Uncategorized

Zo verbeter je je money-mindset om rijk te worden

Laatst deelde ik al kort het verhaal over hoe ik mijn money-mindset heb verbeterd, om zo mijn financiën te verbeteren. Vandaag deel ik tips om jouw spirituele band met geld te verbeteren. Ik zou geen hippie zijn als ik niet over het spirituele begon 😉 . Want zeg nou zelf: waarom zou geld jouw vriend willen worden, als je er alleen maar over klaagt?

Wat is jouw money-mindset?

Belangrijk is om eerst te bedenken wat jouw huidige money-mindset is. Wat denk je als je aan geld denkt? Hoe werd er in jouw familie gedacht over geld? Schrijf al je gedachten op. Denk aan dingen als: Ik heb geld nodig om gelukkig te zijn. Rijke mensen zijn snobs. Er werd in mijn gezin altijd ruzie gemaakt over geld, dus ik kan het maar beter niet hebben. Ik moet keihard werken om geld te verdienen. Het is moeilijk om aan geld te komen. Het geld vliegt er met de zelfde gang weer uit.

Is geld vies?

Als jij denkt aan een rijk iemand, waar denk je dan aan? Misschien Dagobert Duck, die al zijn geld voor zichzelf houdt en niemand er in mee laat delen. Of oliesjeiks die van gekheid niet meer weten wat ze moeten en een bedreigde diersoort kopen, puur voor hun eigen plezier. Ik dacht zelf altijd aan zakenmensen die zó in hun werk zitten dat ze geen tijd meer hebben voor familie, vrienden en leuke dingen doen. Op die manier wil je toch niet rijk worden?

Opdracht:

Pak het lijstje met al je negatieve gedachten over geld er weer bij. Neem ook een nieuw vel papier en schrijf voor iedere negatieve gedachte de positieve tegenhanger op het nieuwe vel. Je hoeft deze positieve gedachten nog niet te geloven, alleen op te schrijven.

Klaar? Hang dit positieve lijstje op een plaats waar je hem vaak gaat zien. Bijvoorbeeld op je spiegel, op je kledingkast, of iets subtieler: aan de binnenkant van je badkamerkastje. Iedere keer dat je dit lijstje ziet lees je hem door en herschrijf je als het ware jouw negatieve gedachten.

Geld als instrument

Eigenlijk is geld niet meer dan een instrument om de zaken te doen en krijgen die je wilt. Het is aan jou om te bepalen hoe je het inzet. Geld is niet hetgeen dat mensen snobs maakt, het is hun opvoeding. En het is heus niet zo dat alleen arme mensen een fijne, hechte familie hebben, een rijke familie kan net zo hecht zijn. Dat heeft niets met de hoeveelheid geld te maken.

Net zoals een instrument, kun je geld ook leren bespelen. De een maakt prachtige klassieke muziek, de ander keiharde rock. Het is maar net wat je zelf wilt en waar jouw voorkeur naar uitgaat. Maar, net zoals het bespelen van instrumenten, komt jouw money-mindset ook niet zomaar uit de lucht vallen. Je zal er actief mee aan de slag moeten om geld te leren bespelen.

Toegegeven, mensen van rijke afkomst zullen minder moeite hebben met een positieve money-mindset, net zoals mensen die op jonge leeftijd zijn begonnen makkelijker de piano zullen spelen. Maar dat betekent niet dat je op latere leeftijd reddeloos verloren bent en nooit meer kunt leren spelen ;).

Word vrienden met geld

Zie geld als een aparte entiteit. Of een persoon als dat het makkelijker maakt. Wees aardig tegen het geld dat je hebt, in plaats van telkens te klagen dat het niet voldoende is. Zou jij graag bij iemand willen zijn die telkens klaagt dat je niet goed genoeg bent? Natuurlijk niet!

Bedenk dat je ook hele mooie dingen kunt doen met geld. Geld hoeft niet vies te zijn! Denk aan de rijke mensen die miljoenen investeren in duurzame bedrijven en goede doelen. Wat voor goede dingen zou jij zelf met je rijkdom kunnen gaan doen?

Trick yourself into thinking you’re rich

Wat mij ontzettend veel heeft geholpen is een studie-lening aangaan, omdat ik hierdoor rust in mijn hoofd kreeg. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat een lening het meest dramatische is wat je kunt doen en dat je koste wat kost niet mag lenen. Maar toen ik op een gegeven moment mijn zorgverzekering niet meer kon betalen en drie maanden achterliep met mijn bijdrage aan de huur trok ik het niet meer. Ik nam die studielening en het was de beste beslissing ooit! Hierdoor had ik eindelijk de rust om een beter betalende baan te vinden dan ik op dat moment had. Ik ging er meer op uit en dat leidde er toe dat ik langs het bedrijf liep waar ik nu werk. Nu verdien ik voldoende om mezelf weer te onderhouden en heb ik de lening weer stopgezet. Natuurlijk moet ik die weer terugbetalen, maar de rente is 0% en ik verwacht voldoende te gaan verdienen om die lening binnen een jaar weer af te lossen.

Toegegeven: deze tip is makkelijker voor studenten, maar het kan ook helpen om bijvoorbeeld voorlopig even zo veel mogelijk abonnementen stop te zetten, alleen tweedehands of helemaal geen kleding te kopen en met de huidige maatregelen houden we sowieso geld over wat we anders aan uitjes zouden uitgeven.

Laatste tip:

Niemand is gedoemd om arm te zijn. Er is meer dan genoeg voor iedereen en uiteindelijk is dat de mindset waarmee je naar alles in de wereld moet kijken. Nee, het is niet eerlijk dat we hier voedsel verspillen, terwijl er in andere landen mensen verhongeren. Maar dat is JUIST waarom wij, de positieve mensen moeten zorgen dat we rijk worden! Wij gaan het verschil maken! Geld is een instrument en als je het juist leert bespelen, kun je er prachtige dingen mee doen om de wereld een mooiere plaats te maken.

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0