Bewust leven,  Gezondheid,  Uncategorized

De ultieme Golden Milk (Kurkuma latte)

Vandaag heb ik een recept voor golden milk (of kurkuma latte, maar golden milk klinkt specialer). De ultieme golden milk, als ik zo vrij mag zijn. Naast kurkuma bevat dit recept namelijk maca, kaneel en zoethoutpoeder. Waarom precies voor die extra ingrediënten heb gekozen, deel ik in dit bericht.

Disclaimer vooraf

Hoewel de golden latte je zeker kan ondersteunen in een gezonde levensstijl, is het NOOIT een vervanger voor voorgeschreven medicatie. Heb je klachten, ga dan naar de dokter en ga niet zelf zitten aanklooien met poedertjes en pilletjes! Heb je onderliggende klachten en wil je de golden latte op regelmatige basis gebruiken als ondersteuning? Overleg dan eerst met je behandelend arts!

Dank voor je aandacht, nu door naar the fun stuff!

Wat is een golden latte?

De golden latte/ golden milk/ kurkuma latte/ you name it, is een traditionele Indiase drank die wordt gemaakt van kurkuma en dierlijke of plantaardige melk. De bekendste eigenschap van dit drankje is dat het ontstekingsremmende werking heeft. Zowel in de mond, darmen als in het complete lichaam.

Voordelen van kurkuma

Het belangrijkste ingrediënt van de golden latte is kurkuma. Dat is het ingrediënt waardoor het zo’n mooie oranje/gele kleur krijgt. De belangrijkste werkingen van kurkuma zijn de anti oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen.
Kurkuma kan helpen bij metabool syndroom, artritis, angst en hyperlipidemie. Ook kan het helpen bij spierpijn na sporten, waardoor herstel versneld wordt.

Ook als je geen gediagnostiseerde, ernstige gezondheidsproblemen hebt, kan kurkuma je nóg beter doen voelen door die anti oxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen.
Als je bijvoorbeeld een wijntje te veel hebt gedronken, of iets te hard gesport hebt, heb je ontstekingen in je lichaam. Je hebt er wellicht geen ernstige last van, maar je lichaam kan op zo’n moment wel wat extra ondersteuning gebruiken.

Kurkuma is van zichzelf niet super goed op te nemen door je lichaam. De piperine in zwarte peper zorgt er voor dat de opname van de kurkuma met 2000% procent verhoogd wordt! Zeker de moeite waard dus.
Bron

Voordelen van kaneel

Net als kurkuma, heeft kaneel ook ontstekingsremmende eigenschappen, maar wel in iets mindere mate. Ook heeft kaneel een positieve invloed op de bloedsuikerlevels, waardoor je minder last hebt van een bloedsuikerpiek vlak na het eten van koolhydraten.

Naast de gezondheidsvoordelen geeft kaneel een lekkere ietwat zoete smaak aan de golden latte.
Bron.

Voordelen van maca

Maca is een adaptogen. Adaptogenen zijn planten die je lichaam zouden helpen om met stress van allerlei soorten om te gaan en terug ‘in balans’ te komen. Hier lees je er meer over.
En maca is dus zo’n adaptogeen. De belangrijkste werking is het balanceren van hormoonlevels, energiebehoud en het ondersteunen van een gezond libido. En doordat je energie, hormonen en libido allemaal op pijl zijn, zorgt maca ook voor een beter humeur. Perfect als je bijvoorbeeld net van hormonale anticonceptie af bent gestapt, zoals ik in 2019.

Doordat maca de hormoonlevels in balans helpt te brengen, helpt het niet alleen je libido, maar je hele cyclus meer in balans te komen. Je cyclus zal regelmatig worden, menstruaties minder heftig en je vruchtbaarheid kan hoger worden. Maar ook bij klachten van de menopauze kan maca ondersteuning bieden.
Bron.

Voordelen van zoethoutpoeder

Ook zoethoutwortel is een adaptogeen. Zoethout zou kunnen helpen tegen ontstekingen, vooral van de maag. Ook helpt het tegen misselijkheid, maagpijn, maagzuur en helpt het de spijsvertering. Daarnaast zou het de lever kunnen beschermen en helpen tegen infecties. Bron

Zouthout bevat phytoestrogens, een in planten gevonden hormoon dat oestrogeen nabootst in het lichaam. Heb je last van een lage oestrogeenspiegel, dan kan zoethout je helpen om het wat omhoog te krikken. Er is echter niet voldoende onderzoek om aan te tonen dat de phytoestrogens in zoethout ook daadwerkelijk door het lichaam gebruikt worden.
Bron.

Zoals je ziet heeft zoethout niet zulke sterke voordelen als de andere ingrediënten. Wel geeft het een lekkere smaak aan de latte, ook belangrijk 😉

Nog een disclaimer:

Overmatig gebruik van zoethout tijdens de zwangerschap kan leiden tot te premature geboorte en problemen bij het kindje. Over borstvoeding is weinig bekend. Overleg met je verloskundige wat wijsheid is!

Er gaan geruchten dat zoethout je lichaam kan tegenwerken bij de bestrijding van covid-19. Er is geen sterke data om dit gerucht te onderbouwen, maar er is ook geen data die stelt dat het geen kwaad kan. Houd een gezonde levensstijl aan en vermeid contact. Ben je positief getest? Gebruik dan voor de zekerheid even geen zoethoutpoeder. Better safe than sorry.

Het recept voor de ultieme kurkuma latte!

En dan zijn we eindelijk bij het recept aangekomen!
Ik maak het het liefst in een grote portie, omdat dat minder gedoe is, maar voel je vrij om eerst eens 1 kopje te proberen en daarna een grote batch te maken.

100 gram kurkuma
100 gram Maca
50 gram kaneel
50 gram zoethoutpoeder
Wat gemalen zwarte peper (officieel 25 gram, ik heb het op de tast gedaan)

Gebruik van dit mengsel telkens 1 eetlepel (15 gram) op 300 ml melk naar keuze. Ik koos amandelmelk, maar kokosmelk of gewone koemelk kan ook.
Zoet naar wens met honing, ahorn siroop, suiker of stevia.

De ingrediënten voor het mengsel koop ik via voordeelkruiden.nl. De kruiden zijn van hoge kwaliteit en een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Dit bericht is niet gesponsord, maar ik wilde je wel graag de tip geven!

Éen van mijn voornemens voor het nieuwe jaar is om ongeveer om de dag een kop van deze gouden heerlijkheid te drinken. Over een tijdje kom ik bij je terug om het resultaat te delen.


En dat was hem dan! Het recept voor de ultieme golden latte. Heb jij nog tips om dit drankje nóg lekkerder te maken? Of heb je positieve effecten ervaren? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0