Bewust leven,  Level up in life,  Persoonlijk,  Uncategorized

Level up in life ~ Level 1: Financiën

Zolang je jezelf zorgen maakt over je financiën, zal je je nooit écht kunnen concentreren op andere zaken. Daarom is het zaak om allereerst je geldzaken onder controle te krijgen, voordat je verder gaat met het upgraden van je leven. Vandaag deel ik hoe ik dat heb aangepakt.

Zo kreeg ik mijn financiën onder controle

Op de een of andere manier had ik vroeger nooit heel veel te besteden. Ik had altijd baantjes en kon leuke dingen doen met vrienden. Echter, waar zij zonder problemen een vakantie van €1000,- konden betalen moest ik een heel jaar serieus sparen. Ik kwam altijd wel rond, maar er bleef aan het einde van de maand niets over.

Mijn money-mindset

Zoals je misschien wel weet, geloof ik heel sterk in de Law of Attraction en datgene wat jij gelooft dat waar is, is ook datgene wat jij in je leven aantrekt. Ik denk dat mijn problemen voortkwamen uit mijn money-mindset. Doordat mijn ouders het financieel lastig hebben gehad toen ik jong was, heb ik het idee ontwikkeld dat geld lastig is om te krijgen en vast te houden.

Het omzetten van die mindset

Het duurde nog tot juli 2019 totdat ik mijn mindset echt kon veranderen. Ik zat toen op het allerlaagste punt dat ik financieel kon behalen en besloot dat het tijd was om een studielening aan te gaan.
Mijn ouders hebben mij vroeger geleerd dat lenen één van de slechtste dingen is die je kunt doen, waardoor ik het altijd afgehouden had. Maar ik zat in juli op het punt dat ik mijn zorgverzekering niet meer kon betalen, een achterstand had in mijn bijdrage aan de huur én ik had geld geleend van mijn vriend. Ohja, en ik had een afstudeerstage zonder vergoeding én een baan waar ik niet meer dan 4 uur per week kon werken.

Needless to say dat ik vrij diep in de shit zat. In overleg met mijn vriend besloot ik die studielening maar aan te gaan. De rente is 0% en over het terugbetalen kan ik 30 jaar doen, dus in principe leen ik geld van mijn toekomstige zelf zonder consequenties.

Eindelijk ademruimte

Die lening is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Het gaf me ademruimte en de rust die ik nodig had om te bedenken hoe ik uit mijn schulden ging komen. Ik kon weer slapen, werd weer vrolijker en mijn algehele kwaliteit van leven ging met sprongen vooruit.

Kort na mijn beslissing om een lening aan te gaan liep ik langs een slagerij met een briefje in het raam. Ik had al 4 jaar ervaring in een andere slagerij en ik wist dus dat ik het werk goed kon en leuk vond. Ik besloot een dag later naar binnen te stappen om te solliciteren en ik werk er nu al ruim een jaar met heel veel plezier drie dagen per week. Nu verdien ik genoeg om mezelf te onderhouden zonder de lening, heb spaargeld op de bank staan en ik heb nu een prima uitgangspositie om rustig te zoeken naar een baan in mijn eigen vakgebied.

Moraal van mijn verhaal:

Ik moest mezelf voor de gek houden om mijn money-mindset te veranderen. Door te doen alsof ik genoeg geld had (door als het ware geld van mezelf te lenen) kon ik mijn mindset veranderen van een tekort naar een overvloed. En vanaf dat moment is het geld binnen blijven stromen!

Zo neem je zelf de controle over je financiën:

Natuurlijk is het aangaan van een lening niet het enige dat ik gedaan heb om mijn financiën onder controle te krijgen. Dat was vooral het laatste zetje dat ik nodig had. Nu kan ik met trots zeggen dat ik mezelf volledig kan onderhouden!

1. Maak de balans op

Maak in Excel de balans op van je inkomsten en uitgaven. Zet bovenaan al je vaste inkomsten (loon/studielening) en vaste uitgaven. Het gaat hierbij om de dingen waar je écht niet omheen kunt, zoals huur, zorgverzekering en studiekosten. Zet daaronder al je abonnementen, zoals je telefoonrekening, Netflix, Spotify, bibliotheek, etc. Als laatste maak je een schatting van je variabele uitgaven, zoals boodschappen, benzine, kleding en uitjes. Kijk bijvoorbeeld wat je daar de afgelopen drie maanden gemiddeld aan hebt uitgegeven. In de Rabobank app kan dat heel gemakkelijk, maar als dat niet kan zal je de tijd moeten nemen om te rekenen.

2. Maak je balans kloppend

Je hebt nu een overzicht van waar jouw geld naartoe gaat. Dit geeft je de mogelijkheid om eens heel goed te bedenken waar je kunt besparen. Heb je bijvoorbeeld een lotto-abonnement, maar nog nooit iets gewonnen? Of is het vooral je zusje die jouw Netflix-account gebruikt inplaats van jij? Misschien geef je meer geld aan kleding uit dan je aanvankelijk dacht, of tellen al die Caramel Frappuccino’s hoger op dan je gedacht had. Zou het dan toch tijd zijn om te stoppen met roken?

Schrap net zolang totdat je onder de streep minimaal op 0 uitkomt. Het liefst nog iets verder, zodat je kunt beginnen met sparen. Misschien kom je, net zoals ik, tot de conclusie dat er structureel te weinig geld binnen komt. Bedenk dan een manier om meer geld te verdienen, bijvoorbeeld door meer te werken of tóch die studielening te nemen. In ieder geval totdat je weer op eigen benen kunt staan.

Op de website van Nibud staan ontzettend veel tips om je geldzaken op orde te krijgen. Ook staan er handige overzichten van hoe een normaal uitgavenpatroon er uit zou kunnen zien, bijvoorbeeld hoeveel geld de gemiddelde Nederlander uitgeeft aan boodschappen.

3. Doorzetten

Je weet nu wat je moet doen om je financiën op orde te krijgen, nu moet je het nog doorzetten. Het afzeggen van ongebruikte abonnementen is simpel, het afzeggen van avondjes uit met je vriendinnen is onwijs moeilijk.

Mijn tips om geld te besparen

Een ongebruikt abonnement stopzetten is simpel. Vaak is het online te regelen, maar soms zal je buiten je comfortzone moeten stappen en de telefoon oppakken. Bedenk wat er erger is: iedere maand €15,- in de put gooien, of 10 minuten bellen? Heb je echt telefoonangst, vraag dan of je moeder of een vriendin het abonnement wil afzeggen. Waarschijnlijk zijn ze trots dat jij je financiën onder controle probeert te krijgen en willen ze je graag helpen!

Avondjes uit met vriendinnen zijn natuurlijk heel erg leuk, maar uiteindelijk gaat het om de quality time die jullie doorbrengen. Als het echte vriendinnen zijn, zullen zij begrijpen dat je het nu even niet zo breed hebt. Stel voor om een filmavond te houden, of een American party bij één van jullie thuis.

Eigenlijk is de “crisis” waar we nu in zitten heel erg goed voor onze portemonnee: we konden een tijd niet uit, of uiteten, we hadden geen nieuwe kleding nodig want er was toch niets te doen en de vakantie gaat waarschijnlijk ook niet door. Reken uit hoeveel geld jij de afgelopen maanden hebt bespaard en zet dat op je spaarrekening!

Wat zijn jouw financiële tips?

Heb jij nog tips om je financiën onder controle te krijgen? Wat is jouw gouden tip? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

P.s. Heb je het eerste deel uit mijn level-up serie al gelezen? Klik hier om te lezen wat de eerste stap is als je meer uit het leven wilt halen.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0