Gezondheid,  Persoonlijk,  Review,  Uncategorized

De eerste week met mijn koperspiraal

Een week geleden liet ik mijn Mirena (hormoonspiraal) vervangen door een koperspiraal. Hoe dat precies verliep, kun je hier lezen. Waarom ik precies voor het koperspiraal koos, lees je hier. Ik heb vorige week al beloofd regelmatig updates te plaatsen, omdat het overstappen van hormonen op koper verschillende problemen met zich mee kan brengen. Er gaan behoorlijke horrorverhalen de ronde, die volgens mij lang niet voor iedereen gelden. Het doel van deze updates is om inzicht te geven over hoe deze overstap voor mij verloopt. Eens zien of ik ook zo’n horrorverhaal te vertellen heb ;). Spoiler-alert: tot nu toe valt het heel erg mee, maar ik moet je wel een kleine TMI-waarschuwing meegeven.

O-Meting

Voordat we naar de veranderingen kunnen kijken, moet ik natuurlijk eerst vertellen wat de originele situatie was. Anders is er geen vergelijkingsmateriaal…
Met de Mirena was ik regelmatig ongesteld. Ik kreeg ongeveer de laatste week van iedere maand vreselijk pijnlijke/gespannen borsten, was bloated en de laatste dagen voor mijn menstruatie had ik wat moodswings. De eerste week van de nieuwe maand begon mijn menstruatie. Het bloed viel ontzettend mee en ik had ook weinig krampen. De ‘menstruatie’ duurde ongeveer 5-6 dagen en ik had niet meer dan 2/3 wasbare maandverbandjes nodig. Klik hier voor mijn review tot dan toe. Binnenkort een herziene review, omdat ik nu meer bloed heb dat opgevangen moet worden. Daarnaast had ik regelmatig last van een Candida-uitbraak. Hier deed ik niet zo veel aan, omdat het ook altijd na een dag alweer over was. Wel of geen behandeling maakte daarin niet uit, ook kwam het steevast iedere maand terug. Ik accepteerde het maar gewoon.

Dag 1, Thé Day (3 juni 2019)

Een uitgebreid verslag van de aanloop tot- en het uiteindelijke zetten van het koperspiraal lees je in dit bericht (Wouw, dit bericht lijkt haast een schaamteloze zelfpromotie te worden!). Op de eerste dag met mijn koperspiraal heb ik lekker rustig aan gedaan. Ik ben gaan liggen wanneer ik krampen kreeg en verder wat lichte huishoudelijke taakjes gedaan. ‘s Avonds kreeg ik ineens hele erge diarree. Ik denk dat dit komt, doordat je lichaam niet goed is in gerichte krampen uitzenden. Het ziet het verschil tussen je baarmoeder en darmen niet zo goed. Vandaar dat je tijdens je menstruatie waarschijnlijk ook vaker voor een grote boodschap kunt. Tel daarbij op dat ik al een tijdje kwakkel met mijn darmen en je bent compleet.
Ik kon die nacht slecht in slaap komen. Mijn gedachten gingen alle kanten op en ik voelde mezelf een beetje twitchy. Er gingen steeds van die schokjes door mijn lichaam, waardoor ik dan weer klaarwakker was. Het bloeden viel me trouwens heel erg mee.

Dag 2

Ook deze dag heb ik nog lekker rustig aan gedaan, waardoor ik weinig krampen had en geen ibuprofen nodig had. Mijn stoelgang was nog steeds all over the place, ik voelde me bloated en had last van zere borsten. Wat niet gek is, aangezien een spiraal het liefst vervangen wordt tijdens je menstruatie. Ik kon weer slecht in slaap komen door het twitchy gevoel.

Dag 3

Mijn eerste actieve dag. Ik reisde op en neer tussen Groningen en Amsterdam. Hierdoor had ik meer buikpijn en meer bloed, maar niet vreselijk. Ook had ik ineens een onwijze moodswing tijdens het wasopvouwen. Wel was die alweer over toen vriendlief een halfuurtje later thuis kwam.
Wederom slecht in slaap gekomen, maar minder twitchy. Dit keer last van op hol geslagen gedachten.

Dag 4

Geen noemenswaardige veranderingen. Eindelijk weer een nacht goed geslapen, niet veel bloedverlies of krampen.

Dag 5

De eerste werkdag, een dag van 8 uur veel lopen, maar gelukkig niet veel tillen. Om mezelf voor te bereiden heb ik ibuprofen genomen, die ik ook echt wel nodig bleek te hebben. Verder was ik vrolijk en heb ik goed geslapen.

Dag 6

Wederom gewerkt, veel gelopen en gelukkig niet veel hoeven tillen. ‘s Avonds last van wat lage rugpijn en voor de eerste keer oud (bruin) bloed gezien. Tot dan toe had ik steeds helderrood bloed, maar nu was het dus bruinig van kleur.

Dag 7

De 7e dag is aangebroken en we leven nog! Ik heb niet meer last van negatieve gedachtes dan anders gehad, het bloeden en de buikpijn vielen gelukkig mee. Ook lijkt het ergste bloeden gelukkig over. Ik had vandaag nog wat oud bloed en wat slijm met een roze/bruinig tintje, maar daar is alles mee gezegd.

Ik was vandaag alleen thuis en normaal voel ik mezelf dan erg nutteloos, onproductief en eenzaam. Ook dat viel gelukkig heel erg mee! Ik heb drie blogposts geschreven, wat huishouden, ik heb gekookt voor mezelf (wat ik normaal eigenlijk niet doe als ik alleen ben). Vandaag was een goede dag.

Dag 8

Aangezien deze blog pas op dinsdag online komt, kan ik net zo goed ook nog een verslagje van de 8e dag schrijven. De maandag een week na het plaatsen van mijn koperspiraal. Vandaag heb ik weer erge last van mijn darmen, maar waarschijnlijk speelt de fles wijn die ik gisteravond heb opgedronken daar ook een rol in. Oepsie… Voor de rest heb ik geen last van pijn en alleen nog wat roze getint slijm, geen bloed meer. Zou dit het zijn? Is dit waar ik zo bang voor was? Of is the worst yet to come?

Overall view van het koperspiraal tot nu toe

Tot nu toe ben ik prima te spreken over mijn koperspiraal. Natuurlijk duurt het een maand totdat kunstmatige hormonen uit je lichaam zijn en daarna moet je lichaam zichzelf ook nog in balans brengen. Deze eerste week zegt dus nog niet zo veel, maar ik durf best optimistisch te zijn over datgene wat nog komen gaat.
Het enige dat ik écht vervelend vind, is dat mijn stoelgang nog steeds all over the place is. Ik drink veel (als in minimaal 2,5L per dag), eet gezond en ik slik dagelijks probiotica. Ook zit mijn libido nog ergens in de kelder, maar opzich is dat niet raar als je bedenkt dat mijn baarmoeder een week geleden mishandeld is.

Wil je meer informatie over de T-safe koperspiraal, kijk dan even op hun website: www.t-safe.nl/. Hier staan ook ervaringen van andere vrouwen.

Heb jij een koperspiraal? Hoe is het je bevallen? Deel jouw ervaring in de comments! Op 2 juli komt er weer een update online, het is dan een maand geleden dat ik mijn t-safe kreeg.

Update! Onderhand heb ik mijn koperspiraal alweer ruim een maand. Benieuwd hoe ik er nu over denk? Lees dan hier de volgende update.

Liefs, Mariska

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0