Gezondheid,  Persoonlijk,  Uncategorized

Wat ik niet (meer) wist over menstruatie /PMS

Omdat het alweer ruim een jaar geleden is dat ik van de Mirena ben overgestapt op een koperspiraal, leek het me interessant om te kijken naar welke menstruatie- en PMS-symptomen ik compleet vergeten was. Van sommigen wist ik het bestaan niet eens af!

Vanaf mijn 15e tot mijn 23e ben ik officieel niet écht ongesteeld geweest. Eerst heb ik de pil geslikt en daarna heb ik een Mirena genomen. Dit zijn hormonale anticoncepties, die er voor zorgen dat je geen eisprong hebt. Bijna anderhalf jaar geleden was ik zat van de hormonen en ben ik overgestapt op een koperspiraal. Hoe dat allemaal bevallen is kan je hier lezen.

Éen van de “bijwerkingen” van het koperspiraal is dat je weer een normale hormoonhuishouding krijgt, met alle PMS- en menstruatie-symptomen die daarbij horen. Hier zijn die van mij:

Slapeloosheid

Ik heb momenteel twee momenten tijdens mijn cyclus waarop ik gewoon niet in slaap kan komen en gemakkelijk tot drie uur ‘s nachts wakker lig. Tijdens mijn eisprong en als mijn menstruatie er aan komt. Het maakt niet uit wat ik doe en ik weet onderhand dat ik net zo goed uit bed kan gaan om wat te lezen of een kopje kruidenthee te maken, want het gaat toch niet lukken.

Opvliegers

De eerste dagen van mijn menstruatie heb ik ‘s nachts last van opvliegers. Of nouja, opvliegers horen officieel natuurlijk bij de overgang, dus laten we het ‘zweet aanvallen’ noemen. Dit had ik eerder nooit! De eerste paar keer wist ik dan ook niet wat me overkwam toen ik ten eerste al niet in slaap kon komen en vervolgens het zweet me aan alle kanten uitbrak. Ik wist wel dat ik ongesteld was, maar was oprecht bang dat ik een griep te pakken had.

De hoeveelheid bloed die erbij komt kijken

Voor het koperspiraal kon ik mijn menstruatiecup langer dan 12 uur in houden (niet aan te raden, dan gaat ie dus wel stinken) en kon ik gewoon met een inlegkruisje toe. Nu moet ik op mijn zwaarste dagen de cup drie keer per dag legen en draag ik ‘s nachts een extra maandverband om te voorkomen dat ik doorlek.

Nu is één van de bijwerkingen van het koperspiraal dat je meer gaat bloeden, dus ik wist dat het er aan zat te komen. Op mijn eerste doorlek in 5 jaar was ik echter niet voorbereid, met een rode onderbroek als gevolg. Kutzooi.

Hoeveel invloed hormonen op je lichaam hebben

Ik merk nu heel duidelijk dat mijn energielevels gedurende mijn cyclus veranderen, dat ik in verschillende dingen trek krijg, dat ik slechter of juist beter slaap gedurende bepaalde tijden van de maand. Ik krijg weer zere, opgezwollen borsten en ben regelmatig chagrijnig vlak voor mijn menstruatie. Allemaal dingen die door hormonen geregeld worden.

Door mijn symptomen in Flo bij te houden, kan ik trends ontdekken en weet ik heel makkelijk op welk moment in mijn cyclus ik zit. Ook is het handig om bij te houden wanneer mijn volgende menstruatie er aan komt.
Klik hier voor de Google-Play app en hier voor de Apple-app.

Dat je al deze symptomen helemaal niet hoort te hebben

WAT!?!?!? Ja, dat dacht ik ook toen ik het voor het eerst hoorde. Blijkbaar zou je bij een normale hormoonhuishouding bijna geen last van PMS symptomen moeten hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mezelf hier nog niet verder in verdiept heb, maar een Youtuber die ik al ruime tijd volg, Miss Fit&nerdy sprak hier laatst in een video over. Marisa raadt aan om In the flo en The Period repair manual te lezen en ik ben dan ook zeker van plan om in ieder geval die laatste binnenkort te kopen.


Heb jij ook last van deze symptomen? Heb je ze altijd al gehad, of alleen voor/nadat je gestopt bent met hormonale anticonceptie?

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0