Bewust leven,  Persoonlijk,  Review,  Uncategorized

Menstruatiecup i.c.m. koperspiraal? Review+update

Als je me al wat langer volgt, weet je waarschijnlijk dat ik al een aantal jaar trotse gebruiker van een menstruatiecup ben. Én dat ik sinds juni 2019 een koperspiraal heb. Klik op de links om over beide onderwerpen meer te leren. Vandaag deel ik meer informatie over het gebruiken van een menstruatiecup wanneer je een (koper)spiraaltje hebt.

Nu ik mijn koperspiraal al een aantal maanden heb en ook weer met veel plezier de menstruatiecup gebruik, vind ik dat het tijd is om hier eens wat over te schrijven. Is het überhaupt mogelijk om een menstruatiecup te gebruiken als je een spiraal hebt? Hoeveel bloed vangt zo’n cup eigenlijk op? Hoe lang duurt het voordat je doorlekt? Zie dit bericht als een soort informatiepagina en herziene review van De groene cup.

Is het mogelijk om een menstruatiecup te gebruiken als je een (koper)spiraal hebt?

In het kort: ja! Dat ik zeker mogelijk! Ik zou het zelf zelfs aanraden. Een menstruatiecup vangt namelijk meer bloed op dan een tampon en het zorgt er voor dat je geen kans hebt op TSS (tamponziekte).
Het enige waar je om moet denken, is dat je het beste de eerste twee maanden na plaatsing van je spiraal kunt wachten voordat je voor het eerst je cup gaat gebruiken. Je spiraal moet namelijk nog even settelen en als je te snel een cup gebruikt is de kans groter dat je spiraal gaat verschuiven.

Ook zou ik er voor kiezen om een wat zachtere cup te nemen. Bij deze cups is het makkelijker om het vacuüm te breken en zuigt de cup minder hard aan de baarmoeder. Klinkt heel eng, valt allemaal wel mee hoor ;).

Hoe goed werkt een menstruatiecup bij heftige menstruaties?

Doordat ik een koperspiraal heb, bloed ik veel meer dan toen ik nog een Mirenaspiraal had. Op de tweede en derde dag probeer ik de cup om de vier uur even te legen. Ik ben één keer doorgelekt met mijn menstruatiecup, de eerste keer dat ik hem naar mijn werk gebruikte. Gelukkig had ik toen ook een maandverbandje in. Iets voor 8 uur had ik de cup ingebracht en rond vier uur ‘s middags voelde ik ineens dat ik aan het doorlekken was. Snel naar de wc, cup legen en ik kon gelukkig weer door met mijn dag.

Moraal van het verhaal: een menstruatiecup werkt prima bij heftigere menstruaties, mits je hem regelmatig leegt!

Update over het koperspiraal

En nu we toch bezig zijn post ik direct een update over hoe het koperspiraal me na bijna 4 maanden bevalt. Ik ben nog steeds super tevreden!

Mijn menstruaties zijn behoorlijk voorspelbaar. Ik gebruik de Flow-app, waarin je verschillende emoties en symptomen kunt tracken. Aan de hand van voorgaande menstruaties voorspelt de app dan wanneer je volgende menstruatie gaat beginnen. Dit werkt verrassend goed.
Zoals je vandaag kon lezen bloed ik dus wel meer, maar het valt me nog best wel mee. Iedere 4 tot 6 uur mijn cup legen op de twee zwaarste dagen is niet onoverkomelijk.
Ook heb ik weinig last van krampen, mijn borsten zwellen niet meer zo onwijs op en mijn libido wordt steeds hoger!

Al met al ben ik dus nog steeds super blij met de keuze om van de Mirena over te stappen op het koperspiraal.

Heb jij ervaring met het gebruik van een menstruatiecup in combinatie met een (koper)spiraal? Deel je bevindingen in de comments, zo kunnen we van elkaar leren!

Liefs, Mariska

P.s. Dit artikel bevat affiliate-links. Dat houdt in dat ik een kleine commissie krijg als je via mijn link een product koopt. Dit kost jou verder niets en maakt mij heel erg blij! Al die kleine bijdrages zorgen er namelijk voor dat ik deze blog kan blijven runnen :).

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-5146256172624674, DIRECT, f08c47fec0942fa0