Tips voor een goede nachtrust
Mijn nachtrust is heilig voor me. Toch lukt het me niet altijd om lekker te slapen. Door de jaren heen heb ik een aantal trucjes ontdekt die mij helpen om een stuk rustiger de nacht in te gaan en weer uit te komen. Benieuwd wat voor mij werkt? Lees dan gezellig mee 🙂
Allereerst, waarom is een goede nachtrust belangrijk?
Wanneer je slaapt, krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen. Zowel fysiek als mentaal. Je lichaam voert afvalstoffen af, en gedachten worden verwerkt.
Maar ook op spiritueel gebied gebeurt er van alles tijdens je slaap. Zo gaat je geest tijdens je slaap op reis en downloadt het ideeën, wijsheid en doe je zielswerk. Ook geeft het je spirit guides de kans om direct met je in contact te komen. Het is niet voor niets dat we betekenis hangen aan bepaalde dromen. Ik schreef hier eerder al over.
1. De standaard tips
Er zijn een aantal tips die je in ieder bericht over slaapproblemen tegenkomt, maar om mijn bericht zo compleet mogelijk te maken wil ik ze ook nog even snel benoemen. Komt ie:
- Geen caffeïne na 14:00 uur
- Genoeg water drinken
- Blauw licht vermeiden
- Zorg dat het niet te warm en benauwd is (ik slaap altijd met het raam open)
- Geen zware maaltijd vlak voor het slapen
- Zorg voor een avondroutine (mijn routine deel ik aan het eind)
2. Investeer in oordopjes
Ik woon in een drukke stad, in een groot gebouw, mijn vriend snurkt en ik slaap licht. Éen grote cocktail voor een slechte nachtrust. Het kopen van oordopjes vond ik altijd zo overdreven, ik moet toch gewoon zonder kunnen slapen? Oordopjes zijn voor oude, chagrijnige mensen.
Uiteindelijk kon ik het niet meer aan en haalde ik deze oordopjes van Alpine. Het bleek de beste €12,95 die ik ooit heb gespendeerd. De dopjes cancelen niet alle geluid, maar het maakt wel een heel groot verschil. Wanneer ik de dopjes draag kan ik namelijk mijn eigen ademhaling en hartslag horen, zodat ik mezelf daar op kan focussen in plaats van op de omgevingsgeluiden. Doordat harde geluiden gedempt worden schrik ik niet meer ‘s nachts wakker door ambulances, gesnurk of studenten op straat, maar ik hoor wel gewoon de wekker.
3. Stress verminderen
Als ik stress heb, ga ik daar ‘s nachts altijd lekker over nadenken. Ik probeer op zulke momenten altijd om actief aan een goede uitkomst te denken. Dromen over hoe de situatie in het meest ideale geval zou uitpakken. Bijvoorbeeld door te fantaseren hoe ik mezelf zou voelen als ik een goed cijfer voor een tentamen krijg. Hoe de last letterlijk van mijn schouders afvloeit. Ook helpt het me om overdag te mediteren. Hierdoor wordt mijn stresslevel overall een stuk lager. Mediteren zorgt er namelijk voor dat je minder in je gedachten gezogen wordt en makkelijker als buitenstaander naar je gedachten kan kijken. Dat maakt het weer makkelijker om in te zien dat datgene waar je nu over strest er over een paar maanden waarschijnlijk al niet meer toe doet. Waarschijnlijk gaat het niet eens gebeuren ;).
Als je veel gedachten vast hebt in je hoofd, schrijf ze dan voor het slapen gaan op. Op die manier ‘parkeer’ je je gedachten als het ware en is het makkelijker om ze los te laten.
4. Ontdek wat voor jou werkt
De één kan makkelijk ‘s avonds 3 koppen koffie drinken en slapen als een roos. De ander moet na de middag echt gaan uitkijken, omdat die zich anders gejaagd en gestrest voelt ‘s avonds. Ik ben er door trial and error achter gekomen dat ik bijvoorbeeld na 3 uur eigenlijk geen koffie meer moet drinken en ‘s avonds niet slaap na 1 glaasje wijn, maar wel na een hele fles. Hoewel ter discussie staat hoe hoog de kwaliteit van mijn slaap is na een fles wijn…
Hou een dagboekje bij en probeer patronen te ontdekken in de activiteiten die je overdag doet en de kwaliteit van je slaap. Zo kom je er achter wat wel of juist niet werkt voor jouw nachtrust.
5. Als het écht niet lukt om te slapen
Als het me echt niet lukt om in slaap te komen kom ik soms in een soort paniekmode waarbij ik heel erg moet huilen. Puur omdat ik zó moe ben, maar niet kan slapen. Wat dan het beste werkt is om maar gewoon uit bed te gaan en een paar bladzijden te lezen of een ASMR video te beluisteren. Video’s waarbij over een microfoon heen gekrabbeld wordt, of zachtjes met bepaalde voorwerpen getikt. Heerlijk vind ik dat, maar het moet natuurlijk wel je ding zijn. Als ASMR niet jouw ding is, kan je ook gewoon een rustige video opzetten. Denk bijvoorbeeld aan een filmpje van Bob Ross.
Probeer in ieder geval je gedachten even van het slapen, of alle gedachten in je hoofd af te halen door iets anders te doen.
Mijn avondroutine
Het ontwikkelen van een avondroutine is dé tip voor een goede nachtrust. Het stapsgewijs uitvoeren van handelingen creëert namelijk een soort Pavlov-effect, dat jouw lichaam in een slaapmodus zet.
- De eerste stap begint ruim voordat ik naar bed ga. Om 20:00 uur gaat mijn telefoon in de nachtmodus, wat inhoudt dat het blauwe licht geblokt wordt. Ook probeer ik mezelf voornamelijk op iets anders dan de televisie te richten, bijvoorbeeld door een boek te lezen of te borduren.
- Als ik heb gewerkt vind ik het fijn om ‘s avonds te douchen, meestal doe ik dat na het avondeten. Ik haal dan ook direct mijn mascara er vanaf en scrub mijn gezicht voorzichtig met een washandje.
- Vaak doe ik mijn lenzen ook al aan het begin van de avond uit, omdat mijn ogen na een lange dag lenzen dragen wat droog en vettig worden.
- ‘s Avonds wordt er altijd nog een flinke kop thee gedronken. De avond voelt niet ‘af’ als ik geen thee gehad heb. Ik ga altijd voor een kruidenthee, omdat daar geen cafeïne in zit.
- Als ik dan écht naar bed ga, begint de eigenlijke routine. Ik haal indien nodig mijn make-up er van af en was mijn gezicht met water en een washandje. Ik gebruik al jaren deze dagcrème van de Holland&Barrett.
- Daarna poets ik mijn tanden. Mijn vriend poetst nooit ‘s avonds zijn tanden (ik krijg het er ook echt met geen mogelijkheid in), maar ik voel mezelf heel vies als ik met ongepoetste tanden naar bed ga.
- Als laatste vlecht ik mijn haren. Slapen met los haar is onmogelijk met de lengte die ik nu heb. Mijn haar zit dan steeds voor mijn gezicht, of ik lig er op. Belangrijke stap dus!
- Dan is de routine eigenlijk wel klaar en ga ik lekker in bed liggen. Ik lees meestal nog een paar bladzijden en kruip dan lekker tegen mijn vriend aan waar ik blijf liggen tot ik moet plassen. Ik ga voor de laatste keer naar het toilet voordat ik in slaap val.
Zoals je ziet is mijn avondroutine super basic, maar hij helpt me wel echt om in een avondmodus te komen. Zo ben ik soms na een avond stappen in eerste instantie te lui om nog een keer tanden te poetsen, maar ga er dan later toch weer uit om het nog even snel te doen. Ook voel ik mezelf direct meer moe worden als ik mijn lenzen uit doe.
Heb jij nog tips om een goede nachtrust te garanderen?
Eén reactie
Pingback: