat je meer tijd overhoudt voor het huishouden: Ga er voor! Bespreek je wensen en dromen met je (toekomstige) partner en welke voordelen het voor jullie relatie zou kunnen hebben als jij meer thuis bent.

En schaam je niet voor deze dromen! Huisvrouw zijn is zó veel meer dan schoonmaken en koken! Zoek op Pinterest maar eens op Homemaking, of volg Mrs. Midwest op Youtube. Zodra je huisje schoon is heb je namelijk de rest van de dag om allerlei creatieve dingen te doen. Wat denk je van zelf voedsel inmaken, tuinieren, naaien en borduren?

Wat vind jij er van als een jonge vrouw er voor kiest om huisvrouw te worden?

Liefs, Mariska

3 reacties

 • Jeanette

  Wat een prachtige en gedurfde blog! Ik herken me er helemaal in. Haas zelf geen huisvrouw, maar als ik de mogelijkheid had, deed ik het meteen.

  Mijn moeder is altijd een rotsvaste huisvrouw geweest en er heerste (daardoor?) altijd zoveel rust in ons huis. De maatschappij tegenwoordig ervaar ik als stressvol en naar mijn mening doe ik vaak mijn kinderen tekort, vanwege werk.

 • loes

  Als verpleegkundige stond ik 24/7 klaar en werd de druk steeds groter. Ik had een oordeel over mensen die thuis waren en moest er niet aan denken.
  Tot ik instortte en snel erna een kind (met gezondheidsprobemen) kreeg. En toen dit rustiger werd kwam corona… Zal het lange verhaal besparen, maar ik besloot thuis te blijven. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid rust te krijgen voor mijn gezin en heb genoten van alle kleine dingen en mijlpalen. Zou het iedereen die het kan en wil ook aanraden.
  Nu ik weer wat dingen wil oppakken, kom ik allerlei uitdagingen tegen in de huidig ingerichte maatschappij. Fijn om, zoals hier, mensen te zien die ook bij zichzelf blijven!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0