Bewust leven,  Gezondheid,  Uncategorized

Puur koken met echte ingrediënten ~ 3 redenen

Rizzi Group | Pure groceries for a healthy life

Sinds ik in maart ben gaan samenwonen heb ik bijna geen pakjes en zakjes meer gebruikt tijdens het koken. Ik vind het belangrijk om puur te koken met echte ingrediënten. De “makkelijke” zakjes bevatten vaak veel meer zout en suiker dan eigenlijk nodig is en om heel eerlijk te zijn vind ik echte kruiden vaak nog lekkerder ook. Daarom deel ik vandaag 3 redenen om puur te koken. Want geloof me, ik heb ook niet altijd zin om te koken.

1. Weet waarom je het doet.

Puur koken omdat iedereen zegt dat het gezonder is, werkt niet. Je moet intrinsieke motivatie hebben, anders ga je toch voor de makkelijkste weg kiezen. Hoewel een pakje lang niet altijd de makkelijkste weg is, maar daar komen we zo op terug.

De reden dat ik puur kook, is omdat ik het belangrijk vind om te weten wat er in mijn voedsel gaat. Ik heb helemaal geen emulgator of dextrose nodig in mijn nasi! Daar wordt het niet lekkerder op en laat mij alleen maar slecht voelen over mezelf.
Puur koken geeft me een gevoel van macht. Ik zorg dat ik producten met hoge vibraties gebruik: verse groente en pure kruiden.
Daarnaast vind ik het ook nog eens lekkerder wanneer ik zelf kook, dan wanneer ik een pakje gebruik. Op de een of andere manier geven pure kruiden een veel sterkere smaak af. De laatste keer dat ik een pakje gebruikte heb ik daarom evengoed nog een hoop pure kruiden toegevoegd.

Als laatste hebben pure ingrediënten meestal minder plastic dan de kant en klaar maaltijden en pakjes/zakjes. Puur koken is dus goed voor je lichaam én goed voor de natuur.

2. Pure ingrediënten zijn lekkerder

Een tip om je intrinsieke motivatie te versterken: Pure ingrediënten zijn een stuk lekkerder dan een kant en klaar maaltijd van de supermarkt. Wanneer je zelf kookt, kies je precies die kruiden uit die jij lekker vindt. Hou je niet van koriander? Dan laat je het er uit. Hou je erg van basilicum? Dan doe je daar een schepje extra van.
Het zelfde geldt voor groente. Zorg dat je je groentjes binnen krijgt, je moeder zei het niet voor niets! Ik eet bijvoorbeeld dagelijks minimaal 300 gram groente en 2 stuks fruit. Groente geeft je de vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om zich goed te voelen. Zonder voel je je leeg, naar, slecht en ben je sneller geneigd om ‘comfort food’ te pakken. Terwijl je je daardoor alleen maar slechter gaat voelen. Doorbreek die cirkel, neem een lekkere, sappige, rijpe peer in plaats van winegums. Verwen jezelf op zaterdag met een zelfgemaakte lasagne in plaats van de kant en klaar variant.

3. Puur koken is makkelijker

Inderdaad. Ondanks wat iedereen altijd zegt, vind ik puur koken een stuk makkelijker dan een pakje te moeten volgen. Je moet verplicht groentes gebruiken die misschien helemaal niet zo lekker vindt of moeilijk te vinden zijn en je zit vast aan allerlei handelingen. Ik ben nooit goed geweest in het volgen van recepten en heb daardoor menig avondmaal verpest, omdat ik zelf ingrediënten ging toevoegen of weglaten. Ik ben meer het type dat een recept opzoekt, de aspecten er uit haalt die mij aanstaan en er dan een nieuw, eigen recept van maak.

Om het mezelf makkelijk te maken, heb ik een paar go-to recepten waarvan ik precies weet hoe ik ze maken moet en waarvan ik de “pakjesvariant” niet eens lekker vind. Verder zorg ik dat ik altijd de kruiden in huis heb die ik vaak gebruik (Tijm, basilicum, peper, paprika, kurkuma) en ik heb altijd een paar blikjes bonen en wat groente. Daarnaast probeer ik altijd wat groente in de vriezer te hebben, zoals spinazie en zelfgesneden ui, prei, paprika, net wat ik nog over had eigenlijk.

Zelf koken hoeft niet moeilijk te zijn, maar vergt een klein beetje planning. Je zal in het begin wat recepten moeten opzoeken, maar zodra je langer bezig bent ken je die binnen no-time uit je hoofd.
Weet je dat je op bepaalde dagen weinig tijd hebt, maak dan in het weekend je kruidenmengsels en snij je groentes alvast, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Hup, alles bij elkaar in de pan en gaan.

Toegegeven, een pizza laten bezorgen is wél makkelijker dan zelf koken en ja, op zondag doe ik dat ook wel eens. Mijn punt is dat het vinden van een balans tussen pakjes en puur helemaal niet zo lastig is en je op de lange termijn een stuk gelukkiger zal maken.

En zo simpel kan het dus zijn.

Kook jij puur of met pakjes en zakjes of zelfs kant en klaar? Binnenkort zal ik een paar van mijn go-to recepten delen, zodat je daar inspiratie uit op kunt doen. Alle recepten zijn binnen 30 minuten te maken en als je slim bent kun je een deel van het voorwerk al van tevoren doen.

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0