Bewust leven,  Gezondheid,  Uncategorized

Herbruikbare menstruatie producten

Maart staat voor mij in het teken van herbruikbare menstruatie producten. Daarom deel ik vandaag een aantal verschillende soorten herbruikbare menstruatieproducten met jullie. Je menstruatie is dan niet altijd even fijn, maar kan wel een stuk minder ongemakkelijk dan we het onszelf vaak maken!
De bekendste vormen van herbruikbare menstruatieproducten zijn de menstruatiecup en wasbaar maandverband, maar heb je ook al eens van menstruatieondergoed en wasbare tampons gehoord?

Menstruatiecup

De menstruatiecup ken je waarschijnlijk al van verschillende van mijn posts. Ze beginnen steeds bekender te worden en zijn nu zelfs bij Kruidvat in de winkels te koop! De menstruatiecup is mijn go-to menstruatieproduct, omdat het zo makkelijk in gebruik is! Je kunt hem lang inhouden, zonder gevaar voor Toxic Shock Syndrome. Ook bespaar je veel afval en is de menstruatiecup schoner dan een tampon, omdat je je cup (als het goed is) regelmatig uitkookt en tampons niet steriel zijn.

Een menstruatiecup gebruik je door hem dubbel te vouwen en in te brengen. In je vagina gaat de cup open, trekt vacuüm en verzamelt het bloed. Eens in de zoveel uur leeg je de cup en breng je hem weer in. Aan het einde van je menstruatie kook je de cup een keer uit en je bergt hem op voor de volgende maand.
Met een menstruatiecup moet je even oefenen, maar zodra je de draai te pakken hebt wil je nooit meer iets anders.

Verkooppunten

Er zijn heel veel verschillende menstruatiecups te vinden, maar dit zijn er een aantal met linkjes naar de website waar je ze kunt krijgen:

  • Op bol.com zijn heel veel verschillende soorten menstruatiecups te krijgen. Met prijzen variërend van €10,- tot €30,-. Er is dus altijd een cup die bij je past.
  • Menstruatiecup.nl is ook zo’n verzamelsite van verschillende cups. Ze geven handige uitleg en hulp bij het kiezen van jouw perfecte cup.
  • De enige fysieke winkel waarvan ik weet dat ze menstruatiecups verkopen is de Kruidvat. Hier wordt de Organicup verkocht.

Wasbaar maandverband

Het duurzame en veel fijnere broertje van normaal maandverband. Wasbaar maandverband gebruik ik nu pas voor de tweede maand, maar ik ben al helemaal om! De leuke printjes en het feit dat wasbaar maandverband niet broeit maakt dat het veel lekkerder is om te gebruiken dan normaal maandverband.

Wasbaar maandverband is van een katoenen stof met een laagje PUL aan de achterkant om doorlekken te voorkomen. Je maakt het door middel van een drukknoopje vast in je onderbroek. Je verzamelt alle gebruikte maandverbandjes, laat ze een paar uur in koud water weken en wast ze aan het einde van je menstruatie. Dan ruim je ze op voor de volgende maand.

Het voordeel van wasbaar maandverband is dus dat het er gezellig uit ziet, niet broeit en heel makkelijk in gebruik is. Een nadeel is dat het drukknoopje op de fiets oncomfortabel is en dat je er rekening mee moet houden dat ze gewassen moeten worden.
Toch heb ik liever een drukknoop tussen mijn benen dan die vervelend plakkende vleugels van wegwerp maandverband dat altijd aan je been of haren gaat plakken.

Verkooppunten

Helaas ken ik geen enkele winkel die wasbaar maandverband verkoopt. Misschien een klein business ideetje. Het lijkt mij namelijk heel fijn om de verbandjes in het echt te kunnen bekijken, zodat je een goed idee krijgt welke materialen fijn voelen en hoe groot en dik ze precies zijn.
Gelukkig zijn er veel online winkels:

  • Op Etsy.com worden wasbare maandverbanden aangeboden, veelal ethisch en handgemaakt van duurzame stoffen. Deze link gaat naar een etsystore waar ik recentelijk mijn verbandjes heb gekocht.
  • Ook op bol.com bieden verschillende merken hun maandverband aan.
  • Lanaluna verkoopt naast maandverband nog veel meer wasbare alternatieven

Menstruatie-ondergoed

Een onderbroek waar je niet nog apart een maandverband in hoeft te stoppen. Je bent ongesteld, maar hoeft niets in te brengen en hebt geen maandverband dat kan verschuiven. Klinkt als een uitkomst en het kan met menstruatieondergoed. In het kruis van deze onderbroeken zit een absorberend gedeelte met een PUL-laagje dat het bloed opvangt en zorgt dat je niet doorlekt. Dit ondergoed zou ik niet tijdens de eerste, zware dagen van je menstruatie gebruiken. Eerder als extra zekerheid in combinatie met een menstruatiecup, of tijdens de laatste dagen als je alleen nog wat spotting hebt maar wel weer verder wilt met je leven.
Hier heb ik helaas nog geen ervaring mee, maar als het zo ver is zijn jullie de eersten die het horen!

Verkooppunten

  • THINX is waarschijnlijk het meest bekende merk van menstruatieondergoed.
  • Katoenenko verkoopt op dit moment 2 soorten menstruatieonderbroekjes.

Wasbare tampons

Naast wasbaar maandverband, zijn er ook wasbare tampons. Een soort klein wasbaar maandverbandje dat je oprolt en vervolgens inbrengt als een tampon. Ze zien er kleiner uit dan een menstruatiecup en daardoor iets minder intimiderend. Als je bij een menstruatiecup steeds doorlekt, maar wel graag herbruikbare producten wilt gebruiken, dan kunnen wasbare tampons een uitkomst bieden.
Ook hier heb ik (nog) geen ervaring mee, maar deel vooral jouw ervaring in de comments!

Verkooppunten

Zoals je ziet is het helemaal niet zo moeilijk om een van de meest vervuilende periodes van de maand te verduurzamen. Het is een kleine investering, maar daarna hoef je nooit meer tampons en/of maandverband te kopen! Ook zul je nooit meer zonder zitten, ook wat waard! Het vraagt alleen een klein beetje planning wat wassen betreft, maar voor mij valt dat in het niet bij de voordelen die herbruikbare menstruatieproducten met zich meebrengen!

Liefs, Mariska

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0