Gezondheid,  Persoonlijk,  Review,  Uncategorized

Na 1 maand met het koperspiraal

Het is alweer een maand geleden dat ik mijn Mirena liet vervangen door een Koperspiraal. Tijd voor weer een update.

Even een kleine disclaimer: de afgelopen maand heb ik heel wat stress te verduren gehad, wat misschien van invloed is geweest op hoe ik de koperspiraal heb ervaren. Ook ervaart iedereen de switch van hormonen naar koper anders en ben ik op geen enkele manier een expert. Mocht je met inhoudelijke vragen zitten, ga dan vooral naar je huisarts :).

Oké en nu door naar mijn update!

Over het algemeen

Over het algemeen heb ik mezelf de afgelopen maand niet anders gevoeld dan voorgaande maanden. Wel lijkt het er op dat ik iets beter met stress om kan gaan en kan ik mezelf naar het lijkt iets beter concentreren.
Vorige week moest ik een tentamen herkansen waar ik eerder super veel moeite mee had. Dit keer heb ik de stof zonder problemen in mijn hoofd gekregen. Ik vroeg me af hoe het kan dat dit me eerder niet lukte. Volgens mij heb ik dit tentamen met vlag en wimpel gehaald!

Mijn huid is een ander verhaal. Ik heb gelukkig geen vette puisten, maar wel van die kleine pukkeltjes op mijn voorhoofd. Niet onoverkomelijk, maar ik hoop dat dit in de loop der maanden nog bijtrekt. Stress speelt hier sowieso ook een rol in.

Stress

Zoals ik al zei heb ik de afgelopen maand heel wat stressmomenten gehad. Een sterfgeval, een tentamen en geldgebrek waren de ergste. Toch lijkt het er op dat ik deze stress iets beter onder controle kan houden dan voordat ik het koperspiraal liet zetten. Ook lijkt mijn hartslag minder snel te gaan. Helaas heb ik dit niet gemeten voordat ik mijn spiraal liet vervangen, dus echt zeker weten doe ik het niet, maar voor mijn gevoel is het wel het geval!

De seks

Mijn libido is ver te zoeken. Nou hebben we ook wel rare weken gehad, en voel k er persoonlijk weinig voor om tijdens de warmte van afgelopen week stijf tegen elkaar aan te liggen. Laten we hopen dat dit nog bijtrekt!
Seks gaat overigens wel prima hoor! Na anderhalve week hebben we het alweer voorzichtig geprobeerd. Hij voelt de draadjes niet en ik heb geen pijn gehad, dus dat lijkt me prima te gaan. Wel hebben we in het begin uitgekeken dat hij niet te diep ging, want dat was niet lekker. Zelf heb ik ook het idee dat de draadjes van de koperspiraal zachter zijn dan die van de Mirena.

Lichamelijke ongemakken

Na de eerste week heb ik eigenlijk geen bloedverlies meer gehad. Ook heb ik amper nog buikkrampen gehad, heel af en toe. Wat ik wél heb, is een schimmelinfectie. Some things never change… Ik hoop dat dat ook binnenkort minder wordt en dat het gewoon een overblijfseltje van de Mirena is.

Na ongeveer twee weken waren mijn borsten niet meer gespannen en waren mijn darmen weer terug bij hoe het voor de koperspiraal was. Niet top, maar ook niet onoverkomelijk. Tegen het einde van juni begon ik wel weer meer bloated te worden, waarschijnlijk omdat er binnenkort een menstruatie aan zit te komen en doordat ik regelmatig uit ga (+alcohol).

Mentaal

Zoals ik al zei vallen mijn stresslevels mee. Verder ben ik wel erg moe, maar dat kan dus ook komen door alles wat er de afgelopen maand is gebeurd. Ook slaap ik regelmatig minder goed dan ik zou willen. Over het algemeen voel ik me vrolijk en als ik even een slecht moment heb switch ik vrij makkelijk weer terug naar mijn vrolijke zelf. Relativeren gaat makkelijker.
Ook vind ik het makkelijker om mijn ware gevoelens te uiten. Ik ben iemand die alles oppot en het liefst niet laat blijken als ze verdrietig is of zorgen heeft. De afgelopen maand heb ik hieraan geprobeerd te werken en dat voelt goed!

En al die goede voornemens?

In het allereerste bericht dat ik schreef over het vervangen van mijn Mirena door Koper heb ik een aantal goede voornemens genoemd. Aan de meeste heb ik mezelf wel gehouden, zo slik ik pro-biotica, magnesium en vitamine D. Wat ik niet doe is maca-poeder in mijn eten verwerken en zink bijslikken. Daar lijk ik op dit moment geen behoefte aan te hebben, mijn lichaam gedraagt zich prima.

Snelle samenvatting van het koperspiraal:

Al met al voel ik mezelf niet heel anders dan met de Mirena. Misschien iets minder gestrest, maar daar kan ik op dit moment nog niet zo veel over zeggen. Ik voel me in ieder geval niet slechter.
Ik heb nog geen menstruatie gehad, dus daar kan ik nog niet zo veel over zeggen. Zodra ik mijn eerste menstruatie achter de rug heb, zal ik hier een uitgebreid artikel aan wijden.

Mocht je meer info willen hebben over het koperspiraal, kijk dan op t-safe.nl, de officiële website van het koperspiraal dat ik heb.

Heb jij een koperspiraal? En hoe werkt het voor jou? Deel het in de comments! De volgende update is na mijn eerste menstruatie en vervolgens over een halfjaar weer, tenzij er grote veranderingen optreden.

Liefs, Mariska

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0