Persoonlijk,  Uncategorized

Random favorieten juli 2018

Deze maand voor de aller eerste keer mijn random favorieten. Een blogbericht waarin ik een aantal van mijn favoriete producten/ mensen/ activiteiten/ plaatsen deel om zo hopelijk anderen te inspireren. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze favorieten compleet random en kunnen dus over vanalles gaan. Lees je gezellig mee?

zomer
Deze prachtige foto komt van: http://noorderplantsoen.nl/

‘Ons’ plekje in het Noorderplantsoen

In het centrum van Groningen vind je het Noorderplantsoen, een heerlijk park waar veel studenten wandelen, chillen en barbecueën, maar waar ook regelmatig evenementen zijn. Mijn vriend en ik zijn hier regelmatig te vinden op een knalblauw kleed met twee flessen wijn. In het begin van het park is het eigenlijk altijd overladen met mensen die muziek op hebben, barbecueën en de mooiste plekjes al bezet hebben, maar als je doorloopt naar het einde van het park, is het ineens een stuk rustiger en zijn er nog een hoop mooie plaatsen aan het water vrij. Daar hebben wij ‘ons’ plekje van gemaakt en gaan we bijna altijd naartoe als we in het Noorderplantsoen zitten.

Herbruikbaar tasje van de Primark

Een tijd terug kocht ik bijna dagelijks een plastic tasje tijdens het boodschappen doen. Ik vergat de tasjes altijd terug in mijn tas te stoppen en stond dus dagelijks zonder. Toen ik uitrekende hoeveel dat me op jaarbasis kostte schrok ik me rot! €0,20 per tasje, gemiddeld 5 dagen per week (echt waar, ik had iedere dag een tasje), een jaar lang. Dat komt uit op zo’n €50,- per jaar! Daar kan ik een hoop leukere dingen voor doen dan tasjes kopen.

In het begin lette ik er beter op dat ik de plastic tasjes die ik al had steeds terug stopte in mijn tas, maar de plastic tasjes gaan snel kapot en houden erg rottig vast. Toen ik in de Primark tegen een herbruikbaar tasje van nylon aanliep kon ik hem niet laten liggen. Wat een top ding! Hij is super groot, maar vouwt klein op in het bijbehorende zakje.

De ventilator

In ons appartement op 4 hoog werd het de afgelopen weken makkelijk 30 graden. Niet te houden! Gelukkig heeft mijn vriend al aan het begin van de maand een ventilator in huis gehaald. Best gespendeerde €30,- ooit! Helemaal als je bedenkt we bij mijn ouders thuis al zeker 15 jaar de zelfde tweedehands ventilator hadden. Als je er normaal mee omgaat gaan ze een leven lang mee.

Zelfgemaakte shampoobar

Aan het einde van deze maand heb ik zelf een shampoo-bar gemaakt. Een solide shampoo zonder schadelijke sulfaten en met de essentiële oliën die het beste bij mijn haar en wensen passen. Het originele recept heb ik van Zaailingen.nl. De oliën heb ik aangepast naar mijn eigen behoeften. Binnenkort deel ik mijn recept en mijn ervaring met deze shampoo!

Documentaire A plastic ocean

Afgelopen maand heb ik de stap gezet om de documentaire Plastic Oceans te kijken. Een docu die gaat over al het plastic in de oceaan en die uitlegt hoe groot het probleem wel niet is. Dat we het misschien niet direct zien, maar dat de oceanen vol zitten met (micro) plastics. Deze documentaire heeft me er van overtuigd om beter mijn best te doen wat betreft mijn afval productie. En dan met name het plastic. Wegwerk plastic is namelijk niet ‘weg’ als je het in de vuilnisbak gooit. Zelf wanneer jij je plastic keurig gesorteerd inlevert kan het verder tóch nog in de oceaan of natuur belanden. Beter om het maar helemaal niet te consumeren dus.

In mijn eentje zal ik misschien niet het grootste verschil maken, maar als ik mensen kan overtuigen heeft dit een sneeuwbaleffect, waardoor de impact wél groot wordt! Kies voor een houten tandenborstel, een herbruikbare waterfles, kies voor ‘blote’ groenten en neem een herbruikbare boodschappentas. Het is zo simpel.

De documentaire is te zien op Netflix.

Wat waren jouw favorieten van de afgelopen maand? Welke producten of plaatsen hebben echt indruk op je gemaakt?

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0