Spiritualiteit,  Uncategorized

Basisinformatie over chakra ‘s

Je hebt vast wel eens iets gehoord over chakra’s. Misschien kun je ze zelfs alle 7 aanwijzen en benoemen. Maar wat zo’n chakra nou precies inhoudt? En wat je met die informatie kunt doen? Ik ben er helemaal ingedoken en probeer in dit artikel de informatie die ik heb kunnen vinden over chakra’s en wat je daarmee kunt in hapbare stukjes te beschrijven. Voor jullie, maar zeker ook voor mezelf!

Photo by Denise Chan on Unsplash

Algemeen voor alle chakra’s

Een chakra is een energiecentrum in je lichaam. Volgens sommigen heb je er 7, anderen zeggen 13 en nog weer anderen hebben het over 114 energiecentra in je lijf! Om het simpel te houden, hou ik het vandaag bij de 7 hoofdchakra’s.
Het woord Chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘wiel’. Je kunt je een chakra daarom voorstellen als een draaikolk van energie die door het lichaam stroomt. De volgende afbeelding laat zien waar je chakra’s zich bevinden en waar hun focus ligt:

Deze afbeelding vond ik op happywithyoga.com

Het Stuitchakra (Maladhara)

Maladhara is het eerste chakra en richt zich op je basisbehoeften. Het zorgt er voor dat je jezelf veilig en stabiel voelt. Het brengt je in contact met de aarde, waardoor je jezelf zeker voelt. Dit chakra is het meest fysiek van alle 7 en richt zich voornamelijk op het in leven houden van jezelf. Je kunt het haast zien als een soort oerchakra. Maladhara bevindt zich ter hoogte van je stuitje.

Het Sacraalchakra (Swadhistana)

Het tweede chakra bevindt zich net onder de navel. Dit chakra staat voor het uiten van emoties, relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.
Waar het eerste chakra heel erg op de ‘ik’ gericht is, richt het tweede chakra zich ook op andere personen. Vandaar dat dit ook wel het sekschakra genoemd wordt. Dit chakra stelt je in staat om jezelf letterlijk en figuurlijk bloot te geven voor contact. Hierbij ligt de nadruk op het fysieke contact.

Het Zonnevlechtcakra (Manipura)

Manipura staat voor controle over jezelf, blijheid, energie en zelfwaardering. Op het moment dat je Manipura in evenwicht is, kan jij er beter voor jezelf en anderen zijn. Het chakra bevindt zich tussen je navel en hart in. In dit chakra staat het ego centraal. Klik hier voor een bericht dat ik hierover geschreven heb.

Het Hartchakra (Anahata)

Het vierde chakra bevindt zich rond de hartstreek. Dit punt staat voor liefde, vriendelijkheid, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. Het gaat hierbij niet alleen om liefde naar anderen, maar misschien nog wel meer over de liefde voor jezelf.
Anahata verbindt de onderste drie chakra’s, die vooral op het fysieke gericht zijn, met de bovenste drie chakra’s, die vooral op het spirituele gericht zijn.

Het Keelchakra (Vishuddhi)

Bij dit chakra speelt de stofwisseling een grote rol, doordat het zich in de buurt van de schildklier bevindt. Dit chakra staat voor reiniging en het laten horen van jezelf. Je durft over problemen te spreken en daardoor kan er reiniging van je lichaam optreden.
Dit chakra speelt een grote rol bij communicatie. Niet alleen bij problemen, maar ook bij bijvoorbeeld presentaties. Daarnaast staat Vishuddi voor het creatief kunnen uiten van jezelf. Waar het tweede chakra zich richt op fysiek contact, staat het keelchakra voor een connectie op een dieper level.

Het voorhoofdchakra (Ajna)

Dit chakra wordt ook wel het Derde Oog genoemd, omdat het zich net iets boven de wenkbrouwen op het voorhoofd bevindt. Het woord ‘Ajna’ betekent ‘Weten’. Dit chakra speelt een grote rol in het bewustzijn, inzicht en de keuzes die in het leven gemaakt worden. Zie het derde oog als je intuïtie, het spirituele inzicht.

Het volledig openen van het derde oog is lastig, omdat hiervoor een hoge mate van bewustzijn nodig is. Gelukkig kan dit chakra ook bij gedeeltelijke opening al harmonieus functioneren.

Het Kruinchakra (Sahasrara)

Het laatste chakra bevindt zich rond de kruin, velen denken zelfs iets boven het hoofd. Dit chakra stelt je in staat van verlichting, een staat die maar weinig mensen weten te realiseren. Het tilt je op van het aardse naar het universum. Het verbindt het Niets met het Al.

Ook zonder dat je direct in een staat van verlichting zit, kan het kruinchakra zijn werk doen. Het helpt je negatieve emoties de baas te blijven, om uit de slachtofferrol te stappen. Het helpt je beseffen dat er meer is dan het aardse, het helpt je bewust te worden van het universum en het feit dat er zo veel meer is!

Je versterkt dit chakra met meditatie en het bewust binnenlaten van spiritualiteit in je leven.

Gesloten chakra ‘s

Als je interesse hebt in chakra’s, heb je waarschijnlijk al heel wat tips over het openen van je chakra’s gelezen. Maar waarom zou je dat willen? En hoe weet je wanneer een chakra gesloten is, of juist overuren draait?

Zoals we nu weten zijn chakra’s energiepunten, verdeeld door je hele lichaam. Wanneer alle chakra’s geopend en in balans zijn, stroomt energie hier gemakkelijk doorheen. Hierdoor voel je jezelf goed, vrolijk, veilig en over het algemeen in balans.

Wanneer er echter een chakra uit balans is, zorgt dit er voor dat de energie niet goed doorheen kan. Daardoor raken de andere chakra’s ook weer uit balans, omdat er aan de ene kant een ophoping van energie plaatsvindt en de andere kant juist te weinig energie krijgt. Zie het als een soort dam.

Je herkent zo’n gesloten chakra wanneer je jezelf niet goed voelt bij de zaken waar dit chakra voor staan. Wanneer je bijvoorbeeld veel angst voelt, slaat dit meestal op een gesloten stuitchakra. Vind je het lastig om jezelf te uiten, verdiep je dan eens in je keelchakra, enzovoorts. Er zijn veel lijstjes te vinden met symptomen van verschillende gesloten chakra’s.

En hoe open je die chakra ‘s dan?

Bewustwording is de eerste stap om je chakra’s in balans te brengen. Zo ben ik mezelf er bewust van geworden dat er waarschijnlijk een blokkade in mijn stuitchakra zit. De komende periode ga ik langzaam al mijn chakra’s proberen in balans te brengen, te beginnen bij de basis. Ik neem jullie mee in alles wat ik doe om dit chakra te openen, van mediteren tot wroeten in de aarde en mezelf omringen met de kleur rood.

Voor ieder energiepunt dat ik aandoe schrijf ik een aparte blog. Deze link ik dan ook direct vanuit dit artikel, om het wat makkelijker te maken om alles te vinden 🙂
Grote kans dat je de informatie die in dit artikel staat veelal al kent, maar ik wilde het toch delen om een basis te leggen voor de artikelen die nog komen gaan. Een écht basisbericht dus.

Hoe is het met jouw chakra’s gesteld? Heb ik je nieuwe kennis kunnen geven?

Liefs, Mariska

Bronnen:

http://www.spiritueelnetwerk.nl/achakr.html

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0