Bewust leven,  Uncategorized

Ik ga naar een festival en ik neem mee…

Het festival-seizoen is weer geopend! En laat ik nou verzót zijn op festivals! Al sinds mijn 16e pak ik jaarlijks een aantal festivals en ik heb dus de nodige ervaring met wat je zoal wel en juist niet nodig hebt. Om een beetje in het thema van mijn blog te blijven probeer ik dit lijstje ook nog eens zo duurzaam mogelijk te maken, ondanks dat dit tegenstrijdig lijkt met het festivalleven. Lees je gezellig mee? 

Duurzaamheid op een festival

Voor mij lijkt het inderdaad een beetje tegenstrijdig en de reden daarvoor is dat ik eerdere jaren altijd zo veel mogelijk wegwerp producten meenam naar festivals: daglenzen, enkel verpakte deodorant-doekjes (is een ding ja), losse flesjes water en een tentje dat ik na het festival achterliet. Duurzaamheid allerminst, zoals je kunt begrijpen. Dit jaar is het enige meerdaagse festival waar ik naartoe ga Tomorrowland en ik wil graag mijn eigen tips uittesten die ik in dit artikel deel. 

Ééndaags-festival  

Voor een festival dat maar 1 dag duurt heb je uiteraard een stuk minder spullen mee dan een meerdaags festival. Ik zou zelfs zeggen: neem zo min mogelijk spullen mee! Bekijk van tevoren het weerbericht en stem je kleding hierop af. Wel neem ik bijna altijd een kluisje, om eventueel een extra joggingbroek en jas in te stoppen voor als het ‘s avonds koud wordt.  

Gaat het regenen? Zorg dan dat je een gave regenjas meeneemt! Knalgeel doet het altijd goed. En het is ook nog eens veel praktischer dan een poncho die alle kanten opvliegt als de wind er een keer onder komt.

Verder zweer ik bij heuptasjes. Je kunt je belangrijkste spullen er in kwijt, hij vliegt niet alle kanten op bij het dansen, doet niet zeer als je schouders verbranden en ze zijn minder diefstalgevoelig dan schouder- of rugtasjes. Zorg wel dat hij goed dicht kan en dat je aan de binnenkant nog een extra vakje hebt voor geld en belangrijke pasjes. 

Meerdaags-festival 

Dan zijn er nog de festivals waar je blijft slapen. De échte festival-experience. Bepakt en bezakt ga je ‘s ochtends vroeg onderweg om zo snel mogelijk door de rij te komen en een goede plek op de camping te bemachten. Been there, done that. 

Wederom mijn eerste tip: bekijk het weerbericht. Waarom zou je een regenjas meeslepen als er een hittegolf voorspeld wordt? En aan de andere kant heb je spijt als haren op je hoofd als je vergeet een lange broek mee te nemen en het wordt ‘s avonds wel koud. Dan koop je in de merchandise-winkel een veel te dure, niet duurzaam geproduceerde trui of joggingbroek en dat is zonde van je geld. 

Dus: voorbereiding is het halve werk! 

De tent 

Je weet welke kleding je aan gaat trekken, maar waar ga je in slapen?  
Ik heb de nodige tentjes verloren aan storm, regen, laksheid en slechte kwaliteit. Daarom raad ik aan om een tent van goede kwaliteit te kopen en deze ook te onderhouden. Het ligt er natuurlijk aan hoe zuinig je zelf met je tent omgaat, maar ervaring heeft geleerd dat het amper voorkomt dat er dronken mensen op je tent vallen. Dus goede kwaliteit en naderhand ook netjes en schoon opbergen! Is de tent nog vochtig wanneer je deze weer opruimt, hang hem dan bij thuiskomst nog een keer goed te drogen, anders komt er schimmel in. 

Op de meeste festivals is tegenwoordig een Kartent te krijgen. Letterlijk een kartonnen tent. Hier heb ik ook al een keer in geslapen! De tentjes zijn verrassend ruim en zijn lekker donker, waardoor je ‘s ochtends langer doorslaapt. Wel hebben wij er een plastic zijl overheen gespannen, omdat er ontzettend veel regen voorspeld was. Toen ik alle verzopen Kartentjes zag staan op het veld was ik heel blij met deze keuze, maar in principe kan de Kartent wel een buitje hebben. 

Als je sowieso van plan bent om je tent achter te laten, om wat voor reden dan ook, is de Kartent een duurzamere keuze dan een goedkope nylon-tent. De kartonnen tent kan achteraf namelijk met het oud-papier mee en wordt dus gerecycled.  

Weet je zeker dat het warm is op het festival waar je heengaat? Zoals bijvoorbeeld Sziget, of een festival in hartje zomer, denk dan eens aan een Fresh & Black tent. Deze tent blijft overdag ook donker, waardoor je langer door kunt slapen én hij blijft koel van binnen! Ik heb spijt dat we voor Sziget niet in zo’n tent geïnfesteerd hebben. Wij smolten om 8 uur ‘s ochtends onze tent al uit, terwijl een vriend die er wel 1 had gewoon tot 11 uur bleef slapen. Als je slaap je lief is, kijk dan eens naar een Fresh & Black tent.

De slaapzak 

Ik slaap al jaren in de slaapzak die ik 13 jaar geleden voor mijn eerste zomerkamp heb gekregen. Het ding is super lekker warm en omdat hij al zo oud is ben ik ook niet bang om hem te verpesten. Wil je graag een nieuwe, duurzame slaapzak kopen, dan is het merk Vaude de duurzaamste in haar branche.
Ik denk dat het belangrijkste voor een slaapzak is dat hij warm genoeg is en van goede kwaliteit. Wil je een stapje verder gaan in de duurzaamheid, dan kun je op zoek gaan naar een slaapzak van natuurlijke materialen, of een tweedehandsje nemen. Zeker voor een festival is daar niets mis mee! Gewoon een keer in de wasmachine en hij kan prima nog een ronde mee. Of vraag je moeder/oma/tante eens of ze er nog 1 heeft liggen. Grote kans van wel!

En de overige troepjes. 

Tijdens festivals draag ik altijd daglenzen. Het zou duurzamer zijn om gewoon mijn maandlenzen te dragen, maar met het oog op hygiëne denk ik dat daglenzen beter zijn voor mijn ogen.  

Festicaps

Dan zijn er de talloze plastic flesjes die weggegooid worden, omdat ze zonder dop worden uitgegeven. Meestal bewaar ik gewoon zo’n flesje en vul hem regelmatig met kraanwater. Wil je je flesje graag kunnen afsluiten? Kijk dan eens naar Festicaps. Een universele flesdop die biologisch afbreekbaar is en op bijna alle flesjes past. De Festicap kan gebruikt worden als sleutelhanger, waardoor deze bij de beveiliging niet wordt ingenomen, in tegenstelling tot een normaal flesdopje. 

Enkel verpakte doekjes

Ik heb jaren enkel verpakte, natte doekjes voor mijn gezicht, intieme zone en zelfs deodorant gebruikt, maar ben nu tot de conclusie gekomen dat ik dat niet echt nodig heb. Als je dagelijks gewoon even doucht of een wastafeldouche neemt en een rollerdeo meeneemt is er ook niets aan de hand en ben je zelfs schoner dan wanneer je de doekjes gebruikt. En wat de intieme zone betreft: Washandje natmaken onder de kraan en even meenemen naar toilet. Vervolgens over je tent te drogen hangen. Opgelost. 

Make-upremover doekjes vind ik sowieso heel naar om te gebruiken en zorgen altijd voor irritatie, dus voor mij is het geen probleem om mijn zelfgemaakte remover en wasbare wattenschijfjes mee te nemen. 

Je menstruatie

En dan hét dilemma: je menstruatie valt precies tijdens het festival. Sowieso al zwaar balen, maar hoe los je dit op met het oog op duurzaamheid? Ik kan mezelf heel goed voorstellen dat je er niet op zit te wachten om je gebruikte maandverband het hele weekend in je tent te moeten bewaren. Ga daarom voor een duurzamere variant van wegwerp maandverband, of verdiep je eens in een menstruatiecup. Zo’n cup is sowieso handig tijdens festivals, omdat je ze langer kunt dragen dan tampons, je hebt geen last van touwtjes die onder je broekje doorpiepen en je hebt geen kans op TSS. De cup maak je gemakkelijk schoon met wat toiletpapier en even uitspoelen met wat water. Zorg dus dat je toiletpapier/zakdoekjes en een flesje meeneemt als je naar het toilet gaat, om teleurstelling te voorkomen. Na het festival kook je de cup uit en is hij weer als nieuw. 

En verder zijn must-haves: 

  • Voldoende schoon ondergoed en sokken. Je weet nooit wat er gebeurt 
  • Paracetamol, sterke (!) diarreeremmers, Strepsils, (blaren)pleisters en alle andere medicijnen die je denkt nodig te hebben
  • Zakdoekjes
  • Oplader voor je mobiel. Op de meeste festivals is er de mogelijkheid om je telefoon op te laden, maar dan heb je wel je eigen oplader nodig. Anders is een powerbank ook altijd handig 
  • Condooms. Een festival is GEEN excuus om een enge ziekte op te lopen + je weet waarschijnlijk niet wanneer jouw partner voor het laatst gedoucht heeft. Ieuw. 
  • Denk eens aan een shampoo-bar. Deze nemen sowieso al weinig ruimte in, maar je kunt er zelfs een klein beetje vanaf snijden voor 1x haren wassen. Dat neemt nog minder ruimte in dan een mini-shampoo. 

Vooral niet meenemen: 

  • Spullen met veel waarde, denk aan een I-pad, E-reader, dure camera en paspoort. Moet je wel een paspoort mee, omdat je geen ID of rijbewijs hebt, bewaar die tijdens het festival dan in een kluisje. 
  • Heel veel contant geld. Voor het geval dat neem ik altijd wel wat mee, maar probeer zo veel mogelijk te pinnen. Wel goed op je pinpas letten! 
  • Ik heb eens een heel weekend zonder mobiel gedaan, omdat deze op de eerste dag al kapot ging. Ik moet zeggen: dat ging prima! Overweeg dus eens om helemaal geen elektronica mee te nemen. Je hebt je programmaboekje en zorg voor een horloge en vast meetingpoint voor als je je vrienden kwijt bent. Ook vind ik het stiekem heel erg leuk om even alleen rond te dwalen over het terrein, zolang het maar niet té lang duurt.  

Heb jij nog tips voor dingen die je écht mee moet op een festival? En hoe zorg jij dat je festival zo duurzaam mogelijk verloopt? 

Liefs, Mariska 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0