Bewust leven,  Persoonlijk,  Uncategorized

Minder (plastic) afval~ mijn beginners tips

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar we maken met zijn allen zó veel afval! En dan doel ik voornamelijk op plastic, wat nagenoeg niet vergaat en voor het grootste gedeelte niet hergebruikt wordt. Het chilt gewoon in het gras, de oceanen en de magen van dieren en het ergste is dat we hier allemaal aan meedoen. Misschien sterft er binnenkort wel een schildpad of hertje, omdat het stikt in een door jou gebruikt rietje. Of iets dichter bij huis: ziet het er niet vreselijk ongezellig uit als je op het strand loopt en alleen maar plastic afval tegenkomt in plaats van mooie schelpen en zeesterren?

Ik vind dat hier wat aan moet gaan gebeuren en probeer stukje bij beetje bewuster om te gaan met mijn plastic gebruik. Je hoeft niet direct cold turkey af te kicken, dat is ook haast onmogelijk! Maar met een paar aanpassingen, waar je amper wat van merkt, kom je al een heel eind 🙂Brethren Life and Thought – A Blog about Theology, Ecology ...

Allereerst wil ik niet claimen dat ik perfect zero waste leef. Verre van zelfs! Ik ben pas sinds kort bezig om bewustere keuzes te maken om zo minder afval te produceren. Een aantal van de dingen die ik al toepas zijn de volgende:

Herbruikbare wattenschijfjes

Ik ben zó een grote fan van wasbare wattenschijfjes! Ik heb ongeveer een maand geleden 10 stuks gekocht bij Lanaluna.nl. Ze zijn een stuk groter dan gewone wattenschijfjes, werken beter doordat ze niet pluizen, zijn nooit op (als je regelmatig de was doet) en dus een stuk beter voor het milieu. Op de lange termijn zijn ze ook nog eens een stuk goedkoper.

Ik gebruik de schijfjes het zelfde als de normale: Ik maak ze nat, doe er wat make-up remover op en maak mijn gezicht schoon. Vervolgens spoel ik hem nog even uit en stop hem vast in een waszakje voor als ik de handdoeken ga wassen.
Ik doe de schijfjes gewoon bij de witte 60 graden was en leg ze daarna uit om te drogen. Het enige waar je op moet letten is dat je geen wasverzachter bij de schijfjes doet, dan nemen ze minder vocht op en volgens mij is het ook niet goed voor je huid. Aangezien ik nooit wasverzachter bij de handdoeken doe, hoef ik eigenlijk niets extra’s te doen voor mijn wattenschijfjes!

Een menstruatiecup gebruiken

Toen ik dik een jaar geleden voor het eerst van de menstruatiecup hoorde was ik sceptisch, maar hoe meer ik er over las hoe enthousiaster ik werd. Nu kan ik niet meer zonder en is mijn cup het enige wat ik nog gebruik!

De cup die ik heb is de Groene Cup. Hij is, jawel: Knalgroen.
Een menstruatiecup gebruik je door hem dubbel te vouwen en in je vagina in te brengen. Na een paar uur haal je hem er weer uit, gooit hem (of haar, het is natuurlijk wel een vrouwenproduct) leeg in het toilet, even omspoelen of met een wc-papiertje afvegen en weer terug inbrengen.

In het begin is dit even oefenen, dat geef ik toe, maar als je eenmaal gewend bent scheelt het erg veel afval en geld aan tampons en maandverband. Een menstruatiecup is de eerste keer een uitgave, maar onthoud dat een goede zo’n 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Al die tijd hoef jij geen tampons te kopen.

Meer over de menstruatiecup is pasgeleden online gekomen, lees het hier.
Mocht je nu al overgehaald zijn, dan kun je de Groene cup (en nog vele anderen) gewoon kopen via bol.com.

Iets waar ik erg in geïnteresseerd ben, maar nog niet heb geprobeerd is wasbaar maandverband. Doordat ik een Mirena-spiraaltje heb bloed ik extreem weinig tijdens mijn menstruatie. Hierdoor is het (helaas) nog niet nodig is geweest om mijzelf hier in te verdiepen. Mocht je hier ervaring mee hebben en een gastblog willen schrijven, dan kan je altijd contact met me opnemen!

Herbruikbare waterfles en een lunchbakje

Ben jij zo iemand die dagelijks een nieuw waterflesje en zakje voor je brood mee naar school neemt? Wissel dit eens om voor een herbruikbare waterfles en een lunchbakje. Die zijn tegenwoordig bijna overal te koop en hoeven niet duur te zijn.
Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor een fles en bak van glas, dit kan namelijk talloze keren hergebruikt worden. Ben je echter wat onhandig (zoals ik), dan kan ik me voorstellen dat je liever voor een plastic variant gaat. Niet de aller beste keuze, maar het is sowieso beter om een jaar lang met 1 flesje te doen, dan wanneer je dagelijks een nieuw plastic flesje zou nemen. Een stuk goedkoper ook.

Wanneer je regelmatig koffie haalt op het station, is het geen onverstandige keuze om zelf een koffiemok mee te nemen. Sommige winkels (zoals Starbucks) geven namelijk korting als je zelf een beker meeneemt. En daarbij blijft je koffie in een thermosbeker veel langer warm dan in zo’n kartonnen bekertje.

Koop tweedehands

Als je erg houdt van leren schoenen en tassen, merkkleding en boeken, dan weet je dat de nieuwprijs hiervan flink op kan lopen. Bespaar het milieu en geld door tweedehands te winkelen. Ik hou bijvoorbeeld erg van echte papieren boeken, maar deze kunnen pittig duur zijn. Daarom hou ik de tweedehandswinkels en marktplaats constant in de gate of het boek dat ik zoek al voor een leukere prijs verkrijgbaar is. Zo red ik naast mijn portemonnee ook nog eens bomen.

Dat zelfde geldt voor leren spullen. Een goede leren tas kan bij zorgvuldig onderhoud generaties lang meegaan, dus waarom zou die in de tweedehandswinkel slechter zijn dan een nieuwe? Neem de tijd om hem schoon te maken en op te lappen en je hebt een zo goed als nieuwe tas voor de helft van de prijs én je hebt een dier gered.

Overige, kleine aanpassingen

  • Zorg dat je altijd wat bestek bij je hebt, om plastic bestek te vermijden. Je kunt zelfs een RVS rietje meenemen!
  • Kies in de supermarkt voor groentes die ‘bloot’ zijn. Verder kun je beter voor glazen potten en kartonnen doosjes kiezen dan de plastic varianten.
  • Er zijn hele handige herbruikbare groentezakjes te koop. Hierdoor hoef je iedere keer plasticzakjes te gebruiken voor groentes en broodjes.
  • Scheid je afval; maak wanneer mogelijk een composthoop en zet het oud papier aan de weg. Zo gaat je plastic vuilniszak ook een stuk langer mee!
  • Wanneer je iets wilt kopen, ga bij jezelf na: Heb ik dit écht nodig? Of belandt het binnenkort bij het afval? En wanneer je het echt nodig hebt: Is dit de minst milieubelastende variant die ik binnen mijn budget kan kopen?
  • Gebruik katoenen vaatdoekjes of oude stukken kleding in plaats van keukenpapier (gewoon wassen op 60 graden, niets aan de hand).
  • Gebruik waspoeder uit een doos in plaats van vloeibaar wasmiddel uit een plastic fles.
  • Kies voor een houten tandenborstel, haarborstel en kam in plaats van de plastic variant.
  • Neem katoenen tasjes mee als je gaat winkelen, zodat je geen nieuwe van plastic hoeft te kopen.
  • Koop grotere hoeveelheden, zodat je minder verpakkingsafval hebt (denk aan droge producten zoals rijst en pasta)

Als laatste tip: Gooi nu niet ineens al je plastic spullen bij het afval om het te vervangen door een duurzamere variant. Gebruik eerst op wat je nu nog hebt en stap langzaam over op nieuwe producten. Op die manier is het ook niet zo’n aanslag op je portemonnee en kun je langzaam gewend raken aan het idee om minder/geen plastic meer te gebruiken. Wees ook niet te streng voor jezelf en anderen. Je bent geen slecht persoon als je een keer plastic bestek gebruikt. Dat zelfde geldt voor mensen die (nog) niet bezig zijn om minder afval te produceren. Laat iedereen in zijn/haar waarde en wees een voorbeeld. Als anderen zien hoe makkelijk het jou af gaat en hoe enthousiast jij bent, zijn ze sneller geneigd om ook bewuster te leven. Als mensen vragen naar jouw herbruikbare rietje, vertel dan op een vriendelijke manier waarom jij daarvoor gekozen hebt en hoe makkelijk het is om sommige aanpassingen te maken.

Heb jij beginnerstips om bewuster om te gaan met afval? Laat het me weten!

Liefs, Mariska

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0