Mijn ervaring met wasbaar maandverband
De maand maart stond voor mij in het teken van herbruikbare menstruatieproducten. Eerder schreef ik al dit artikel over de verschillende soorten producten die er zijn. Ik heb een review van De Groene menstruatiecup geschreven en de afgelopen twee maanden heb ik wasbaar maandverband gebruikt. In het kort: Ik ben om! Voor mij geen broeiende, stinkende, plakkende wegwerpmaandverbanden meer. Klik verder voor een uitgebreide review.
Waarom geen wegwerp maandverband?
Dat is toch een gedoe, iedere maand je maandverband moeten wassen? En gaat dat niet ontzettend stinken? Nee, en nee! Wasbaar maandverband vergt misschien iets meer van je planningsvaardigheden, maar voor de rest is het zó veel fijner dan de wegwerp variant. Wegwerpmaandverband gaat bij mij altijd heel erg broeien, met een jeukend en zeer kruis als gevolg (Yes, TMI, maar weet dat je dus niet de enige bent als je daar last van hebt 😉 ). Ook plakken de vleugels van het verband op de een of andere manier altijd aan mijn been, of ik krijg ze nooit meer van mijn onderbroek af. Wat een gedoe!
En naast dat het een gedoe is, is maandverband ook nog eens hartstikke slecht voor het milieu. Ze zitten in een plastic verpakking, zijn per stuk in plastic verpakt, hebben een plastic lining tegen het doorlekken en zijn gemaakt van gebleekt katoen. Om nog maar te zwijgen over die ‘lekkere’ geurtjes die ze er aan geven. Je duwt toch geen parfum in je doos? Geen wonder dat ik niet zo lekker ging op maandverband.
Hoe gebruik je wasbaar maandverband?
Nou, precies hetzelfde als normaal maandverband! Je doet het in je onderbroek en gaat verder met je dag :). Door de PUL-laag die de meeste maandverbanden hebben is hij waterdicht en je hoeft dus niet bang te zijn om direct door te lekken. Hoewel je het natuurlijk wel in de gate moet houden. Bij de maandverbandjes heb ik een zogenaamde wetbag genomen, gemaakt van PUL. Hier kun je de verbanden in bewaren tot het einde van je menstruatie. Je wast ze dan allemaal in één keer. Ik gebruik de verbandjes op de volgende manier:
- Voor het eerste gebruik de verbanden een keer wassen met wasmiddel, zonder wasverzachter.
- Gebruik de maandverband op de zelfde manier als je normaal maandverband zou gebruiken, maar draag bij voorkeur een strakke onderbroek om schuiven te voorkomen.
- Na het dragen vouw je het verband dicht en bewaart het in je wetbag.
- Aan het einde van de menstruatie laat je de verbanden een uurtje weken in KOUD water. Zo was je het bloed er later makkelijker uit.
- Draai een wasje van 40 graden met wasmiddel, eventueel wat oxi-action, maar zonder wasverzachter.
- Laat de verbanden plat drogen en ruim daarna op voor de volgende maand.
Mijn oordeel
In februari heb ik de hele maand alleen maar wasbaar maandverband gebruikt. En dat beviel prima! Het enige waar ik eerst even aan moest wennen, is dat de verbandjes niet in je onderbroek vastplakken. Het is daarom aan te raden om een wat strakkere onderbroek te dragen bij dit maandverband.
Verder ben ik helemaal blij. Het enige ‘probleem’ is dat de vleugels van dit maandverband met een drukknoopje vast zitten. Als je normaal zit heb je daar geen last van, maar op de fiets is het niet zo comfortabel.
Hoe snel het verband doorlekt weet ik niet, want mijn menstruaties zijn super licht doordat ik een hormoonspiraaltje heb.
Al met al ben ik dus super positief over het wasbare maandverband en zou ik nooit meer iets anders willen. Ik ben van plan om in de toekomst nog wat meer verschillende verbanden te kopen. Op dit moment heb ik 10 pantyliners en daar red ik het prima mee, 2 per dag. Maar als mijn menstruaties ooit weer zwaarder worden ga ik er wel meer nodig hebben.
En om nog een vooroordeel uit de lucht te halen: De maandverbanden stinken absoluut niet! Ze ruiken gewoon naar bloed, haha.
Voordelen
- Op de lange termijn goedkoper dan wegwerp maandverband
- Geen broeierig gevoel
- Zit lekker zacht tegen je lichaam
- Plakt niet aan je billen vast
- De verschillende printjes zien er veel gezelliger uit dan het saaie wegwerpmaandverband
- Voelt goed dat je iets voor het milieu doet
- Schoner dan normaal maandverband, je weet zeker dat de verbanden ongebleekt en schoongewassen zijn. In tegenstelling tot wegwerp maandverband, waarvan je geen idee hebt wat er allemaal mee gebeurd is.
Nadelen
- Duur in aanschaf, maar daarna al snel goedkoper dan wegwerpmaandverband. Een investering dus. Wat je in dat geval kunt doen is de kosten spreiden door iedere maand 1 of 2 verbanden te kopen. Zo kun je steeds meer wasbaar en minder wegwerp gebruiken, totdat je het perfecte aantal hebt.
- Drukknoopje zit niet lekker tijdens het fietsen. Maar zit normaal maandverband wel lekker tijdens het fietsen?
- Vraagt wat van je planningsvaardigheden in verband met wassen. Niet onoverkomelijk, ik gooi de maandverbanden een uurtje voor het wassen in een bak koud water en daarna met de witte handdoekenwas mee.
Dus, ik ben helemaal om. Jij na het lezen van deze review ook? Wasbaar maandverband is op heel veel verschillende plaatsen te koop, waaronder Etsy, Bol.com en Lanaluna.nl.
Liefs, Mariska
P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).
4 reacties
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Tio
Het zal wel veel geld en afval schelen door de jaren heen. Het merk Imse vimse heeft ook uitwasbare tampons die aan een touwtje vastgenaaid zitten aan de stof. Het is beter voor het milieu en scheelt veel afval Vroeger hadden ze van die operatie tampons en van daar uit is het idee van de tampons ook ontstaan.Er zullen er ook wel bij zitten die het idee vies of eng vinden en die er nog aan moeten wennen.