Persoonlijk,  Uncategorized

Het plannen van jouw perfecte roadtrip

Heart shaped road, Slovenia | Heart of the Matter ...Deze zomer hebben mijn vriend en ik besloten om op roadtrip te gaan: een vakantie waarbij je met de auto verschillende plaatsen aandoet. Aangezien vriendlief 40 uur per week werkt en ik momenteel tussen twee banen in zit (keihard werkloos dus 😉 ) heb ik de taak van vakantieplanner op me genomen. Vandaag neem ik je mee in de weg die ik heb afgelegd voor het plannen van onze vakantie, om jou hopelijk ook op weg te kunnen helpen.

Je hebt besloten om op roadtrip te gaan. Super leuk! Maar waar begin je? Met die vraag ben ik het internet opgegaan en door verschillende verhalen van verschillende mensen te volgen, ben ik op het volgende stappenplan uitgekomen:

Welke plaats(en) wil je sowieso bezoeken?

Een roadtrip begin je altijd met een bepaald doel. Een of meerdere plaatsen die je sowieso wilt gaan bezoeken. Zo wilden wij heel graag naar Slovenië, maar niet twee weken lang op de zelfde plaats zitten. In eerste instantie wilden we met het vliegtuig en de trein gaan, maar na wat onderzoek kwamen we tot de conclusie dat het dan veel voordeliger en leuker zou zijn om met de auto te gaan. Het idee van de roadtrip was geboren!

In Slovenië willen we sowieso naar Bled en Ljubljana gaan en vanuit daar zijn we verder gaan kijken welke plaatsen er leuk zijn om te bezoeken en wat we onderweg tegenkomen.

Google Maps is een heel handig hulpmiddel om je route te bepalen. Vul simpelweg alle plaatsen in die je wilt bezoeken en schuif net zo lang tot het een logisch rondje is geworden. Of een logische route, als je van plan bent je auto op de eindbestemming achter te laten en terug te vliegen.

Hoe lang wil je gaan? Wat wordt het startpunt? Wat is het budget?

Zo veel vragen, nog voordat er ookmaar iets gepland is. Het belangrijkste is natuurlijk je budget en wat je daarmee wilt gaan doen. Ga je een auto kopen, lenen of huren? Hoe zuinig rijdt die auto? Hoe ver wil je gaan rijden? Stel in Excel een sheet op met je budget als startpunt. Haal daar alle kosten die je van plan bent te gaan maken vanaf en beslis of je budget of je uitjes bijgesteld moeten worden. Begin met de brandstof- en andere verplichte kosten, zoals verzekeringen en vignetten/tolwegen. Voor de rest kun je het natuurlijk zo budget of luxe maken als je zelf wilt.

Je kunt wel van Nederland helemaal naar Rusland willen roadtrippen, maar als je slechts 2 weken de tijd hebt, gaat dat natuurlijk never nooit een relaxte vakantie worden. In plaats van Nederland als startpunt te nemen, kun je namelijk ook naar je startland toevliegen en daar een auto huren voor je trip. Iets prijziger, maar als het kan een zeer bijzondere ervaring.

Wat willen we doen? Hoe lang blijven we waar?

Je weet waar je heen wilt en hoe lang je de tijd hebt. Nu is het leukste punt aangebroken: beslissen welke activiteiten je gaat doen! Natuurlijk heb je de plaatsen al uitgezocht omdat je ze interessant vindt en omdat er leuke dingen te doen zijn, maar je kunt niet alles kiezen als je slechts 2 dagen de tijd per plaats hebt.

Wat ik gedaan heb is alle plaatsen in Excel zetten in de volgorde dat we ze gaan bezoeken. Bij iedere plaats heb ik gezet hoe lang het duurt om van de ene naar de volgende te komen, de reistijd. Vervolgens heb ik activiteiten uitgezocht en die over de dagen en plaatsen verdeeld.

Neem bij deze stap ook je budget mee. Je kunt wel én een wijnproeverij, én een les scubaduiken, én een middag winkelen inplannen, maar als je dat moet doen met een studentenbudgetje gaat het natuurlijk niet werken.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om compleet op de bonnefoi te gaan, maar ik vind het bij vakanties in vreemde landen altijd wel heel fijn om een planning te maken. Zo kom je er niet aan het einde van de vakantie achter dat er super gave plaatsen waren die je door onwetendheid hebt overgeslagen. Ook zullen er activiteiten zijn die je van tevoren moet boeken.

Een super handig hulpmiddel is TripAdvisor. Maar ook blogs van anderen hebben me ontzettend geholpen met het vinden van ‘verborgen pareltjes’ en het kiezen tussen verschillende activiteiten.

Door al deze activiteiten te verdelen over de plaatsen en dagen weet je hoe lang je over wilt gaan blijven en kun je door naar de volgende stap:

Waar gaan we slapen?

Als je van plan bent alleen maar op campings te gaan staan is deze stap minder relevant. Helemaal als je met een kleine groep bent en alleen maar een tent bij je hebt. De meeste campings hebben altijd wel plaats.

Ben je echter van plan om naar grote steden te gaan en wil je daar ook nog een plaatsje midden in de stad, met parkeerplaats, die niet te duur is, in het hoogseizoen? Dan kan je beter van tevoren boeken, anders loop je een groot risico dat alles vol zit als je aankomt. Trivago is daarvoor een hele fijne site, maar ook Tripadvisor en google zijn goede hulpmiddelen! Typ in de google zoekbalk “overnachting + plaatsnaam” in en je komt op de leukste hotels en B&B’s uit.

Als je een hotel of B&B boekt, kun je er vaak voor kiezen om alvast te betalen. Dat zou ik zeker doen! Die kosten zijn dan maar vast uit de weg en je komt niet meer voor verrassingen te staan. Gevalletje aan het einde van je geld nog een stuk reis overhebben ;).

Laat de voorpret maar beginnen!

Je vakantie staat, je weet wat je gaat doen en waar je gaat slapen. Laat de voorpret maar beginnen! Maak alvast een lijstje van spullen die je mee gaat nemen, regel de verzekeringen alvast (niet echt pret, maar wel prettig als het gebeurd is) en koop alvast die mooie strandslippers. Vertel iedereen over je plannen en hoeveel zin je er in hebt, regel een oppas voor je vissen en begin stiekem alvast met het inpakken van je tas. Het is bijna zo ver.

Onze roadtrip

De roadtrip die wij bedacht hebben gaat via Duitsland, door Oostenrijk en voornamelijk door Slovenië. Binnenkort schrijf ik hier een uitgebreid verslag van, maar voorlopig ben ik nog bezig met de voorpret.

Ben jij wel eens op roadtrip geweest? Welke plaatsen zijn je het meest bijgebleven?

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0