Pinterest Werkgeluk
Bewust leven,  Uncategorized,  Werkgeluk

Tips om werkgeluk te vergroten

Een tijdje terug heb ik mijn studie HRM afgerond. Een baan vinden blijkt toch iets lastiger dan verwacht, dus heb ik besloten om op mijn blog wat berichten te plaatsen over werkgeluk. Zo houd ik mijn kennis op pijl en doe ik er ook nog wat nuttigs mee!
Heel plat gezegd is werkgeluk hoe gelukkig jij wordt van je werk. Ben je hier wijzer van geworden? Niet echt denk ik. Toch is werkgeluk wel één van de belangrijkste dingen die er voor zorgen dat jij je geen burn- of bore-out krijgt. Benieuwd wat werkgeluk precies is en welke dingen het vergroten? Lees dan gezellig mee!

We kunnen het er denk ik wel over eens zijn dat als jij ‘s ochtends je bed niet uit kunt komen, de tijd voorbij kruipt en je om 5 uur als eerste met je jas aanstaat, dat er dan iets niet goed gaat. Zonde, want we brengen ongeveer een kwart van onze totale tijd op het werk door! Hoeveel leuker zou het zijn als jij (bijna) iedere dag zin hebt in je werk? Dat doe je door je werkgeluk te vergroten.

Wat is werkgeluk precies?

Werkgeluk is dus in hoeverre jij gelukkig wordt van je werk. Het is datgene wat er voor zorgt dat jij makkelijk je bed uit kunt komen en het niet erg vindt om soms een uurtje langer door te moeten. En als jij meer werkgeluk ervaart, zal je in het dagelijks leven ook gelukkiger worden. Je hebt meer energie over aan het einde van de dag en de wetenschap dat jij aan je persoonlijke doelen werkt

Cynthia Fisher (2009) stelde in haar onderzoek Happiness at Work dat werkgeluk een parapluconcept is dat wordt opgebouwd uit een combinatie van het humeur waarin iemand verkeerd tot zijn meningen en gedragingen.

Op de werkvloer wordt dit geluk beïnvloed door een combinatie van korte evenementen (Vrijmibo) en chronische condities (Het werk is saai). Daarnaast speelt de match tussen persoonlijkheid van de medewerker en de algemene persoonlijkheid van de organisatie een belangrijke rol in het werkgeluk.

Het is dus belangrijk dat jij als persoon goed past bij de organisatie. Ben jij een vrije hippie, dan wil je misschien niet bij een bank werken ondanks dat je goed met cijfers bent. Ga in dat geval liever als administratief medewerker bij een yogaschool aan de slag, om maar even wat te noemen.

Maar andersom ook: als jij het fijn vindt om dagelijks een pak te dragen en je waarde hecht aan formaliteit; ga lekker bij die bank solliciteren!

Dit levert het je op

Als jij meer voldoening uit je werk haalt, zal je ‘s avonds minder lamlendig thuiskomen. Je gehele levensgeluk gaat omhoog als jij je op die plaats waar je 8 uur per dag zit goed voelt. Je zal minder stress ervaren, waardoor je beter gaat slapen, meer energie krijgt en minder vaak ziek wordt.
Voor je baas is het overigens ook goed als jij je goed voelt: gelukkige medewerkers zijn productiever, fijner om mee samen te werken, zijn meer betrokken bij de organisatie en gelukkige medewerkers steken ook de klanten aan!

Je hebt me overgehaald, hoe verhoog ik mijn werkgeluk?

Werkgeluk kan je zowel uit interne als externe zaken halen. Intern bijvoorbeeld: hoe leuk vind ik mijn werk? Doe ik iets nuttigs?
Extern voorbeeld: Hoeveel geld verdien ik? Krijg ik waardering van anderen? Heb ik leuke collega’s? Uit het onderzoek van Fisher is gebleken dat de volgende zaken een rol spelen op jouw werkgeluk:

 • Meerwaarde van een taak
 • Meerwaarde van jouw functie (In de organisatie of in de samenleving)
 • Verschillende vaardigheden kunnen opdoen en inzetten
 • Feedback krijgen van je collega’s
 • Mate van autonomie
  • Zelf kunnen plannen hoe je jouw dag indeelt
  • Je eigen beslissingen mogen nemen
  • Zelf besluiten welke methode je gebruikt
 • Variatie in taken
 • Complexiteit van de baan
 • Mogelijkheid tot specialisatie
 • Sociale support die je op het werk krijgt
 • Onderlinge afhankelijkheid (jij bent van je baas afhankelijk, maar hij heeft jou ook nodig)
 • Interacties buiten het werk
 • Er heerst duidelijkheid
 • Je meerdere ondersteunt jou
 • Carrière mogelijkheden
 • Je werkplek is (sociaal) veilig, ergonomisch en de juiste spullen zijn aanwezig
 • Het behalen van gestelde doelen
 • Je krijgt een juiste vergoeding
 • Er heerst gelijkheid op de werkvloer.

Het gaat er hierbij om hoe jij die zaken ervaart. Er is dus geen vast aantal vaardigheden dat je moet kunnen inzetten om gelukkig te zijn 😉 Voor de één kan een baan met twee verschillende taken al genoeg zijn, de ander heeft behoefte aan 10. Daarnaast heeft de één behoefte aan veel autonomie, terwijl een ander juist wat meer sturing nodig heeft. Bij welke groep jij hoort maakt niet uit, zolang dat wat er in de baan gevraagd wordt en dat waar jij je fijn bij voelt maar op elkaar aansluiten.

Nu je weet welke zaken de grootste rol spelen in jouw geluksgevoel, kan je bij ieder van hen nagaan of jouw werkplek hier positief of negatief op scoort. Aan de hand daarvan kan je met je baas een gesprek aangaan om te zorgen dat ze zo veel mogelijk op positief komen te staan.

Zo kan je er achter komen dat je weliswaar veel verschillende taken hebt, maar dat ze weinig complex zijn. Of dat je je werk best prima vindt, maar dat je eigenlijk niet weet waar je het voor doet.
Misschien vind je je werk top, maar word je er doodmoe van dat je altijd moet zoeken naar de juiste spullen, omdat niemand ze teruglegt op hun eigen plek.


Hopelijk heb ik je met dit bericht iets meer inzicht in werkgeluk en het belang daarvan kunnen bieden. Heb je nog vragen of aanvullingen? Laat het me weten! Mijn doel is om niet alleen kennis te verspreiden, maar ook om zelf meer kennis op te doen.

Liefs, Mariska

P.s. denk je nou na het lezen van dit bericht: “Die Mariska wil ik bij mijn organisatie hebben!”? Schroom dan niet om me een berichtje te sturen! Ik ben geïnteresseerd in werkgeluk, maar het lijkt me ook heel leuk om kennis en ervaring op te doen in bijvoorbeeld een HR servicedesk functie. Ik woon in het centrum van Groningen en ben bereid max 1u te reizen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0