Bewust leven,  Persoonlijk,  Uncategorized

3 Manieren om een positieve impact te maken

Als je op mijn blog beland bent, wil je waarschijnlijk een positieve impact maken op de wereld. Je doucht kort en koud, koopt alleen ´naakte´ groente en je pakt vaker de fiets dan de auto. Maar er is zo veel meer wat je kunt doen en waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Maakt het laten staan van de auto écht zo veel impact dat het de moeite waard is? Of kunnen we ons beter focussen op een van de volgende onderwerpen?

Ja, je hoorde het goed: ik ben sceptisch over het laten staan van de auto en het verminderen van vliegreizen. Ik ben namelijk van mening dat we dingen kunnen ondernemen die veel meer impact maken. Daarnaast heb ik een tijdje geleden deze video van Spirit Science gezien, over de opwarming van de aarde.
En begrijp me niet verkeerd, ik geloof echt wel in de opwarming van de aarde en dat we die moeten voorkomen! Ik denk alleen dat er betere manieren zijn dan 1 dag in de week de fiets pakken in plaats van de auto.

Grote bedrijven hebben grote impact

In dit rapport uit 2017 is te lezen dat 100 bedrijven verantwoordelijk zijn voor 71% van de wereldwijde broeikasgassen! Ik denk dat jouw tripje met de auto van 2 uur in vergelijking daarmee bijna in het niet valt. En natuurlijk heeft de wereld al het goede nodig dat je kunt doen, maar ik geloof dat er betere manieren zijn. Namelijk door met jouw geld op duurzame bedrijven te stemmen, in plaats van op de vervuilers.

Zie je geld als stembiljet

Iedere keer dat jij een shirtje van €5,- bij een grote kledingketen koopt, zeg je eigenlijk: “Ik vind het goed dat jullie mensen uitbuiten voor mijn kleding. Ik vind het prima dat jullie fast fashion ontwerpen die gemaakt is om slechts twee weken mee te gaan en daarna op de vuilnishoop te belanden.” Iedere keer dat je een stuk goedkoop vlees koopt, zeg je met die aankoop dingen als: “Ga door met dierenleed!” en “Het hoeft niet lekker te zijn, als het maar veel is!”

Door jouw geld als stembiljet te zien, ga je er bewuster mee om. Gebruik jouw geld om te stemmen op duurzame kleding. Stem op hergebruik door bij tweedehandswinkels te kopen. Stem op biologisch vlees van lokale afkomst, of stem helemaal niet op vlees maar op biologische groente.
Ik heb jaren bij een slagerij gewerkt en kom van een boerderij, dus ik zal de laatste zijn die het eten van vlees helemaal afkeurt. Maar zorg dat je weet waar jouw biefstukje vandaan komt. Zorg dat je niet de negatieve vibraties van mishandelde dieren in je lijf stopt. Draag niet de negatieve vibraties van uitgehongerde kinderhandjes in de vorm van goedkope hemdjes, alleen maar om “fashionable” te zijn. Zeg nou eerlijk: onderbetaalde vrouwen met slechte werkomstandigheden, hoe fasionable is dat?

Dus koop wat minder kleding, en wanneer iemand je een compliment geeft over je truitje zeg dan: “Dankjewel, ik heb het bij een eerlijk kledingmerk gekocht, omdat ik vind dat mensen een normaal loon en goede werkomstandigheden verdienen!”
Kijk voor mijn duurzame tips eens op deze pagina. Ik update hem regelmatig, dus het is de moeite waard om af en toe te checken.

Steun lokale initiatieven

Niets is zo leuk als direct zien hoe jouw keuzes impact hebben. Dat doe je door lokale initiatieven te steunen. Word bijvoorbeeld een voedselbank voor bijen en zie hoe jouw buurt bloemrijker wordt en dat er meer vlinders en bijen rondvliegen. Of organiseer een kledingruil-avond. Doneer biologische groenten (in blik) aan de voedselbank of neem eens wat biologisch fruit mee voor de dakloze die trouw iedere dag voor de supermarkt staat met zijn/haar krantje.
Ik doneer bijvoorbeeld veel liever aan een lokale stichting, zoals een dierenasiel in de buurt, dan aan een groot initiatief zoals het WWF. Natuurlijk is het WWF nodig, maar er zijn al zó veel mensen die hen steunen dat ik liever een lokale stichting steun. Zij kunnen mijn geld veel harder gebruiken.
Kijk eens op nudge.nl. Daar staan veel leuke projecten door heel Nederland.

Word geen boze activist

Als er iets is waar ik een hekel aan heb, dan zijn het boze activisten. Van die mensen die overal tegenaan willen schoppen en jou een slecht gevoel aanpraten als je een plastic tasje gebruikt of je bedreigen als je een stuk vlees eet. Alsjeblieft, word geen boze activist. Hou het gezellig in de wereld en geef in plaats van mensen te shamen het goede voorbeeld. Draag jouw katoenen, biologische tas met trots, maar dring anderen jouw mening niet op. Zaai liefde in plaats van angst.
Dat jij al zo ver bent in jouw reis naar een beter leven, betekent niet dat iedereen daar al aan toe is. Misschien vanwege de opvoeding, misschien vanwege een gebrek aan geld. Door boos te zijn, zorg je alleen maar dat mensen een grotere hekel krijgen aan- of bang worden voor- de community waar jij zo trots op bent.

Laat zien dat wij ook gewoon mensen zijn. Draag liefde uit en zorg er op die manier voor dat anderen graag lid willen worden van jouw community, omdat ze dat zelf willen. Intrinsieke motivatie heeft nog altijd de grootste impact.

Heb jij tips om een grotere, positieve impact op de wereld te maken? Deel ze in de comments!

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0