Gezondheid,  Persoonlijk,  Review,  Uncategorized

Mijn eerste menstruatie met het koperspiraal

Daar zijn we weer met een update over het koperspiraal! Dit keer over mijn eerste menstruatie. Het schijnt namelijk dat je met een koperspiraal veel heftiger menstrueert dan zonder. De krampen zouden ondraaglijk zijn en het bloed spuit alle kanten op. Tenminste, als ik de horrorverhalen moet geloven… En ik hou niet van horrorverhalen, ik hou van documentaires. Feitelijke beschrijvingen van hoe het nou écht zit. Ben jij benieuwd of een menstruatie met het koperspiraal echt zo heftig is? Wil je eens een wat minder eng verhaal lezen? Klik dan verder.

De dagen van tevoren

Op maandag, 8 juli was het zo ver. De menstruatie begon. Maar alle vrouwen weten dat een menstruatie eigenlijk al vóór het bloeden begint. Daarom gaan we een paar dagen terug, naar zaterdag 6 juli.

Op zaterdag begon ik wat grumpy en moodswingerig te worden. Ook begonnen mijn borsten zeer te doen, wat helemaal niet goed uitkwam! Ik was namelijk op een festival en was lekker heen en weer aan het dansen en springen. Ik dacht op dat moment dat mijn borsten zeer deden van het springen, maar achteraf gezien was het dus de menstruatie die er aan zat te komen.
Zondag was ik wederom een beetje grumpy en had ik wat moodswings. Toch wist mijn vriend me over te halen om even van bil te gaan. Worden jullie ook zo geil vlak voordat je ongesteld moet worden? #DTV

Daarna heb ik heerlijk geslapen en maandagmiddag was het zo ver…

In vergelijking met de Mirena

Toen ik de Mirena nog had, begonnen mijn borsten ruim een week van tevoren al heel erg op te zwellen en zeer te doen. Tot het punt dat ik ze vast moest houden tijdens het traplopen. Ook had erge last van een opgeblazen gevoel, zere rug, buikkrampen en moodswings.

Dat is deze week wel anders, zoals je net gelezen hebt! Slechts drie dagen zere borsten, een beetje moodswings en voor de rest weinig noemenswaardige klachten. Wouw, dit is niet wat ik verwacht had! Ik was daarom heel verbaasd toen ik maandag ineens al bloedde.

De eerste dag

Maandag ochtend moest ik al om 6 uur op werk zijn, wat me van zichzelf al wat grumpy maakte. Ik had verder alleen last van zere borsten. Na werk ben ik lekker rustig aan gaan doen, wat op de bank en in bed gelegen. Ik dacht dat ik me gewoon lamlendig voelde door het zware weekend en de vroege wekker, maar misschien dat dit een voorteken was.

Toen ik om een uur of 3 naar het toilet ging was ik daarom heel verbaasd om bloed te zien. Geen krampen, geen hele heftige pijnen, geen erge moodswings. Het valt me allemaal wel mee.
Wel voelt mijn onderrug een beetje raar. Het is niet persé pijn, maar het voelt ook niet helemaal normaal. Als een soort lichte spierpijn, diep in mijn rug. Ik kan er wel normaal mee functioneren.

Ik deed mijn menstruatiecup in en voor de zekerheid een herbruikbaar maandverbandje en dat was dat. De dag ging weer verder alsof er niet zo veel aan de hand was. Ik trok wat makkelijks aan en ging verder met lummelen. Wat dat betreft natuurlijk wel een luxepositie.

De overige dagen

Deze menstruatie was eigenlijk verrassend makkelijk. Ik heb weinig last van krampen gehad, maar mijn borsten bleven wel de hele week wat gezwollen. Niet extreem gelukkig, maar wel opvallend. Ook bloed ik met het koperspiraal meer dan met de Mirena, maar dat viel te verwachten. Echter was het bloeden lang niet extreem en kon ik mezelf prima redden met mijn inlegkruisjes en menstruatiecup. De menstruatie duurde 8 dagen, wel aan de lange kant dus.

Al met al is dit eigenlijk een erg saai bericht geworden. De menstruatie was lang niet zo heftig als ik verwacht had en van mijn lijf heb ik ook weinig last gehad. Om dit bericht toch nog wat extra’s te geven, deel ik daarom mijn must-haves tijdens mijn menstruatie:

Mijn Must-Haves tijdens de menstruatie

Tijdens mijn menstruatie gebruik ik altijd een menstruatiecup. Hier lees je daar meer over.
De cup die ik gebruik is De Groene Cup, maat I. Menstruatiecups kun je daarnaast ook gewoon bij drogisterijen zoals de Kruidvat en Etos vinden, of op Bol.com.

Naast de menstruatiecup, gebruik ik ook graag wasbaar maandverband. Op dit moment alleen inlegkruisjes die ik in november 2018 bij deze Etsy-shop kocht. De inlegkruisjes zijn van prima kwaliteit! De vlekken zijn er vrij makkelijk uit te krijgen in de was en ze zijn nog helemaal gaaf voor de rest.
Wasbaar maandverband kun je tegenwoordig bij heel veel webwinkels vinden, zoals bol.com en cutecotton. In winkels heb ik het helaas nog niet gezien.

Naast de praktische zaken wil ik mezelf mentaal natuurlijk ook een beetje oppeppen. Dat doe ik door juist geen chocolade te eten, maar te kiezen voor extra gezonde dingen. Zo heb ik vandaag voor €8,- kiwi’s gekocht, oepsie!
Ik heb de eerste dagen wat rustiger aan gedaan. Niet te veel van mijn lichaam vragen, luisteren wanneer ik mezelf niet meer kan concentreren en op tijd naar bed gaan.

Had jij verwacht dat een menstruatie met het koperspiraal ook makkelijk kon zijn? En hoe zorg je er voor dat je menstruatie zo soepel mogelijk verloopt?

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

2 reacties

 • Renate

  Heey Mariska,
  Ik heb laatst ook een koperspiraal laten plaatsen. Ben er erg tevreden geworden. Ik ben nu ongesteld geworden, waren je eerste dagen heftiger of vanaf dag 3/4 pas?
  Ben benieuwd, bedankt alvast voor je reactie.

  Liefs!

  • mariska3105

   Hi Renate,
   Wat fijn om te horen dat je tevreden bent met je koperspiraal!
   Bij mij zijn de eerste twee dagen vaak licht tot medium, dan een à twee zware dagen en dan nog twee à drie medium/lichte dagen.

   Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0