Bewust leven,  Gezondheid,  Persoonlijk,  Uncategorized

Een menstruatiecup? Alle ins-, outs en info!

Je ziet hem steeds vaker voorbij komen: de menstruatiecup. Een cup die je inbrengt, in plaats van een tampon.

de Groene menstruatiecup

Zelf gebruik ik de menstruatiecup al bijna een jaar en ik kan niet meer zonder! Het is makkelijk, handig, goedkoop en (in tegenstelling tot wat sommigen denken) totaal niet vies.
Vandaag vertel ik alle ins- en outs van de menstruatiecup.

Ongeveer een jaar geleden kwam ik er voor het eerst mee in aanraking. In het begin was ik wat sceptisch, maar hoe meer ik over de cup leerde, hoe enthousiaster ik werd. Wist je bijvoorbeeld dat je een cup zonder probleem 12 uur in kunt houden? In tegenstelling tot een tampon die iedere 6 uur vervangen moet worden om TSS te voorkomen. Daarnaast past in een cup veel meer bloed dan in de gemiddelde tampon.

Zoals ik al zei, in het begin was ik sceptisch. Dat is toch smerig, zo’n cup die helemaal bloederig wordt van binnen? En als je hem hebt geleegd, dan doe je hem gewoon weer terug in? Gad-ver-damme!

Een menstruatiecup is écht niet smerig

Waar ik even niet aan dacht, is dat het bloed aan de binnenkant van de cup zit en je hem natuurlijk alleen maar aan de buitenkant vasthoudt. En daarbij, het is je eigen bloed. Ben je echt zo vies van jezelf? Wanneer je de cup hebt leeggegooid in het toilet spoel je deze om onder de kraan. Bij gebrek aan een kraantje kan je ook een flesje water of enkel een wc-papiertje gebruiken. Doordat een cup van siliconen gemaakt is, is het heel makkelijk om hem schoon te maken. Na je menstruatie kook je de cup een keer goed uit en berg je hem op voor de volgende menstruatie.

Doordat een menstruatiecup het bloed niet opzuigt maar slechts opvangt, broeit hij niet en hebben bacteriën dus minder kans. Dit is de reden dat je een cup tot wel 12 uur in kunt houden! In tegenstelling tot een tampon, die je na zo’n 6 uur moet vervangen om Toxic Shock Syndrome (TSS) te voorkomen. Een ernstige ziekte veroorzaakt door een bacterie waar je zelfs aan kunt sterven. Een menstruatiecup is dus juist een hele hygiënische, verstandige én gezonde optie.

Oh, en om nog een misverstand uit de wereld te helpen: een tampon is ook niet steriel. De meeste bevatten zelfs chemicaliën en bleekmiddelen om te zorgen dat ze zo mooi wit worden. Heb je liever dat, of een onschuldig stukje siliconen in je vagina?

Denk aan het milieu en je portemonnee

Zie het eens voor je, een berg van 90.000 gebruikte tampons. Dat zijn alle tampons die jij in je leven hebt gebruikt. Tel daar ook nog even de plastic wikkels, doosjes en eventuele inbrenghulzen bij. Zie je de berg voor je? Dat is even schrikken toch? En stel je nu eens voor dat een lief schattig zeehondje nietsvermoedend stikt in jouw tampon. Te gek voor woorden eigenlijk hè? Als je bewuster wilt omgaan met je afval en minimalistischer wil leven, is de menstruatiecup een hele goede plaats om te beginnen. In je leven heb je namelijk maar zo’n 4-5 cups nodig, tegenover de 90.000 tampons/ maandverbandjes die je anders zou gebruiken.

Gemiddeld gebruik je zo’n 20 tampons per menstruatie. Dit kost je zo’n €3,50. Een vrouw wordt in haar leven ongeveer 450 keer ongesteld. Je menstruatie kost dus al snel 450 x 3,50 = €1575,-! Als je naast je tampon ook nog een inlegkruisje gebruikt ben je nog duurder uit. Een menstruatiecup lijkt een grote uitgave, gemiddeld namelijk rond de €25,- tot €30,-, maar als je bedenkt dat een cup wel 5-10 jaar meegaat, ben je een stuk goedkoper uit. Het leven van een vrouw is al duur genoeg, nietwaar? Eigenlijk zouden menstruatiecups gesubsidieerd moeten worden… Ideetje misschien? 😉

All About Menstrual Cups and why You Should Switch
Need to say more?

Een cup gebruiken

Als het goed is heb ik je nu wel overgehaald om een menstruatiecup aan te schaffen. Vol goede moed heb je je Groene cup, Divacup of andere cup gehaald en nu zit je met dat ding in je handen. En nu?

  • Voor het eerste gebruik is het belangrijk om de cup een keer goed uit te koken. Je weet maar nooit wat er in de fabriek mee is gebeurd.
    Dit doe je door een pannetje water op te zetten de cup hier 10 minuten in te koken. Je kunt ook kiezen voor een magnetronsterelisator, maar voor mij werkt een pannetje net zo goed.
  • Om de cup in te brengen ga je in een comfortabele houding zitten. Op je hurken, op het toilet, net wat jij fijn vindt.
    Er zijn heel veel verschillende vouw-methoden, iedereen heeft haar eigen favoriet. Een youtube kanaal dat mij ontzettend heeft geholpen is dat van Bryony (precious star pads). Bijna iedere cup die je kunt bedenken heeft zij uitgeprobeerd en ze deelt veel tips om zo veel mogelijk uit je cup te halen.
  • Na een paar uur, als je denkt dat de cup vol zit of na 12 uur ga je weer naar het toilet en haal je de cup uit door hem tussen je duim en wijsvinger een soort van in te knijpen en naar beneden te trekken. Let op! De cup zit vacuüm wanneer je deze goed ingebracht hebt. Het is belangrijk om dit vacuüm eerst te verbreken voor je hem uittrekt. Anders doet het serieus zeer.
  • Gooi de cup leeg in het toilet, spoel hem af of haal er een wc papiertje doorheen en breng hem weer opnieuw in.
  • Na je menstruatie kook je de cup nog een keer uit en bergt hem op voor je volgende menstruatie. Easy as that.

In het begin zal het echt wel even oefenen zijn om de cup op de goede manier in te brengen en uit te halen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt (na zo’n 3-4 keer verwisselen) wil je nooit meer iets anders!

Blijft je cup lekken, ondanks dat je zeker weet dat je hem goed ingebracht hebt? Of lukt het je maar niet om hem goed in te brengen? Misschien moet je eens een andere cup gebruiken, of is de cup die je nu hebt te groot of te klein.

Dus nu allemaal aan de menstruatiecup?

Ik gebruik mijn Groene cup al dik een jaar met heel veel plezier en wil zeker nooit meer wat anders. Een menstruatiecup kun je bij verschillende webwinkels kopen. Helaas is het fenomeen nog niet zo bekend dat het ook overal in de winkels verkrijgbaar is, wat in mijn optiek echt een gemiste kans is!

Een menstruatiecup kun je bestellen op menstruatiecups.nl, maar ook gewoon op bol.com!

Oh, en voor ik het vergeet: een menstruatiecup kun je ook gewoon gebruiken als je een spiraaltje hebt! Zorg er in dat geval voor dat de cup niet te stug is en dat je het vacuüm altijd goed verbreekt alvorens de cup uit te halen.

Heb jij al een menstruatiecup? En hoe bevalt het? Deel jouw ervaring in de comments!

Liefs, Mariska

Bronnen

 

13 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0