Persoonlijk,  Uncategorized

5 Dingen die ik heb geleerd na 1,5 jaar samenwonen

Uit huis gaan op zich is al een hele stap, kun je nagaan als je daarbij ook nog eens gaat samenwonen! Vandaag deel ik 5 dingen die ik heb geleerd tijdens de afgelopen 1,5 jaar. Het waren wijze lessen 😉

1. Loslaten

Leuk of niet, ieder persoon heeft zijn eigen eigenaardigheden. En wanneer je gaat samenwonen komen deze sowieso een keer tot uiting. Zo vind ik het belangrijk dat de was netjes opgevouwen is. Mijn vriend scheelt het minder dan niets. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om dagelijks een blokje om te gaan, vriendlief kan prima drie dagen achter elkaar binnen zitten.

Maar ik heb ook minpunten hoor! Zo laat ik mijn troep overal slingeren, tot zijn ongenoegen. Ook kan ik prima in een rommelig huis zitten, terwijl hij daar zenuwachtig van wordt.

Na anderhalf jaar hebben we geleerd om ons eigen plan te trekken en elkaars “minpunten” los te laten.

2. Waarderen van de kleine dingen

Ik zei het net al: ik vind het heel belangrijk dat de was netjes is opgevouwen. Dat is er vroeger door mijn moeder ingestampt. Mijn vriend vouwt op de een of andere manier nooit netjes op en de handdoeken liggen altijd met de open kant naar buiten. Hoe dan!? Het interesseert hem niet, of hij besteedt zijn tijd liever ergens anders aan.
Toen we net samenwoonden vouwde ik de was nog wel eens opnieuw op wanneer hij het had gedaan. Nu laat ik dat los en waardeer ik dat hij meehelpt in het huishouden. ZĂł erg is een rommelige handdoekenlade nou ook weer niet…

Pro-tip: spreek het uit als je partner iets heeft gedaan dat je waardeert! Al is het zo klein als het uitruimen van de vaat of het ophangen van de was.

3. Samen iets anders doen

Ik geloof dat samen iets anders kunnen doen een van de belangrijkste dingen van een goede relatie is. Toen mijn vriend en ik net met elkaar gingen zagen we elkaar eens per week. We deden toen altijd iets samen. Samen wandelen, samen tv kijken, met elkaar praten. Het kwam eigenlijk nooit voor dat we ieder ons eigen ding deden. Nu we samen wonen komt dat juist veel vaker voor. Hij kijkt tv en ik lees een boek. Of we spelen ieder ons eigen game.

Natuurlijk doen we ook nog vaak dingen samen. We eten altijd samen, zonder afleiding van telefoons. En we kijken regelmatig samen tv, we gaan samen uit. Maar ik geloof dat het de kunst is om juist niet alles samen te hoeven doen.

Samenwonen, samen leven, betekent dat je ook ieder je eigen leven behoudt.

4. Concessies maken

Mijn vriend houdt niet zo veel van planten, hij is getraumatiseerd door de ‘urban jungle’ van zijn vader. Tussen haakjes, want het sloeg echt nergens op. Mijn schoonvader heeft niet veel planten, maar zet ze wel op zeer ontactische plaatsen neer. Zoals half voor de tv, of voor het hele keukenraam.
Ik aan de andere kant hou erg veel van planten. Het liefste zou ik zo’n rek aan de muur hangen met allemaal hangplantjes er aan, zodat je een compleet groene muur krijgt!

Maar we hebben concessies moeten maken, anders had ik al na een week terug naar mijn ouders gemoeten. Daarom hebben we nu geen 200, maar slechts 30 planten in huis. En af en toe neem ik stiekem een kleintje mee van het tuincentrum.

5. Gevoelens bespreekbaar maken

Als je iedere dag bij elkaar bent, komen er frustraties. Dat is gewoon onvermijdelijk. Ik ben iemand die haar frustraties zo veel mogelijk voor zich houdt, om het conflict maar zo veel mogelijk te vermijden. Maar dat niet alleen, ook mijn angsten hou ik voor me, omdat ik vind dat ik mezelf aanstel. Spoiler-alert: dat werkt niet!

Sinds we samenwonen heb ik meerdere mental-breakdowns gehad, omdat ik mijn gevoelens niet uit durfde te spreken. Uit angst een conflict uit te lokken, of hem het gevoel te geven dat ik mezelf aanstel. De afgelopen maanden gaat het goed, omdat ik voortijdig aangeef wat er door me heen gaat.

Wat heb jij geleerd tijdens het samenwonen?

Liefs, Mariska

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0