Bewust leven,  Gezondheid,  Persoonlijk,  Uncategorized

De mirenacrash overleven, zo doe ik dat

The Big Queer Guide to IUDs | AutostraddleZoals in dit artikel te lezen is, heb ik besloten om mijn spiraal met hormonen te laten vervangen door de variant met koper. Doordat ik ineens geen kunstmatige hormonen meer krijg, moet mijn lichaam hier straks zelf weer een balans in vinden. Veel vrouwen spreken over de zogenaamde ‘Mirenacrash’ wanneer zij stoppen met de mirena-spiraal. Door het ineens wegvallen van de kunstmatige hormonen, zonder dat je lichaam zelf al eigen hormonen aanmaakt, kom je in een soort crash terecht. De Mirena bevat een kunstmatige vorm van Progesteron, een kalmerend hormoon dat spieren ontspant. Wanneer je lichaam ineens weer zelf moet bedenken om dat aan te maken, kun je je een tijd onrustig en naar voelen. Deze crash kan van een aantal dagen, tot een aantal weken of zelfs maanden duren. Het ligt er aan hoe snel jouw eigen lichaam de draad weer oppakt. 

Om te zorgen dat ik deze zomervakantie in topconditie ben, begin ik nu al met kleine aanpassingen om mijn hormonale functies te optimaliseren. Eind mei/ begin juni neem ik dan officieel afscheid van de Mirena.

Nog iets meer over de Mirenacrash 

Een Mirena geeft dagelijks een kleine hoeveelheid Levonorgestrel af, een synthetisch Progestageen hormoon. De natuurlijke variant hiervan is Progesteron.  Zolang als je via de Mirena (of elke andere hormonale anticonceptie) hormonen binnenkrijgt, hoeft je lichaam deze niet zelf aan te maken. Hierdoor wordt het lui. Wanneer je stopt met de hormonale anticonceptie moet je lichaam ineens zelf de draad weer oppakken, terwijl het dat helemaal niet meer gewend is. Je krijgt daardoor een flinke dip in je Progesteronspiegel.  

Bedenk je maar eens hoe jij je voelt als je na de vakantie weer begint met sporten, je kijkt er de eerste dagen tegenop om te gaan, stelt het uit en komt daarna heel langzaam weer op gang. 

Progesteron speelt een rol bij de vrouwelijke vruchtbaarheid. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer dit hormoon ineens wegvalt, dat jouw cyclus door de war raakt. Ook speelt Progesteron een flinke rol op je stemming. Het stimuleert namelijk de productie van lichaamseigen opiaten in de hersenen. Deze werken pijnstillend en brengen in evenwicht. Wanneer je geen of te weinig Progesteron in je lichaam hebt na het verwijderen van de Mirena, raak je in een zogenaamde Mirenacrash. Je kan tijdens een Mirenacrash last krijgen van angst, depressie, verdriet, moodswings, acné, vermoeidheid, griep achtige symptomen, opgeblazen gevoel, misselijkheid, overgeven, zere borsten en je cyclus kan zeer onregelmatig zijn. 
Dit wil ik zo veel mogelijk voorkomen en daarom begin ik nu al mijn hormonen meer in balans te brengen, om zo een stevige basis te leggen voor als ik mijn Mirena laat verwijderen. Hopelijk kom ik de crash dan zo soepel mogelijk door.  

De Mirenacrash is in principe niet gevaarlijk, tenzij je er zó down door wordt dat je suïcidale gedachten krijgt. Bereid jezelf hier op voor en trek op tijd aan de bel! Weet dat het ook weer voorbij gaat en blijf goed voor jezelf zorgen. 

Sidenote: sommige vrouwen zullen de crash heftiger ervaren dan anderen, ieder lichaam is anders! Aangezien ik al vanaf mijn 15e hormonale anticonceptie gebruik, bereid ik mezelf voor op het ergste.

En nu aan de slag! De Mirena-Detox 

Ik probeer zo veel mogelijk simpele, praktische oplossingen te gebruiken. Nou wil Ik graag een normale hormoonhuishouding, maar het moet wel leefbaar blijven. Ik zit er niet op te wachten om 20 pillen op een dag te moeten slikken en honderden euro’s aan sapkuurtjes uit te geven. 

Gezonde voeding 

Uiteindelijk begint alles wat er in je lichaam gebeurt, bij wat je in je lichaam stopt. De komende tijd doe ik daarom mijn best om zo gezond mogelijk te eten, oftewel:  

  • Minimaal 300 gram groente per dag 
  • Dagelijks 2 stuks fruit 
  • Regelmatig yoghurt en andere gefermenteerde producten eten. Ook goed voor de stoelgang 
  • Geen pakjes en zakjes meer. Deed ik al weinig, maar we gaan nu nog een stapje verder 
  • Een goede vervanger zoeken voor tarweproducten. Ik weet niet zeker of ik hier gevoelig voor ben, maar ik lees en hoor aan alle kanten dat het geen kwaad kan om eens een tijdje flink te minderen. 
  • Zo min mogelijk suiker gebruiken 
  • Gezonde vetten eten.  
  • Minimaal 2,5 liter water per dag drinken 

Supplementen 

In principe zou je al je vitamines en mineralen uit je voeding moeten kunnen halen, maar om mijn lichaam een extra boost te geven en de mirenacrash zo makkelijk mogelijk te maken, slik ik tóch een aantal supplementen.

Magnesium 

Magnesium helpt je rustiger te maken en stresssymptomen te verminderen. Daardoor helpt het je ook beter slapen, wat een van de eerste stappen naar een gezonde hormoonhuishouding is. Doordat je minder stress ervaart verbruikt je lichaam minder vitaminen en mineralen, zodat deze levels beter op peil blijven. 
Ik slik al een tijdje af en aan magnesium, vooral in tijden dat ik stress ervaar. Ik merk dat ik er echt rustiger door word, dus ik ben van plan om dit zeker nog een half jaar bij te slikken. Het kan namelijk een halfjaar tot een jaar duren voordat kunstmatige hormonen uit het lichaam zijn. 
Ik slik gewoon de magnesium van het Kruidvat

Pro-biotica 

Ik had al een tijd last van een rommelige buik, steeds opgeblazen, buikpijn, voedsel niet goed verteerd, alles! Daarom ben ik met deze pro-biotica begonnen. Ik kan namelijk wel allemaal goede dingen eten, maar als mijn lichaam dit niet goed kan verteren, dan schiet het natuurlijk niet op. Door de pro-biotica heb ik minder last van mijn darmen, maar het is nog niet helemaal goed. Hopelijk helpt het stoppen met de mirena. Fingers crossed! 
Ik ben in mei begonnen met de pro-biotica en ben van plan het te blijven slikken tot eind juni (als alle twee de potjes die ik kocht op zijn, haha). Daarna stop ik er mee en kijk ik wat mijn lichaam doet. 
Ik slik deze Pre- en Probiotica van Lucovitaal. Hou vooral ook de aanbiedingen in de gate, een potje van 30 pillen kost namelijk €19,95.

Vitamine B-complex 

Doordat ik overwegend vegetarisch/veganistisch eet, heb ik het gevoel niet voldoende vitamine B binnen te krijgen. Vitamine B heeft een positieve invloed op de volgende aspecten van je lichaam: 

  • Vermoeidheid 
  • Weerstand 
  • Het geheugen en concentratievermogen 
  • Energiestofwisseling 
  • Het haar 
  • Gezichtsvermogen 
  • Regulering van de hormonale activiteit (Bingo!!)

Zink 

Ik zit nog in twijfel of ik zink bij zal gaan slikken. Doordat ik een koperspiraal neem, kan het kopergehalte in mijn lichaam verhogen met nare bijwerkingen als gevolg. Zink zorgt er voor dat de negatieve bijwerkingen van het koper in evenwicht worden gebracht. De bijwerkingen van een koperoverschot zijn vergelijkbaar met die van de mirenacrash. Om het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken kan een beetje extra zink dus geen kwaad, maar pas vanaf het moment dat ik mezelf raar/naar begin te voelen. Op de website van T-safe wordt het bijslikken van zink als tip gegeven wanneer vrouwen zich vervelend beginnen te voelen door het koperspiraal. 

Ik ben niet van plan om al deze supplementen lange tijd te blijven slikken, maar wil mijn lichaam voor nu wel zo veel mogelijk ondersteunen.  

Adaptogenen toevoegen aan mijn eten 

Adaptogenen zijn kruiden die hun functie kunnen aanpassen aan de specifieke behoefte van het lichaam. De naam komt van het Engelse ‘To adapt’, wat aanpassen betekent. Lekker origineel wel 😉 . Wanneer je bijvoorbeeld stress ervaart, zal de balans tussen je hormonen worden verstoort. Dit wordt door de adaptogenen opgemerkt en zij zullen er dan voor zorgen dat het stresshormoon wordt verminderd en je goede hormonen terug in balans komen. 
Binnenkort een uitgebreid artikel over adaptogenen, vandaag alleen degene die ik ga gebruiken: Maca-poeder. 

Ik ga dagelijks een theelepel Maca-poeder door mijn yoghurt doen, ik moet het alleen nog even in de winkel zien te vinden. Maca staat er namelijk specifiek om bekend dat het goed helpt hormonen terug in balans te brengen.

Stress reduceren 

Stress is een killer! Het verbruikt al je vitamines en mineralen op, waardoor deze niet meer als bouwstenen voor je lichaam gebruikt kunnen worden. Wanneer je lichaam stress ervaart, zit je in een fight or flight modus. Gevolg hiervan is dat je lichaam niet kan herstellen, daar heeft het even geen tijd voor, want het staat op scherp. Er is iets aan de hand en daar moet op gereageerd kunnen worden! 

Sinds het begin van dit jaar heb ik af en aan gemediteerd. Ik merk wel echt dat ik mezelf hierdoor rustiger voel. Ik blijf daarom dagelijks 10 minuten mediteren, om mijn stress-levels omlaag te brengen. Ook probeer ik gedurende de dag steeds momentjes mindful te zijn. Door even te genieten van de warme zon op mijn huid, de frisse lucht, of gewoon een minuutje te letten op mijn ademhaling en hartslag. Dit heeft me geholpen om bijvoorbeeld minder gestrest te zijn in het verkeer. 

Edelstenen

Ik zou mezelf niet zijn als ik geen edelstenen gebruikte om mijn hormonen in balans te brengen.

Jade

Een tijd geleden schreef ik al over het yoni-ei. Een eitje van jade dat gebruikt kan worden om harmonie te bevorderen in de geslachtsorganen. Het yoni-ei gebruik je officieel inwendig (in de vagina dus) maar ik ben van plan om regelmatig meditaties te doen waarbij ik het ei op mijn buik leg.
Jade helpt verschillende systemen in het lichaam in balans te brengen. Het yoni-ei, speciaal voor de vrouwelijke seksualiteit, lijkt me daarom een nuttige steen om mijn oestrogeen en progesteron terug in balans te krijgen.

Andere edelstenen

Volgens edelstenenenmineralen.nl zijn de volgende edelstenen ook nuttig om het hormoonstelsel terug in balans te brengen. Jade staat hier niet specifiek benoemd, maar gelukkig werken edelstenen ook heel goed met intenties 😉
AquamarijnBlauwe saffierCarneoolDiopsietGoudtopaasMaansteenMalachietPetalietPietersietRobijnRobijn in soisietSchalenblendeThulietVuuragaatZinkietZoisiet

Heb jij een Mirena gehad?

Heb jij een hormoonspiraal gehad? En hoe is de mirenacrash bij jou verlopen? Om eerlijk te zijn maken alle verhalen op internet me een beetje bang, haha *zenuwachtig lachje*.
Heb jij nog fantastische tips om een onbalans in hormonen te verbeteren? Deel het in de comments!

Ik wil vanaf nu ieder bericht eindigen met een positieve affirmatie, dus bij deze: Jij kunt alles aan!
Liefs, Mariska

Bronnen 

https://herbologie.nl/werking-van-adaptogenen/

https://www.optimalegezondheid.com/de-11-gezondheidsvoordelen-van-maca/

7 reacties

  • Lieke

    Hoi Mariska,

    Ik lees je verhaal over de mirena crash, wel degelijk dat ik deze gehad heb als ik het zo lees. Eind mei 2020 mirena laten verwijderen en een 4 tal weken later begonnen bij mij klachten op te treden.. Ik sliep niet meer goed, had geen eetlust meer, had elke ochtend last van paniek aanvallen, heel mijn lichaam was gespannen, moest uiteindelijk telkens overgeven van de spanning. Totdat ik bijna niet meer kon functioneren en alleen nog maar plat wilde liggen. Ik had echt nergens energie voor. Deze klachten waren vooral in de ochtend aanwezig en in de loop van de dag ging het dan weer beter.. totdat het de volgende ochtend weer opnieuw begon. Het is bij mij zo ver gegaan dat ik me echt depressief voelde en antidepressiva ben gaan slikken. Door het gebruik daar van waren mijn klachten zo goed als weg.

    Nu ben ik sinds kort zwanger en ik merk dat de klachten in lichte mate terug beginnen te komen. Waarschijnlijk ben ik dus heel gevoelig in de verandering van hormonen.

    Heb jij misschien nog tips voor mij!

    Groetjes Lieke

    • mariska3105

      Hi Lieke,
      Allereerst gefeliciteerd met de zwangerschap!
      Wat vervelend dat je zo’n last van hormoonschommelingen hebt.
      Andere tips dan die ik hier genoemd heb, heb ik helaas niet. Sowieso vind ik het tricky om tips te geven vanwege je zwangerschap en eventuele effecten op de kleine.
      Ik raad je aan om dit probleem met je huisarts/verloskundige te bespreken. Zij kunnen je hormonen meten om te onderzoeken waar het mis gaat.

      Liefs, Mariska

        • mariska3105

          Hi Kristianne,
          Heel veel succes met het laten verwijderen!
          Ik denk dat het goed moet komen zolang je goed voor jezelf zorgt. Gezond eten, uitkijken met junkfood en alcohol en jezelf er bewust van zijn dat negatieve gevoelens kunnen voorkomen, maar dat ze ook weer overgaan.
          Pas goed op jezelf!

          Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0